Έρχεται Prepaid Visa card σε μετανάστες – Το επίδομα που λαμβάνει ένας αιτητής ασύλου στην Κύπρο (Βίντεο)

Στο Κέντρο Προσωρινής Υποδοχής «Πουρνάρα» θα εξυπηρετούνται πλέον οι αιτητές ασύλου με καταχώρηση των αιτήσεων στον χώρο του Κέντρου. Η απόφαση λήφθηκε με αφορμή τις εικόνες που παρακολουθούμε σχεδόν καθημερινά στο Γραφείο Κοινωνικών Υπηρεσιών της Λακατάμειας με ατελείωτες ουρές, ένταση και φωνές.

Η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Αναστασία Ανθούση άνοιξε τα χαρτιά της στην εκπομπή του Omega, Ενημέρωση Τώρα, εξηγώντας τη διαδικασία που θα ακολουθείται.

«Θα ξεκινήσει η καταχώρηση των αιτήσεων από το Πουρνάρα ώστε να φύγει ένα κομμάτι της γραφειοκρατίας από εκεί», εξηγεί η ίδια.

Σχετικά με αιτητές ασύλου οι οποίοι εργάζονται και πληρώνουν κοινωνικές ασφαλίσεις συνεχίζοντας να λαμβάνουν επίδομα, η ίδια ξεκαθάρισε πως «εάν λαμβάνουν κοινωνικές ασφαλίσεις αποκόπτεται το επίδομα».

Εάν υπάρχει υποψία αδήλωτης εργασίας ενημερώνεται το Τμήμα Εργασίας, πρόσθεσε.

Prepaid card

Η κ. Ανθούση αναφέρθηκε επίσης στο θέμα που προωθείται και αφορά σε προπληρωμένη κάρτα (Prepaid card) «ώστε να μπορούν να γίνονται συγκεκριμένοι ελέγχοι να μπορούμε να ξέρουμε ότι δεν βγαίνουν λεφτά εκτός κυπριακής δημοκρατίας οπότε ο αιτητής ασύλου θα μπορεί να κάνει τις συναλλαγές του με κάρτες εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας με επιπλέον έλεγχο. Το δουλεύουμε, είμαστε σε επαφή με την κεντρική τράπεζα ώστε να καταλήξουμε σε συμφωνία».

Ουσιαστικά θα εμβάζεται το ποσό στην κάρτα μετά από ελέγχους ότι ο αιτητής πληρεί τις προϋποθέσεις.

Υπενθυμίζεται πως η ίδια είχε θίξει το ζήτημα των ψεύτικων διευθύνσεων διαμονής των ατόμων που αποδεσμεύονται από το Κέντρο «Πουρνάρα»,σημειώνοντας πως σε πολλές περιπτώσεις δηλώνονται διευθύνσεις και, όταν ζητηθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά (π.χ. ενοικιαστήριο έγγραφο), διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχουν σπίτια. Μάλιστα, τη Δευτέρα (18/7) είχε σημειώσει πως ανεπίσημες πληροφορίες που φτάνουν κοντά της κάνουν λόγο για άτομα που δηλώνουν διευθύνσεις όπου πολλές φορές δεν υπάρχει χώρος. «Η ανεπίσημη πληροφορία κάνει λόγο για ταρίφα 50 ευρώ για να δηλωθεί η συγκεκριμένη διεύθυνση. Άρα, εάν ισχύουν αυτά που μου μεταφέρονται σε ανεπίσημο επίπεδο από διάφορες πηγές, σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο κύκλωμα, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την προσπάθεια των αιτητών να βγουν από το Πουρνάρα, δηλώνοντας ψεύτικες διευθύνσεις».

Τονίζεται ότι για να λάβει ένας αιτητής ασύλου επίδομα θα πρέπει να προσκομίσει ενοικιαστήριο έγγραφο. Σε περίπτωση που δεν πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις, το επίδομα αποκόπτεται.

Στον αιτητή ασύλου δίνονται 260 ευρώ τον μήνα που είναι για κάλυψη των τρεχουσών αναγκών. Το ποσό των 100 ευρώ καταβάλλεται στον ιδιοκτήτη ή διαχειριστή της οικοδομής όπου θα διαμένει νοουμένου ότι έχει υποβληθεί ενοικιαστήριο έγγραφο στο Γραφείο Ευημερίας.

Ταυτόχρονα, για να μπορεί να είναι δικαιούχος των επιδομάτων θα πρέπει εντός ενός μηνός να εγγραφεί στο Τμήμα Εργασίας για εξεύρεση εργασίας.

Δείτε όλα όσα είπε η κ. Ανθούση στον Ονούφριο Σωκράτους:

πηγή : omegalive