Ανακοίνωση Κινήματος ΕνΕργώ, σχετικά με το Σχέδιο επιδότησης διδάκτρων και σίτισης παιδιών έως 4 ετών

Μια ανάσα ελπίδας για τα ταλαιπωρημένα νοικοκυριά, έδωσε η έγκριση του Σχεδίου επιδότησης Διδάκτρων και σίτησης παιδιών μέχρι 4 ετών, απο το Υπουργικό Συμβούλιο.

Το εν λόγω Σχέδιο προβλέπει τη διάθεση ποσού ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως για τη χρηματοδότηση ποσοστού μέχρι 80% του ύψους των τροφείων παιδιών μέχρι τεσσάρων ετών που φοιτούν σε ιδιωτικούς και κοινοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, με μέγιστο ποσό που κυμαίνεται από €100 μέχρι και €350 μηνιαίως για κάθε παιδί και ιδιαίτερα αυξημένη επιδότηση για παιδιά ηλικίας μέχρι και 2 ετών, καθώς και για μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες.

Επιπροσθέτως, από την παραχώρηση του επιδόματος δύνανται να επωφεληθούν μέχρι και 16.000 παιδιά ηλικίας μέχρι τεσσάρων ετών που έχουν εγκριθεί για Επίδομα Τέκνου, στη βάση κριτηρίων εισοδήματος της οικογένειας, της σύνθεσης της οικογένειας, της ηλικίας του παιδιού, αλλά και του ωραρίου φοίτησης, ενώ ελήφθη επίσης υπόψη το ωράριο παραμονής των παιδιών στις δομές, με επιπρόσθετη επιδότηση 50 ευρώ τον μήνα για τα παιδιά που θα φοιτούν και το απόγευμα (μετά τις 3:30 μ.μ.), με σκοπό να διασφαλιστεί η φροντίδα των παιδιών και τις απογευματινές ώρες και, κατ’ επέκταση, η πρόσβαση των γονέων στην εργασία.

Όπως διευκρίνισε η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, το επίδομα θα καταβάλλεται απευθείας στους παρόχους και όχι στις οικογένειες, ενώ στο Σχέδιο έχει περιληφθεί ως ασφαλιστική δικλείδα απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι πάροχοι που θα συμμετάσχουν θα διατηρήσουν τα δίδακτρα σταθερά και δεν θα προβούν σε αυξήσεις.

Το Κίνημα ΕνΕργώ, με επιστολή του χαιρέτησε την έγκριση του σχεδίου αφού, απο την πρώτη στιγμή της σύστασης του, στέκεται δίπλα στις ευάλωτα κοινωνικά ομάδες.

Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕνΕργώ

Ως Κίνημα ΕνΕργώ, χαιρετίζουμε την έγκριση του σχεδίου επιδότησης διδάκτρων και σίτισης παιδιών μέχρι 4 ετών από το Υπουργικό Συμβούλιο, έπειτα και από σχετική πρόταση που παρουσίασε το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας.

Για πολλοστή φορά, αποδεικνύεται στην πράξη, ότι με πρόσχημα τον πόλεμο στην Ουκρανία ή την «πανδημία» οι λανθασμένοι και ερασιτεχνικοί Κυβερνητικοί χειρισμοί, γονάτισαν τα μικρομεσαία και όχι μόνο νοικοκυριά και αυτή τη στιγμή, επιβάλλεται – όσο ποτέ- η στήριξη τους.

Ένα από τα αποτελέσματα αυτών των λανθασμένων χειρισμών ήταν και η περιθωριοποίηση των παιδιών προσχολικής ηλικίας, που μέχρι στιγμής δεν είχαν τη δυνατότητα ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση, αφού οι γονείς τους επέλεγαν, να μην τα στέλνουν σε νηπιαγωγείο, αφού δεν μπορούσαν να πληρώσουν τα δίδακτρα.

Με μια οικονομία που ολοένα και βουλιάζει τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες του πληθυσμού μας, το σχέδιο του Υφυπουργείου Κοινωνικής πρόνοιας, για παραχώρηση επιδόματος που κυμαίνεται από 100 μέχρι 350 ευρώ μηνιαίως για κάθε παιδί, είναι μια ανάσα, ειδικά για όλους τους νέους γονείς που θα μπορούν πια να διεκδικήσουν μια θέση εργασίας όσο το παιδί τους θα βρίσκεται στο νηπιαγωγείο.

Από το σχέδιο, θα έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν μέχρι και 16 χιλιάδες παιδιά ηλικίας μέχρι 4 ετών.

Η πορεία προς την πλήρη αξιοπρεπή διαβίωση – που είναι βασικός κανόνας του Κινήματος ΕνΕργώ- δεν έχει ολοκληρωθεί. Ελπίδα και αγώνας μας είναι να δούμε σύντομα και άλλα σχέδια τα οποία θα ενισχύουν τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, τους μικρομεσαίους και τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.