Άτονο Debate με αλληλοκατηγορίες και πέντε χρόνων καθυστερημένη αμφισβήτηση

Οι Κύπριοι παρακολουθήσαμε χθες βράδυ, το πρώτο τηλεοπτικό debate μεταξύ, Ν. Χριστοδουλίδη, Α. Μαυρογιάννη και Α. Νεοφύτου όπου οι τρεις τους, κάθισαν για 2 περίπου ώρες στο στούντιο του ΡΙΚ όπου όμως, αντί να επικεντρωθούν για τις θέσεις τους, επικεντρώθηκαν σε αλληλοκατηγορίες.

Πρώτος έσυρε το χωρό, ο Α. Μαυρογιάννης, όταν ισχυρίστηκε ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης ευθύνεται για την αποχώρηση της Ελληνοκυπριακής πλευράς από τις διαπραγματεύσεις από το Μοντ Πελεράν, λόγω της άσκησης αρνητική επιρροή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς στο Κυπριακό και ότι σε ορισμένες περιπτώσεις υπονόμευε αυτά που έλεγε στον Πρόεδρο. Είπε συγκεκριμένα ότι ήταν λάθος που φύγαμε από το Μοντ Πελεράν, το οποίο ήταν μεγάλη κατάκτηση, επειδή όπως ανέφερε, η Τουρκία μέχρι τότε δεν δεχόταν να συζητήσει το εδαφικό. «Και εκείνη τη στιγμή σηκωθήκαμε και φύγαμε. Φύγαμε με δική του ευθύνη. Μου ανακοινώθηκε σε κάποια στιγμή ότι φεύγουμε», είπε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, ισχυριζόμενος ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επικαλέστηκε επικοινωνία με την ελλαδική πλευρά και ότι θα έπρεπε το θέμα να συζητηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Διαπίστωσα ότι υπήρχε ειλημμένη απόφαση να φύγουμε», υποστήριξε.

Όπως ήταν λογικό, τη θέση αυτή απέρριψε με κατηγορηματικό τρόπο ο Νίκος Χριστοδουλίδης και κάλεσε τον τέως διαπραγματευτή να εξηγήσει γιατί δεν παραιτήθηκε από τη θέση του όταν είχε διαπιστώσει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άγεται και φέρεται από τους συνεργάτες του. Είπε μάλιστα, ότι αυτό αποτελεί προσβολή για τον Πρόεδρο. «Εγώ θα παραιτούμουν την ίδια ώρα, αμέσως», είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Πρόσθεσε ότι ο ισχυρισμός του Ανδρέα Μαυρογιάννη διαφέρει από το αφήγημα του τότε γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ, Αντρο Κυπριανού, για το λόγο για τον οποίο ο Πρόεδρος αποφάσισε να φύγει από το Μοντ Πελεράν. (Θυμίζεται ότι ο Α. Κυπριανού κατηγόρησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι είπε στον Μουσταφά Ακιντζί ότι θα πρέπει να διακόψει τις διαπραγματεύσεις διότι ο Αντρος Κυπριανού αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα στο ΑΚΕΛ). Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε επιπλέον ότι ο ισχυρισμός του Ανδρέα Μαυρογιάννη οπλίζει με επιχειρήματα την τουρκική πλευρά, η οποία κατηγορεί την πλευρά μας ότι αποχώρησε από τις συνομιλίες και ότι ευθύνεται για το αδιέξοδο. Ρώτησε, δε, τον Α.Μαυρογιάννη γιατί δεν είχε επικοινωνήσει μαζί του να του αναφέρει τις επιφυλάξεις και διαφωνίες του, αφού ήταν συνεργάτες για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης αναφέρθηκε και σε απροθυμία του Χριστοδουλίδη να προβεί σε δήλωση μετά το Μοντ Πελεράν. Επικαλέστηκε τηλεφωνική επικοινωνία στην οποία ο Νίκος Χριστοδουλίδης του είπε «δεν μπορώ να σπαταλώ πολιτικό κεφάλαιο για να προδίδω τον τόπο μου».

Αβέρωφ και ΝΑΤΟ

Έξω απο το χορό των αλληκοατηγοριών δεν έμεινε εννοείτε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, αφού αμφισβήτησε ευθέως την αξιοπιστία των δύο βασικών ανθυποψηφίων του. Επέκρινε τον Νίκο Χριστοδουλίδη ότι στηρίζεται από δύο κόμματα που έχουν διαφορετική προσέγγιση με τον ίδιο για το Κυπριακό και αμφισβητούν τη βάση λύσης το ένα (ΕΔΕΚ) και το πλαίσιο Γκουτέρες το άλλο (ΔΗΚΟ). «Ακούσαμε από τον κ. Μαυρογιάννη και τον κ. Χριστοδουλίδη ότι είναι ανεξάρτητοι. Εγώ δεν είμαι ανεξάρτητος, ούτε εξαρτημένος. Έχω ταυτότητα και εδώ είναι η αξιοπιστία. Δεν μπορώ να αρνηθώ ότι είμαι συναγερμικός, δεν μπορώ να αρνηθώ τις θέσεις του κόμματος μου» είπε.

Επανέλαβε τη θέση ότι η Κύπρος θα πρέπει από τώρα να κτυπήσει την πόρτα του ΝΑΤΟ, στο οποίο να προσχωρήσει μετά τη λύση.

«Περί όνου σκιάς»

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είπε ότι η συζήτηση για το ΝΑΤΟ είναι περί όνου σκιάς και χαρακτήρισε ως ανιστόρητες αναφορές Νεοφύτου για το ΝΑΤΟ. «Να επιμένουμε με συνέπεια στη συμφωνημένη βάση λύσης και στο κεκτημένο της λύσης» είπε και επανέλαβε την ανάγκη για άμεση αποκατάσταση της αξιοπιστίας μας. «Όταν φύγαμε από το Κραν Μοντάνα, μιλούσαμε για τις συγκλίσεις αλλά μετά βάλαμε στην εξίσωση για δύο κρατών, αποκέντρωσης και επιστροφή στο σύνταγμα του ’60», είπε, αφήνοντας αιχμές εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μομέντουμ λόγω Ουκρανίας

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι το Πλαίσιο Γκουτέρες είναι σημαντικό γιατί για πρώτη φορά τέθηκε το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Ανέφερε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιουργεί ένα μομέντουμ που μπορούμε να αξιοποιήσουμε για να ασκήσουμε πιέσεις για την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο. «Μας δίδεται μια ευκαιρία επανακαθορισμού του Κυπριακού ως θέματος εισβολής και κατοχής», είπε και διαφώνησε με την πρόταση του Αβέρωφ Νεοφύτου για ένταξη στο ΝΑΤΟ, όχι όμως για ιδεολογικούς λόγους, όπως είπε. Υποστήριξε ότι η δική μας πλευρά πρέπει να δώσει έμφαση στην ΕΕ και ανέπτυξε την πρότασή του για διορισμό ευρωπαίου αξιωματούχου, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για το Κυπριακό.