Ακρίβεια και ενεργειακή κρίση στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη-Σακελλαροπούλου

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Β.Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι στο Μέγαρο Μαξίμου, Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2021 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI)

Το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης και οι επακόλουθες πληθωριστικές πιέσεις, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων.

Κατά την υποδοχή του από την κ. Σακελλαροπούλου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η Kυβέρνηση θα στηρίξει, στο πλαίσιο του δημοσιονομικά εφικτού, τους πιο ευάλωτους πολίτες απέναντι στο κύμα της ακρίβειας.

«Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία, δυστυχώς, συνεχίζεται αμείωτος και φυσικά οι πιέσεις που ασκούνται στην παγκόσμια οικονομία από τις πληθωριστικές τάσεις δεν δείχνουν προς το παρόν κάποια σημάδια ύφεσης. Γι’ αυτό και θέλω να σας διαβεβαιώσω για ακόμη μία φορά ότι στο πλαίσιο των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία, πρωτίστως τους πιο αδύνατους συμπολίτες μας, με ένα πλέγμα μέτρων και παρεμβάσεων, ώστε να μετριάσουμε -γιατί δυστυχώς καμία κυβέρνηση δεν είναι σε θέση πλήρως να εξουδετερώσει- τις επιπτώσεις από αυτό το πρωτοφανές κύμα εισαγόμενης ακρίβειας», σημείωσε.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας ως πύλης εισόδου φυσικού αερίου, στην προσπάθεια απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας σημείωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί γεωπολιτική αστάθεια και επιπτώσεις, όπως η ενεργειακή, η προσφυγική και η επισιτιστική κρίση, που επηρεάζουν όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί συντονισμένα να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση με ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, αλλά […] η κάθε χώρα έχει τελικά και την τελική ευθύνη για τη χάραξη της δικής της πολιτικής», σημείωσε.

«Μας περιμένουν δύσκολοι μήνες και η ευχή όλων μας είναι να αντιμετωπιστεί και αυτή η κρίση το συντομότερο δυνατόν», επισήμανε η κ. Σακελλαροπούλου, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η τουριστική περίοδος θα δώσει ώθηση στην οικονομία.