Έφυγε από τη ζωή η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα σε ηλικία 83 ετών

Σε ηλικία 83 ετών, έφυγε από τη ζωή, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης της Ελλάδας Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, τα ξημερώματα της Δευτέρας 13 Ιουνίου.

Η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα διετέλεσε Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης από 1992. Ήταν ιστορικός τέχνης, αρχαιολόγος και Ομότιμη Καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.

Διετέλεσε αναπληρώτρια Υπουργός Πολιτισμού-Παιδείας και Θρησκευμάτων στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του 2015.

Γεννήθηκε στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης. Παντρεύτηκε σε ηλικία 17 χρονών τον φιλόλογο Δημήτρη Πλάκα.

Την περίοδο 1959-1964 φοίτησε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κλασική Αρχαιολογία έχοντας πάρει υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.).

Την χρονική περίοδο 1965-1968 παρακολούθησε μαθήματα στην Ιστορίας της Τέχνης του Καθηγητή Παντελή Πρεβελάκη στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Κατά τα έτη 1968-1971 πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία και Κοινωνιολογία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Το 1973 έλαβε «Κρατικό Διδακτορικό Δίπλωμα» από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

Το 1975 εκλέχθηκε παμψηφεί ως Τακτική Καθηγήτρια στην έδρα της Ιστορίας της Τέχνης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας και έγινε η πρώτη γυναίκα Καθηγήτρια στην ιστορία της Σχολής.

Είχε λάβει σειρά εθνικών και διεθνών βραβείων και διακρίσεων, μεταξύ των οποίων το παράσημο του Ιππότη και Ταξιάρχη Γραμμάτων και Τεχνών της Γαλλικής Δημοκρατίας (1997 και 2005), το παράσημο του Αλφόνσου του Σοφού του Υπουργείου Πολιτισμού της Ισπανίας (2000), τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας (2004), το παράσημο του Ιππότη και Ταξιάρχη Γραμμάτων και Τεχνών της Ιταλικής Δημοκρατίας (1994 και 2007), το παράσημο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας (2011).