Ανήλικη στα κατεχόμενα για άμβλωση – Άρνηση απο Νοσηλευτήρια για παροχή βοήθειας

Την άρνηση επαγγελματιών υγείας σε κρατικά νοσηλευτήρια αντιμετώπισαν γυναίκες, που απευθύνθηκαν κοντά τους για άμβλωση μέσα στο 2020, γιατί οι γιατροί θεωρούσαν τις αμβλώσεις παράνομες, παρά το ότι νομιμοποιήθηκαν με τροποποίηση του νόμου το 2018, αποκάλυψε χθες η διευθύντρια του Κυπριακού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού, Μαρία Επαμεινώνδα.

Πρόσθεσε ότι «ο ΟΚΥπΥ αντέδρασε άμεσα στέλνοντας εγκύκλιο σε όλα τα κρατικά νοσηλευτήρια να μην «κατευθύνουν» τις γυναίκες προσπαθώντας να τους στερήσουν το δικαίωμα τους αυτό», τόνισε όμως ότι «και σήμερα ακόμα σε κάποιες επαρχίες, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, υπάρχουν γιατροί που αρνούνται το δικαίωμα αυτό σε γυναίκες».

Η κυρία Επαμεινώνδα μιλούσε στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με θέμα την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής αναφορικά με την κατοχύρωση των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων της γυναίκας. Την καταγγελία της ενίσχυσε η αναφορά της εκπροσώπου του ΟΚΥπΥ, Αγνής Σιάλαρου, ότι «κάποιες φορές υπάρχουν αντιστάσεις και από τους δικούς μας γιατρούς.

Πρόσφατα –πρόσθεσε– ομάδα αναισθησιολόγων έστειλαν επιστολή με την οποία δήλωναν ότι λόγω των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων αρνούνται να χορηγήσουν αναισθητικό σε περιπτώσεις αμβλώσεων κι έπρεπε να καλύψουμε αυτό το κενό με διαφορετικό τρόπο, αφού δεν μπορούμε να τους επιβάλουμε να το κάνουν. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο που ακολουθείται πέρα από τη νομοθεσία και θεωρούμε πολύ σημαντικό να εισαχθεί ένα τέτοιο πρωτόκολλο που να εφαρμόζεται σε όλα τα νοσηλευτήρια.

Ανήλικη στα κατεχόμενα για έκτρωση

Σοκ προκάλεσε και η αναφορά της Μαρίας Επαμεινώνδα, για «περίπτωση ανήλικης –και προφανώς υπάρχουν και άλλες– που πήγε στα κατεχόμενα για να λάβει τη φαρμακευτική έκτρωση». Η Μαρία Επαμεινώνδα αναφέρθηκε στη σημασία του να παρέχει αυτή τη σημαντική ιατρική υπηρεσία ο κρατικός τομέας, αφού η άμβλωση έχει απαγορευτικό κόστος στον ιδιωτικό τομέα. Σε σχέση με την αντισύλληψη είπε ότι «στην Κύπρο προσφέρονται μόνο το ανδρικό προφυλακτικό και το αντισυλληπτικό χάπι.

Είναι τραγικό και απαράδεκτο –πρόσθεσε– ότι στα κρατικά νοσηλευτήρια, το coil (ενδομήτριο σπείρωμα – σπιράλ) τοποθετείται μόνο για ιατρικούς λόγους και δεν τοποθετείται ως μέθοδος αντισύλληψης».