Έφεση Σαββίδη στην απόφαση του Δικαστηρίου Λάρνακας για το θάνατο του δεκάχρονου Σταύρου

Έφεση επί της απόφασης για ποινή φυλάκισης με αναστολή, κατά του γιατρού, που κατηγορείτο για την υπόθεση θανάτου του 10χρονου Σταύρου Γιωργαλλή, κατέθεσε ο Γενικός Εισαγγελέας.

Σύμφωνα με ανάρτησή του στο Τwitter, ο Γενικός Εισαγγελέας έγραψε ότι:

O ΓΕ @SavvidesGL καταχώρησε έφεση κατά της απόφασης για αναστολή της ποινής φυλάκισης που επιβλήθηκε στον ιατρό που κρίθηκε ένοχος για την πρόκληση θανάτου εξ αμελείας του Στ. Γιωργαλλή.

Έφεση καταχωρίσθηκε επίσης για την απόφαση αθώωσης του 2ου γιατρού.

Υπενθυμίζεται οτι ποινή φυλάκισης 18 μηνών αλλά με τριετή αναστολή επέβαλε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας στον γιατρό Ηρακλή Παντελιδάκη ο οποίος βρέθηκε ένοχος για το θάνατο του 10χρονου Σταύρου Γιωργαλλή το Μάιο του 2018.

Το δικαστήριο έλαβε υπόψη μετριαστικούς παράγοντες εγκρίνοντας το αίτημα της υπεράσπισης για αναστολή της ποινής την οποία επέβαλε τελικά στον 41χρονο γιατρό ο οποίος είχε χειριστεί το τραγικό περιστατικό με τον 10χρονο μαθητή στις 11 Μαϊου του 2018.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο άκουσμα της ποινής και της αναστολής της φυλάκισης, η μητέρα του μικρού Σταύρου ξέσπασε φωνάζοντας προς τον κατηγορούμενο «έπρεπε να ντρέπεσαι. Η εκδίκηση είναι του κυρίου. Δεν φαντάζεσαι τι τραβούμε εγώ και ο άντρας μου».

Ο γιατρός, με σκυμμένο κεφάλι απάντησε «λυπάμαι» και αποχώρησε από την αίθουσα.

Ανάμεσα στα βασικά επιχειρήματα της υπεράσπισης που έγιναν αποδεκτά ως μετριαστικοί παράγοντες ήταν η θέση ότι η πρακτική που ακολουθείτο στο νοσοκομείο Λάρνακας ήταν να μην γνωματεύονται οι ακτινογραφίες από ακτινολόγους, κάτι που τονίστηκε ότι ήταν λανθασμένη πρακτική.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση ημερομηνίας 20 Μαϊου 2022, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας έκρινε τον 41χρονο γιατρό ένοχο στην κατηγορία της πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης και επικίνδυνης πράξης ενώ ταυτόχρονα, ο δεύτερος κατηγορούμενος γιατρός Κυριάκος Κυριακίδης ηλικίας 69 ετών, αθωώθηκε και απαλλάχθηκε.

Ο Δρ Παντελιδακης, κατά τον επίδικο χρόνο ήταν γενικός γιατρός στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας και ο Δρ. Κυριάκος Κυριακίδης, ήταν τότε διευθυντής του τμήματος.

Βασικό εύρημα του δικαστηρίου ήταν ότι ο κατηγορούμενος δεν εξέτασε επαρκώς και με προσοχή την ακτινογραφία στην οποία υποβλήθηκε ο μικρός όταν μεταφέρθηκε την πρώτη φορά στο νοσοκομείο και απέλυσε τον 10χρονο έχοντας κοιτάξει την ακτινογραφία επιπόλαια και αξιολογώντας το περιστατικό ως ήπια κρανιοεγκεφαλική κάκωση χωρίς συμπτωματολογία, ενώ επρόκειτο για κάταγμα κρανίου.

Ο μικρός, ο οποίος καταγόταν από τα Κλαυδιά, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά από πτώση στο Δημοτικό Σχολείο Αλεθρικού και αφού εξετάστηκε, απολύθηκε για να μεταφερθεί λίγες ώρες αργότερα από τη μητέρα του πίσω στο νοσοκομείο.

Το παιδί απεβίωσε στο χειρουργείο στο νοσοκομείο Λευκωσίας.

https://twitter.com/LawOfficeCY/status/1539891675895664640?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1539891675895664640%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fdialogos.com.cy%2Fefesi-savvidi-stinapofasi-toy-dikastirioy-larnakas-gia-to-thanato-toy-dekachronoy-stayroy%2F

dialogos