Αναθεωρητική ρητορική και κατά βούληση ερμηνεία του διεθνούς δικαίου οι δηλώσεις Τσαβούσογλου, λέει ο ΠτΔ

Υιοθέτηση αναθεωρητικής ρητορικής και κατά το δοκούν ερμηνεία του διεθνούς δικαίου βλέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων το μεσημέρι κατά την άφιξή του στην κατοικία της Πρέσβειρας της Γαλλίας για να παρακαθίσει σε γεύμα με την ευκαιρία της λήξης της Γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ. 

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της τουρκικής ηγεσίας στον βαθμό που εμπλέκει και την Κύπρο ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να παρασυρθούμε ούτως ή άλλως σε μία αναθεωρητική ρητορική, την οποία υιοθετεί ο Τούρκος Πρόεδρος, χάριν των δικών του σκοπιμοτήτων», εξηγώντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία επιδεικνύει πίστη στο διεθνές δίκαιο και σε κινήσεις μέσω διπλωματικών ενεργειών.

«Όλα όσα παρακολουθείτε, αντιβαίνουν του διεθνούς δικαίου, αντιβαίνουν του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε ο Πρόεδρος. Είπε, ακόμα, ότι, αν και οι εκπρόσωποι της τουρκικής ηγεσίας «επικαλούνται το διεθνές δίκαιο, ωσάν να είναι τα ΗΕ, παρά ταύτα αρνούνται, όταν τους εισηγούμαστε ότι υπάρχουν οι τρόποι αντιμετώπισης του θέματος μέσα από συνδιαβούλευση, όπως, για παράδειγμα, για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη». Τόνισε, δε, ότι συνιστά «απαράδεκτη συμπεριφορά» το γεγονός ότι «ερμηνεύουν το διεθνές δίκαιο κατά το δοκούν».

Άλλωστε, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Τσαβούσογλου για «2-3 κρεβατάκια παραλίας στην Αμμόχωστο», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «για τον κ. Τσαβούσογλου, ο σφετερισμός περιουσιών είναι μόνο 2-3 κρεβάτια» και επεσήμανε ότι στην τουρκοκυπριακή κοινότητα αναλογούσε το 14% της ακίνητης περιουσίας πριν το 1974, ενώ μετά την εισβολή η Τουρκία κατέχει το 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας, λέγοντας ότι είναι «θράσος να αναφέρονται σε 2-3 κρεβατάκια». Κατέληξε, δε, ότι «είναι το άκρον άωτον του αναθεωρητισμού, μίας μεγάλης ιδέας, που δεν εδράζεται παρά μόνο στις πολιτικές ανάγκες του Προέδρου της Τουρκίας».