Απρόσμενη εξέλιξη στην δίκη για τη δολοφονία Πογιατζή

Ελεύθεροι αφέθησαν σήμερα με απόφαση του Κακουργιοδικείου οι τρεις κατηγορούμενοι για την εκ προμελέτης δολοφονία του επιχειρηματία Λεόντιου Πογιατζή, τον Ιούλιο του 2021 στην Αναρίτα της Πάφου, ενώ αναστάληκε η ποινική δίωξη εναντίον τους.

Η απρόσμενη αυτή εξέλιξη και η απελευθέρωση των κατηγορουμένων 34, 41 και 27 ετών, προέκυψε μετά την μεταστροφή του βασικού μάρτυρα κατηγορίας ο οποίος αναίρεσε με ένορκη δήλωση του κατάθεση που είχε δώσει στην Αστυνομία. Ο 26χρονος μάρτυρας στη σημερινή δικάσιμη παρουσιάστηκε ενώπιον Δικαστηρίου και κατάθεσε ενόρκως ότι δεν έχει πρόθεση να μαρτυρήσει εναντίον των τριών κατηγορουμένων.

Στην προηγούμενη δικάσιμο ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης διέταξε να γίνει έρευνα προκειμένου να διερευνηθούν οι λόγοι που αυτός αναίρεσε με ένορκη δήλωση του την κατάθεση. Η Νομική Υπηρεσία έδωσε οδηγίες στην Αστυνομία να διερευνήσει όχι μόνο τους λόγους της μεταστροφής της θέσης του μάρτυρα αλλά και το πώς η ένορκη του δήλωση κατέληξε στα χέρια του συνηγόρου υπεράσπισης του ενός εκ των κατηγορούμενων στην υπόθεση.

Η έρευνα διερευνήθηκε και το σχετικό πόρισμα όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο επιδόθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα. Με βάση εκείνη την μαρτυρία, η Αστυνομία είχε προχωρήσει στις τρεις συλλήψεις.

Τα αδικήματα που αντιμετώπιζαν οι τρεις ήταν  της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσίας για φόνο, φόνο εκ προμελέτης, παράνομης κατοχής και μεταφοράς εκρηκτικών υλών και εμπρησμού οχήματος,

Η σορός του 60χρονου είχε εντοπιστεί απανθρακωμένη, μέσα σε αυτοκίνητο, το οποίο είχε καταστραφεί ολοσχερώς από πυρκαγιά, το πρωί της 15ης Ιουλίου 2021, στην περιοχή Αναρίτας. Από τις εξετάσεις που έγιναν στη σκηνή διαπιστώθηκε ότι η φωτιά στο όχημα είχε τεθεί κακόβουλα.

Η νενομισμένη νεκροτομή που διενεργήθηκε στη σορό, κατέδειξε ότι ο θάνατος του 60χρονου προήλθε από τραύματα στην κοιλιακή χώρα, που προκλήθηκαν από πυροβόλο όπλο.