Αντιδράσεις για το διορισμό Αγαθαγγέλου στον ΟΑΥ

Θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσε ο διορισμός του Πέτρου Αγαθαγγέλου στον ΟΑΥ, με τον ΠτΔ, Ν. Αναστασιάδη να δέχεται δημόσια πυρά, ακόμη και από δύο πρώην Υπουργούς του.

Συγκεκριμένα, χθες, ανακοινώθηκε, μετά και τη λήξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ο διορισμός του Π. Αγαθαγγέλου, προέδρου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΥ. Κάτι που είχε απορριφθεί απο τον ίδιο τον ΠτΔ τον Απρίλιο του 2022. Μάλιστα, όπως ο ίδιος ο ΠτΔ είχε δηλώσει “δεν θα επιτρέψει να γίνει οποιαδήποτε αλλαγή ή παρέμβαση (στο Δ.Σ του ΟΑΥ) από όσους είτε είναι εναντίον ή όσους πιθανόν να δημιουργούν συνθήκες παιδοκτονίας” τόνισε.

Η δήλωση του Προέδρου, υπενθυμίζεται, ήταν αποτέλεσμα της θύελλας αντιδράσεων που είχαν προκαλέσει πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και έφεραν την Κυβέρνηση να προτίθεται να διορίσει στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΥ τόσο τον πρόεδρο του ΠΙΣ – Π. Αγαθαγγέλου, όσο και τον πρόεδρο της Ένωσης Ιδιωτών Ιατρών (εκτός ΓεΣΥ) Κύπρου, Μαρίνο Σωτηρίου. 

Άμεση ήταν η αντίδραση τόσο του Κωνσταντίνου Ιωάννου όσο και του Γιώργου Παμπορίδη όπου με αναρτήσεις τους έτρεψαν τα πυρά τους κατά του Ν. Αναστασιάδη με τον πρώτο μάλιστα να κάνει λόγο για “ξεκάθαρες προθέσεις κάποιων, διορίζοντας στο ΔΣ του ΟΑΥ κάποιοΝ που πολεμά το ΓΕΣΥ”

Αντιδράσεις όμως ήρθαν και απο την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, με τον εκπρόσωπο της να δηλώνει πως “δεν θα καθήσουν με τα χέρια σταυρωμένα” προσθέτοντας δεν πως “μεταξύ άλλων πρόκειται για παραβίαση της νομοθεσίας”.

Άξιον απορίας είναι πως ο ΠτΔ αποφάσισε το διορισμό Αγαθαγγέλου καθώς με βάση τη σχετική με το ΓεΣΥ νομοθεσία, το δ.σ. του ΟΑΥ αποφασίζει για τις αμοιβές των γιατρών. Από την άλλη, αυτός που διαβουλεύεται με τον ΟΑΥ, είναι ο ΠΙΣ (τουτέστιν Αγαθαγγγέλου). Πώς είναι δυνατό, μέσα στο δ.σ. του ΟΑΥ να είναι ο πρόεδρος αυτών που θεσμικά, με βάση τον νόμο διαπραγματεύεται τις αμοιβές των μελών του; Τελικά με αυτό τον τρόπο είναι που αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την στήριξη του ΓεΣΥ;