Απελευθερώνονται περιουσίες στις Βρετανικές Βάσεις – Ποιες περιοχές αφορά – Που υποβάλεις ένσταση

Φαίνεται πως η ερχόμενη Δευτέρα, ανακοινώνεται επιτέλους, η έναρξη της πολυδιαφημιζόμενης συμφωνίας για μερική «απελευθέρωση»/απεγκλωβισμό περιουσιών εντός των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο.

Η Συμφωνία για ρύθμιση της Μη Στρατιωτικής Ανάπτυξης (NMD), που συνομολογήθηκε μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Κυπριακής Δημοκρατίας, υπογράφηκε το 2014 από τους τότε υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Ιωάννη Κασουλίδη και William Hague, και επιβεβαιώθηκε την ίδια χρονιά με γραπτή δήλωση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον τότε Βρετανό πρωθυπουργό, David Cameron.

Η εν λόγω συμφωνία επηρεάζει τρεις επαρχίες – Λεμεσός, Λάρνακα, Αμμόχωστος. Οι τρεις δήμοι που επηρεάζονται είναι οι Ύψωνας, Κάτω Πολεμίδια και Δερύνεια, και οι 16 κοινότητες: Ασώματος, Τραχώνι, Κολόσσι, Ερήμη, Σωτήρα, Παραμάλι, Αυδήμου, Ακρωτήρι, Φρέναρος, Αυγόρου, Αχερίτου, Πύλα, Ορμήδεια, Ξυλοτύμπου, Ξυλοφάγου, Άχνα.

Συγκεκριμένα, στην περιοχή Lady’s Mile θα επιτρέπονται αναπτύξεις αναψυχής και ψυχαγωγίας ήπιας και συνήθους μορφής. Στην παραλιακή περιοχή του Αγίου Ερμογένη στην Επισκοπή θα ισχύσει στις αναπτύξεις ψυχαγωγίας και αναψυχής ό,τι και στην περίπτωση του Lady’s Mile. Για τις πιο πάνω αναπτύξεις, ανεξάρτητα από τον καθορισμένο συντελεστή δόμησης, θα ισχύει το σύνολο των καλυμμένων και ακάλυπτων χώρων που καθόρισε η Διοίκηση των Βρετανικών Βάσεων το 2011. Στις περιοχές αυτές, δεν μπορούν να υπάρξουν επιπλέον αναπτύξεις για την ώρα. Το μόνο που αλλάζει εκεί είναι ότι τα κέντρα αναψυχής που υπάρχουν έχουν αδειοδοτηθεί. Στον Ύψωνα, δίνεται το κίνητρο της τροποποίησης της πολεοδομικής του ζώνης από γεωργική σε οικιστική και της αύξησης του συντελεστή δόμησης από 10% σε 60%, για την απομάκρυνση μη αδειοδοτημένων βιομηχανικών υποστατικών. Αυτό είναι ένα κίνητρο για να μετακινηθούν οι μονάδες. Η περιοχή του δρόμου από τον Ύψωνα προς το λιμάνι εντάχθηκε στη ζώνη εμπορικών αναπτύξεων και εκεί θα υπάρχει δυνατότητα να ανεγερθούν καταστήματα, εκθεσιακοί χώροι και γραφεία.

Τουριστικό θέρετρο

Στην κοινότητα Παραμαλίου, πρόκειται να υλοποιηθεί μια μεγάλη επένδυση στον τομέα του τουρισμού. Η Dolphin Capital Investors έχει στα σχέδιά της το «Apollo Heights», φέρνοντας μια διαφορετική δυναμική στην περιοχή. Πρόκειται για ένα τουριστικό θέρετρο που θα έχει συνολική έκταση 447 εκταρίων και το οποίο θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο, οικιστικές μονάδες, γήπεδο πόλο και γήπεδο γκολφ.

Ενστάσεις

Εφόσον ανακοινωθεί η δήλωση πολιτικής, η οποία αναμένεται το πρώτο τρίμηνο του 2021, τότε θα αρχίσει και η διαδικασία των ενστάσεων. Δηλαδή, εάν κάποιοι κάτοχοι περιουσιών αισθάνονται ότι η περιουσία τους δεν μπήκε στη ζώνη που επιθυμούσαν, έχουν το δικαίωμα να κάνουν ένσταση σε διάστημα τεσσάρων μηνών, όπως γίνεται και στην Κυπριακή Δημοκρατία. Τις ενστάσεις αυτές θα αξιολογεί μια επιτροπή που θα αποτελείται από τον Έπαρχο, την Ένωση Κοινοτήτων/Δήμων και την Πολεοδομία. Ωστόσο, η περίοδος αυτή δεν θα επηρεάσει χρονικά τις άλλες αποφάσεις. Στις ζώνες αυτές θα ισχύει ο νόμος περί οικοδομών και πολεοδομίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο νόμος θα υπόκειται στην έγκριση του Διοικητή των Βάσεων, αφού πρώτα περάσει από το Διοικητήριο της Λεμεσού. Αυτό θα ισχύει για την οικιστική ζώνη, έτσι ώστε να μην υπάρξει άτακτη ανάπτυξη.

Πρώτο βήμα

Μετά την οριστικοποίησή της, η οποία θα χρειαστεί περίπου δύο χρόνια, η επόμενη φάση θα μπορεί να γίνει σε πέντε χρόνια. Άρα, σε βάθος δεκαετίας, θα υπάρχει δυνατότητα «δεύτερης φάσης» της συμφωνίας. Σύμφωνα με εμπλεκόμενους φορείς, η συμφωνία αποτελεί μια θετική εξέλιξη για την ανάπτυξη των περιοχών που εμπίπτουν στις Βρετανικές Βάσεις, ωστόσο χρειάζονται πολλά πράγματα να γίνουν ακόμη.