ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΥΠΡΟΥ: Χαιρετισμός Αρχηγού Αστυνομίας κ. Στέλιου Παπαθεοδώρου

Χαιρετισμός Αρχηγού Αστυνομίας κ. Στέλιου Παπαθεοδώρου

σε παρουσίαση

των αποτελεσμάτων έρευνας κοινής γνώμης

για τη Αστυνομία, τον ρόλο και την αποστολή της,

Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, 07 Ιουλίου 2022, 12:00 π.μ.

Κύριε Γενικέ Διευθυντή του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης,

Κύριε Αντιπρόεδρε των Φοιτητικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας,

Κυρία Διευθύνουσα Σύμβουλε της IMR,

Φίλες και Φίλοι των ΜΜΕ,

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Καλή σας ημέρα,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι στη σημερινή διάσκεψη, με την ευκαιρία της παρουσίασης των αποτελεσμάτων έρευνας κοινής γνώμης για την εικόνα της Αστυνομίας, που πραγματοποιήθηκε από τον Οργανισμό IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου, μεταξύ των μηνών Μαρτίου – Απριλίου 2022.

Η Αστυνομία Κύπρου αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους οργανισμούς του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα με 24 διαφορετικές Υπηρεσίες/Τμήματα/Μονάδες/Διευθύνσεις, με υποδομές παγκύπρια καλύπτοντας όλο το εύρος των καθηκόντων μιας Εθνικής Αστυνομίας. Είναι ένας Οργανισμός ταγμένος διαχρονικά να υπηρετεί το κράτος και την πολιτεία, την κοινωνία και τους πολίτες. Τα μέλη μας προσφέρουν καθημερινά τις υπηρεσίες τους στον τομέα της ασφάλειας και της εφαρμογής του Νόμου. Μεταξύ, άλλων, αστυνομικοί μας βρίσκονται στους δρόμους για θέματα που αφορούν στην οδική ασφάλεια, στις γειτονιές για προληπτικές περιπολίες, στους αστυνομικούς σταθμούς για διερεύνηση υποθέσεων, σε εξιδεικευμένα κλιμάκια για επίλυση κοινωνικών προβλημάτων ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού μας όπως τα ναρκωτικά, η ενδοοικογενειακή βία, το ηλεκτρονικό έγκλημα και  η σεξουαλική κακοποίηση.

Ως Αστυνομία εμπλεκόμαστε αδιάλειπτα σε πάρα πολλές πτυχές της καθημερινής ζωής των πολιτών. Γνωρίζουμε ότι η πολιτεία, η κοινωνία και ο κάθε πολίτης αναμένουν πάρα πολλά από εμάς. Να είμαστε συνεχώς παρόντες σε όλες τις δύσκολες στιγμές, στον κίνδυνο, στην απειλή, με απόλυτη προσήλωση στο καθήκον μας για διασφάλιση συνθηκών ευνομίας και ευταξίας στον τόπο μας.

Σε εμάς αντιστοιχεί μεγάλο μέρος της ευθύνης να προστατεύσουμε τον πολίτη και να διαφυλάξουμε τον τρόπο ζωής και κοινωνικής του οργάνωσης και συνοχής. Είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας, ζωντανό κύτταρό της, και τα όποια θετικά στοιχεία, καθώς και οι όποιες αδυναμίες μας, αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό, σε ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο. Εμείς περισσότερο από τον καθένα, θέλουμε μια Αστυνομία σύγχρονη και αποδοτική που να προστατεύει, να εξυπηρετεί και να στηρίζει, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, τον πολίτη στην καθημερινότητά του.

Υπό το πρίσμα αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς να γνωρίζουμε, με επιστημονικές μετρήσεις, πώς οι πολίτες αξιολογούν το έργο της Αστυνομίας, τον τρόπο δράσης και συμπεριφοράς των αστυνομικών και πού θεωρούν ότι εντοπίζονται προβλήματα και αδυναμίες. Αυτό  επιχειρεί να αναδείξει η έρευνα κοινής γνώμης της IMR, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάζονται σήμερα. Αποσκοπεί στην αποκάλυψη των απόψεων και των ανησυχιών των πολιτών σχετικά με την αποδοτικότητα, τις υπηρεσίες και την εν γένει δράση της Αστυνομίας.

Σε μια πρώτη ανασκόπηση, από την έρευνα αυτή φαίνεται ότι προκύπτουν θετικά στοιχεία για την Αστυνομία Κύπρου, τα οποία είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής που ακολουθήσαμε κατά τα δύο τελευταία χρόνια, με την ανάληψη της Αρχηγίας του Σώματος. Μένουμε πιστά προσηλωμένοι σε 4 βασικούς πυλώνες που εστιάζουν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης, στην αντιμετώπιση του οργανωμένου και σοβαρού εγκλήματος, στη διαχείριση θεμάτων παράτυπης μετανάστευσης και στη βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι σε σχέση με την καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών για το 2021, το ποσοστό εξιχνίασης των υποθέσεων φτάνει στο 95,8%. Συγκεκριμένα, από τις 861 διερευνώμενες υποθέσεις, έχουν συλληφθεί 825 άτομα, κάποια από αυτά, μάλιστα, ήταν μέλη εγκληματικών ομάδων και αποτελούσαν διαχρονικούς στόχους της Αστυνομίας. Όσον αφορά δε στις κατασχέσεις, η Υ.ΚΑ.Ν. κατόρθωσε να κατάσχει περίπου 240 κιλά κάνναβης, 190 φυτά κάνναβης καθώς επίσης και 5 κιλά κοκαΐνης. Οι συγκεκριμένες ποσότητες κατασχέσεων αποτελούν ισχυρή ένδειξη της δέσμευσης της Αστυνομίας για τον μεγαλύτερο δυνατό περιορισμό των ποσοτήτων ναρκωτικών που διακινούνται παράνομα στην αγορά και τη σύλληψη και την προσαγωγή, ενώπιον της Δικαιοσύνης, των εμπόρων και διακινητών παρανόμων ουσιών.   

Ψηλά είναι και τα ποσοστά εξιχνίασης στις υποθέσεις φόνων και απόπειρας φόνου αλλά και βιασμών και απόπειρας βιασμού για το έτος 2021, σε ποσοστά που ξεπερνούν το 90%, στέλνοντας σαφές μήνυμα σε όσους προβαίνουν σε αυτές τις έκνομες πράξεις. 

Επικεντρωνόμαστε, επίσης, σε έναν άλλο εξίσου σημαντικό πυλώνα που αφορά στην πρόληψη των οδικών συγκρούσεων και στην καλλιέργεια οδικής συνείδησης. Εντατικοποιούμε, μαζί με το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας, τις προσπάθειές μας σε πολλά επίπεδα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στην ενισχυμένη παρουσία της Αστυνομίας στα μελανά σημεία του οδικού δικτύου και ειδικότερα εκεί όπου συμβαίνουν συχνότερα θανατηφόρες συγκρούσεις. Η σύσταση μάλιστα της ομάδας μοτοσικλετιστών «Ζ» στις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού, Πάφου και Λάρνακας με σκοπό τη συνεχή παρουσία μελών της Αστυνομίας στο οδικό δίκτυο δεικνύει επακριβώς ότι η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής βρίσκεται στο επίκεντρο της αποστολής και των προτεραιοτήτων μας.

Σε ότι αφορά στην παράτυπη μετανάστευση, η οποία αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα, είναι σημαντικό να αναφερθούμε στις συντονισμένες προσπάθειες που καταβάλλουμε από κοινού με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και το Υπουργείο Εσωτερικών με σκοπό την εξεύρεση κατάλληλων λύσεων για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του. Σε αυτό το πλαίσιο χαιρετίζουμε την ψήφιση του Νομοσχεδίου και των Κανονισμών για τη δημιουργία Υποδιεύθυνσης Επιτήρησης της Πράσινης Γραμμής και Αντιμετώπισης των Μεταναστευτικών Ροών, στελεχωμένης με 300 νέους Συμβασιούχους Ειδικούς Αστυνομικούς. Κύριο καθήκον των μελών της Υποδιεύθυνσης θα είναι η επιτήρηση της πράσινης γραμμής, ο περιορισμός των μεταναστευτικών ροών από τις κατεχόμενες περιοχές, η φρούρηση και φύλαξη των κέντρων φιλοξενίας, των χώρων υποδοχής καθώς και των χώρων κράτησης. Επίσης, ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στο θέμα των απελάσεων από την Κυπριακή Δημοκρατία. Για του λόγω το αληθές,  το έτος 2021 έχουν απελαθεί 2594 άτομα ενώ από την 01 Ιανουαρίου 2022 μέχρι και την 01 Ιουλίου 2022, έχουν απελαθεί από το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας 2774 άτομα, καταδεικνύοντας την σημαντική αύξηση των απελαυνόντων, αλλά και τις συντονισμένες και εντατικές προσπάθειες που καταβάλλονται  για αντιμετώπιση του φαινομένου.

Πέραν των αστυνομικών μας καθηκόντων, αυτά τα δύο χρόνια,  η Αστυνομία κλήθηκε να επιτηρήσει και να διασφαλίσει την εφαρμογή των μέτρων για παρεμπόδιση της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως αυτά προκύπτουν από την έκδοση των σχετικών Διαταγμάτων, τα οποία εκδίδονται κατά καιρούς από τον Υπουργό Υγείας στη βάση του Περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου. Η Αστυνομία ως ένας από τους διάφορους φορείς που είχαν υποχρέωση να συμβάλουν στην εφαρμογή των Διαταγμάτων, στο πλαίσιο και των άλλων πολλαπλών καθηκόντων της, και σύμφωνα με έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το θέμα αυτό, ανταποκρίθηκε σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό

Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε και στα εσωτερικά ζητήματα που απασχολούν την Αστυνομία. Όσον αφορά στην προώθηση των θεμάτων ευημερίας και βελτίωσης των συνθηκών εργασίας των μελών μας, έχουμε προχωρήσει στην ανέγερση ή και ανακαίνιση των Αστυνομικών Σταθμών της Κλήρου, του Καλού Χωριού, της Κοφίνου, της Δερύνειας, της Περιστερώνας και της Κοκκινοτριμιθιάς. Υπενθυμίζεται, παράλληλα, η ανέγερση προ τριετίας των ΑΔΕ Μόρφου και Αμμοχώστου. Περί τα τέλη του 2022 αναμένεται επίσης η ολοκλήρωση της ανέγερσης ή ανακαίνισης των Αστυνομικών Σταθμών Στρουμπιού, Κουκλιών, Πισσουρίου, Ξυλοφάγου, Αθηένου και Αγίου Δομετίου. Εντός των άμεσων σχεδίων μας εντάσσεται  η πλήρης ανακαίνιση της ΑΔΕ Λεμεσού, η μετατροπή του Παλιού Δημοτικού Σχολείου Πισσουρίου σε Αστυνομικό Σταθμό,  η ανέγερση Λιμενικού Σταθμού Κάτω Πύργου και Ειδικού Κέντρου Ασφαλείας στο Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού καθώς και η ανακαίνιση του Αστυνομικού Σταθμού Λάνιας. Μεγαλεπήβολος μας στόχος αποτελεί η ανέγερση νέου Αρχηγείου Αστυνομίας στο οποίο θα στεγαστούν όλες οι Υπηρεσίες του Αρχηγείου και της ΑΔΕ Λευκωσίας.  Οι προσπάθειές μας αυτές αποβλέπουν στη βελτίωση της ασφάλειας των μελών στον χώρο όπου υπηρετούν και στην εξύψωση του ηθικού τους.

Ανάμεσα στις δράσεις μας συγκαταλέγεται επίσης, η σύσταση νέων Τμημάτων και Υπηρεσιών ή/και η αναβάθμιση υφιστάμενων έχοντας ως μέλημα τη διασφάλιση περαιτέρω εξειδίκευσης των μελών μας και αποτελεσματικότητας στη διερεύνηση ειδικών κατηγοριών εγκλημάτων ή αναβάθμισης των προσφερόμενων υπηρεσιών της Αστυνομίας προς την Κοινωνία των Πολιτών. Έχουν συσταθεί και λειτουργούν Επαρχιακά Κλιμάκια Διερεύνησης Υποθέσεων/Καταγγελιών Βίας στην Οικογένεια, σε όλες τις Αστυνομικές Διευθύνσεις, τα οποία διερευνούν/διαχειρίζονται όλες τις υποθέσεις/αναφορές βίας στην οικογένεια, βίας κατά γυναικών, κακοποίησης παιδιών (πλην σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων) τόσο στην πόλη όσο και στην επαρχία τους. Αφουγκραζόμενοι δε τις ανάγκες της κοινωνίας και την αύξηση των εγκλημάτων κατά των γυναικών, έχουμε προχωρήσει στην εκπόνηση πρωτοκόλλων ενεργειών που δίνουν όλα τα αναγκαία εφόδια στα μέλη μας για τον αποτελεσματικό χειρισμό τέτοιων υποθέσεων.

Σημαντική κρίνεται επίσης η σύσταση Νομικού Τμήματος στην Αστυνομία, αλλά και της Αστυνομίας για τα Ζώα, με ειδικό κλιμάκιο από μέλη, που επιλαμβάνονται υποθέσεων κακομεταχείρισης και κακοποίησης ζώων.

Αντιλαμβανόμενοι, παράλληλα, τις αλλαγές που επήλθαν στο έγκλημα και στις διάφορες μορφές με τις οποίες εκδηλώνεται, έχουμε προχωρήσει στη δημιουργία τριών νέων Υποδιευθύνσεων. Συγκεκριμένα, έχουμε δημιουργήσει την Υποδιεύθυνση Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος η οποία συγκαταλέγεται στις δράσεις για πάταξη της διαφθοράς, την Υποδιεύθυνση Διαχείρισης Υποθέσεων Ευάλωτων Προσώπων και την Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το οποίο φαίνεται να καλπάζει κατά τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, η σύσταση της Υποδιεύθυνσης Επικοινωνίας, Δημοσίων Σχέσεων και Κοινωνικής Ευθύνης αποσκοπεί στην αναβάθμιση του τομέα της αστυνομικής ενημέρωσης, αλλά και στην περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων Αστυνομίας και κοινού.

Ταυτόχρονα, η τεχνολογία και επιστήμη αποτελούν σημαντικό μας εταίρο στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για αύξηση της επιχειρησιακής μας ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας. Ως Αστυνομία έχουμε προχωρήσει στην εισαγωγή νέων σύγχρονων και εξειδικευμένων συστημάτων, όπως τα Κέντρα Ελέγχου και Συντονισμού και το νέο Ψηφιακό Σύστημα Ραδιοεπικοινωνιών, βασισμένο στο ευρωπαϊκό πρωτόκολλο , το οποίο παρέχει πολύ μεγάλες δυνατότητες επικοινωνίας των μελών μας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Στο εν λόγω σύστημα είναι συνδεδεμένες η Υπηρεσία Ασθενοφόρων, η Υπηρεσία Θήρας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Τμήμα Δασών, το ΚΣΕΔ και η Πολιτική Άμυνα, οι οποίες λειτουργούν κάτω από το δίκτυο της Αστυνομίας. Σημαντική επίσης θεωρείται η εισαγωγή του , αλλά και η προώθηση του νέου έργου “DIGIPOL” που αφορά στην ψηφιοποίηση διαδικασιών και υπηρεσιών που παρέχονται από την Αστυνομία προς το κοινό.

Επιπρόσθετα, άρχισε να εφαρμόζεται το Mobile Policing που ουσιαστικά στοχεύει στην πρόσβαση, για όλα τα μέλη που βρίσκονται σε περιπολία, σε διάφορες εφαρμογές μέσω κινητών ή τάμπλετ διευκολύνοντάς τους στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση δίδουμε στην αναβάθμιση του μηχανοκίνητου στόλου της Αστυνομίας, αφενός για σκοπούς αύξησης της αποδοτικότητας στην εργασία και αφετέρου για σκοπούς προστασίας των μελών μας από τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά τη χρήση των υπηρεσιακών οχημάτων. Συγκεκριμένα, κατά τα τελευταία 2 χρόνια έχουμε προμηθευτεί πέραν των 100 υπηρεσιακών οχημάτων, ενώ το 2023 αναμένεται η αγορά άλλων 40 περίπου υπηρεσιακών οχημάτων.

Στα οχήματα που αγοράστηκαν, συγκαταλέγεται και η αγορά 40 έξυπνων οχημάτων, τα οποία περιλαμβάνουν προηγμένες τεχνολογίες όπως το σύστημα αναγνώρισης πινακίδων, αναβαθμισμένους φάρους και άλλα. Αναμένεται δε περαιτέρω αναβάθμιση των οχημάτων αυτών με την εισαγωγή πινακίδων ανακοινώσεων, έτσι ώστε οι οδηγοί να ενημερώνονται άμεσα από τα εν κινήσει περιπολικά για την κατάσταση στο οδικό δίκτυο.

Το σημαντικότερο, ωστόσο, κομμάτι που θα επωφελέσει τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά θέματα του Οργανισμού μας αποτελεί η Ολιστική Αναδιάρθρωση της Αστυνομίας. Πιο συγκεκριμένα, οι πυλώνες του προγράμματος αναδιοργάνωσης συνοψίζονται στη συγκρότηση ενός σύγχρονου μοντέλου αστυνόμευσης και επιχειρησιακής λειτουργίας, στον καθορισμό ενός σύγχρονου πλαισίου διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού και στην υιοθέτηση ενός σύγχρονου πλαισίου διαχείρισης, μάθησης και ανάπτυξης. Για τον σκοπό αυτό έχει πολύ προσφάτως συσταθεί η Διεύθυνση Στρατηγικής και Διαχείρισης της Αλλαγής στην Αστυνομία.

Κυρίες και Κύριοι,

Η Αστυνομία Κύπρου είναι ένας Οργανισμός πολλαπλών ρόλων, όπως απαιτεί η σύγχρονη εποχή. Οικοδομούμε στα θετικά και διορθώνουμε τα αρνητικά. Λειτουργούμε αντικειμενικά και πάντοτε προς το συμφέρον του πολίτη. Επιλύουμε προβλήματα και επιφέρουμε αλλαγές διαμορφώνοντας στέρεες προϋποθέσεις για αναβάθμιση της προοπτικής και της μελλοντικής λειτουργίας και πορείας του Οργανισμού μας. 

Γι’ αυτό και για εμάς είναι πολύ σημαντική η έρευνα κοινής γνώμης, η οποία θα παρουσιαστεί σήμερα. Γιατί μέσα από την αξιολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών και δράσεων της Αστυνομίας και μάλιστα από μέρους των συμπολιτών μας, τους οποίους καθημερινά υπηρετούμε, διορθωνόμαστε και γινόμαστε σίγουρα καλύτεροι, αποδοτικότεροι και αποτελεσματικότεροι.

Θα ήθελα, λοιπόν, στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, την IMR και ιδιαίτερα την κα Χριστίνα Κόκκαλου και τους συνεργάτες της, για τη μεθοδική και άρτια προσπάθεια που κατέβαλαν για την υλοποίηση της συγκεκριμένης έρευνας, η οποία θα παρουσιαστεί αναλυτικότερα στη συνέχεια από τους ειδικούς επί του θέματος. Με το πέρας της παρουσίασης, είμαστε στη διάθεσή σας για συζήτηση θεμάτων και επίλυση αποριών που τυχόν να προκύψουν από τα αναδεικνυόμενα ευρήματα.

Σας ευχαριστώ.