Αναμένει εποικοδομητικές εισηγήσεις αντί στείρας κριτικής, απαντά στο ΑΚΕΛ το Υπουργείο Γεωργίας για πυρκαγιά στο Βασιλικό

Πυρκαγια στους πρόποδες του Υμηττού που ξεκίνησε από την θέση Πουρνάρι στην Α.Γλυφάδα και κατευθύνεται στην Α.Βούλα, όπου εκκενώνονται τα πρώτα σπίτια.Στην περιοχή επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, καθώς η φωτιά κινείται σε δύσβατη ορεινή περιοχή και πνέου ισχυροί άνεμοι, Σάββατο 4 Ιουνίου 2022 (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Εποικοδομητικές εισηγήσεις αντί στείρας και μηδενιστικής κριτικής αναμένει από το ΑΚΕΛ το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Για μια ακόμη φορά, το ΑΚΕΛ, με αφορμή την πυρκαγιά που ξέσπασε σε χώρο φύλαξης απόβλητων ελαστικών στην περιοχή Βασιλικού, επιτίθεται με ισοπεδωτικό τρόπο στην Κυβέρνηση, επιδιώκοντας, με ανακοίνωση του, να μηδενίσει το έργο της σε σχέση με την ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων, αναφέρει στην ανακοίνωση του, το Υπουργείο.

Σημειώνει ότι αναμένει από το ΑΚΕΛ, αντί «στείρας και μηδενιστικής κριτικής, να καταθέτει εποικοδομητικές εισηγήσεις, τις οποίες το Υπουργείο απέδειξε πολλές φορές ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη στη διαμόρφωση των πολιτικών που εφαρμόζει».

Με μεγάλη μας λύπη, αναφέρεται, αναγκαζόμαστε, για άλλη μια φορά, να υπενθυμίσουμε στο ΑΚΕΛ και στον κυπριακό λαό ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, το 2009, επί διακυβέρνησης ΑΚΕΛ, καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το γεγονός ότι διατηρούσε σε λειτουργία ακατάλληλες χωματερές, αντίθετα με τις πρόνοιες των σχετικών ευρωπαϊκών οδηγιών, τις οποίες επικαλείται στην ανακοίνωση του το κόμμα της αντιπολίτευσης. Θυμίζουμε, επίσης, σημειώνεται, ότι είναι η παρούσα διακυβέρνηση που έκλεισε τις χωματερές αυτές και άρχισε με συστηματικό τρόπο τη διαδικασία αποκατάστασης τους, αίροντας πλήρως τις ανεπάρκειες που κληροδότησε από το παρελθόν.

Επιπρόσθετα, αναφέρεται, το Υπουργείο Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος έχει εκπονήσει πρόσφατα, με τη συνδρομή και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τη νέα στρατηγική για τη διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων, σύμφωνα με τους στόχους που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση και αφορούν και την Κύπρο.

«Η στρατηγική, που θα εγκριθεί προσεχώς από το Υπουργικό Συμβούλιο, περιλαμβάνει μια σειρά από μέτρα, τα περισσότερα από τα οποία έχουν ήδη κοστολογηθεί και έχουν συμπεριληφθεί στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στο Πρόγραμμα «Κύπρος το Αύριο», όπως και σε έργα που θα καλυφθούν από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, με ένα οργανωμένο πλάνο, η Κύπρος βαδίζει σταθερά πλέον στη νέα πορεία της προς την κυκλική οικονομία», προστίθεται.

Επίσης, συνεχίζει η ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας, έχουν υποβληθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοθετήματα, τα οποία, ανάμεσα σε άλλα, προωθούν τη διαλογή των αποβλήτων στην πηγή, ώστε τα υλικά που θα συλλέγονται να τυγχάνουν  διαχείρισης μέσω διαδικασιών που λειτουργούν στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας. Θα επιθυμούσαμε, σημειώνεται, να βλέπαμε το ΑΚΕΛ να προωθεί την ψήφιση των νομοθετημάτων αυτών με τον ίδιο ζήλο με τον οποίο επιτίθεται στην Κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά γενικότερα τα θέματα Περιβάλλοντος, επισημαίνεται, «η διακυβέρνηση Αναστασιάδη, εντοπίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης του θεσμικού πλαισίου που τα διέπει, προχώρησε στη δημιουργία Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, η οποία θα περιλαμβάνει και ειδικό Τμήμα Περιβαλλοντικών Ελέγχων».

Η Κυβέρνηση, προστίθεται, «προχώρησε, επίσης, στην ουσιαστική ενίσχυση του Τμήματος Περιβάλλοντος με νέο προσωπικό, ώστε να επιτελεί πιο αποτελεσματικά την αποστολή του. Αντίθετα, η διακυβέρνηση ΑΚΕΛ, το 2012 απέκοψε 24 θέσεις από το Τμήμα Περιβάλλοντος, σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων που έπρεπε να διαχειριστεί τότε η Κύπρος».

Σχετικά με το συγκεκριμένο περιστατικό στην περιοχή Βασιλικού, αναφέρεται, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος έχει ήδη ζητήσει από το Τμήμα Περιβάλλοντος την ετοιμασία έκθεσης γεγονότων και, ανάλογα και με το πόρισμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, θα εξεταστεί η πιθανότητα διενέργειας διοικητικής έρευνας για τη διακρίβωση των συνθηκών κάτω από τις οποίες ξέσπασε και επεκτάθηκε η πυρκαγιά.