Απόπειρα δηλητηριάσης στενού συνεργάτη του Πούτιν

Aπόπειρα δηλητηρίασης διαπράχθηκε κατά του δεύτερου στη ρωσική ιεραρχία και αναπληρωτή του Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως υποστηρίζει ρωσικό μέσο ενημέρωσης. 

Ο 71χρονος Νικολάι Πατρούσεφ, πρώην επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας FSB και γραμματέας του συμβουλίου ασφαλείας του Κρεμλίνου, φέρεται να μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο τις προηγούμενες ημέρες μετά από αδιαθεσία.

Σύμφωνα με το General SVR, ρωσικό κανάλι στο Telegram το οποίο διαχειρίζονται αντιφρονούντες προς την κυβέρνηση Πούτιν, τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων αποκάλυψαν ότι ο Πατρούσεφ είχε προσβληθεί από «συνθετικό δηλητήριο», αλλά τελικά επέζησε.

Ο Νικολάι Πατρούσεφ είναι ο πανίσχυρος γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο ίδιος γνωρίζει τον πρόεδρο Πούτιν από παλιά, από την εποχή που οι δυο τους υπηρετούσαν στην KGB στην Αγία Πετρούπολη (τότε Λένινγκραντ) πριν από δεκαετίες.

Εν έτει 2022 πια, και ενώ έχουν προηγηθεί πια σχεδόν πέντε μήνες πολέμου στην Ουκρανία, η Κάθριν Μπέλτον παρουσιάζει μέσα από τις σελίδες της της Washington Post τον Πατρούσεφ ως εκείνον τον «στενό συνεργάτη» του Πούτιν που ξεχωρίζει καθώς έχει την προσοχή του Ρώσου προέδρου και επιρροή πάνω του, και που ενδεχομένως να ήθελε ακόμη και να διαδεχθεί τον Πούτιν στην ηγεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Πατρούσεφ ήταν εκείνος που ώθησε τον Πούτιν να λάβει την απόφαση για την στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, με το αιτιολογικό πως η Δύση απεργάζεται μέσω Ουκρανίας σχέδια που αποβλέπουν στην κατάρρευση της Ρωσίας.

Και έπειτα, αφού ξεκίνησε ο πόλεμος εν μέσω διεθνούς κατακραυγής, ο Πατρούσεφ βγήκε πιο δυναμικά στο προσκήνιο. Την ώρα που άλλοι αξιωματούχοι έμοιαζαν «εξαφανισμένοι» κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου, εκείνος έβγαινε στα ρωσικά μίντια υπερασπιζόμενος τις αποφάσεις της Μόσχας, προωθώντας τους ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους, προβλέποντας την κατάρρευση της Ευρώπης και τη διάλυση της Ουκρανίας.

Ο Πατρούσεφ δεν βρισκόταν, όμως, πάντοτε στο προσκήνιο. Αντιθέτως, προτού αποκτήσει ξαφνικά δημοσιότητα, εκείνος είχε περάσει πάνω από δύο δεκαετίες στο παρασκήνιο. Υπό αυτήν την έννοια, η ξαφνική ανάδυσή του ήρθε παράλληλα να υπογραμμίσει και το γεγονός πως εκείνος λειτουργεί πια ως κινητήρια δύναμη εντός του Κρεμλίνου, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η Κάθριν Μπέλτον.

Μιλώντας στην Washington Post, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απορρίπτει ως αναληθή τα σενάρια που θέλουν τον ρόλο του Πατρούσεφ να έχει αλλάξει το τελευταίο διάστημα.

Στο ίδιο πνεύμα, ο εκπρόσωπος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Γεβγκένι Ανοσίν απορρίπτει και εκείνος τα σενάρια σύμφωνα με τα οποία ο Πατρούσεφ διαδραματίζει πια μεγαλύτερο ρόλο.