Αρνούνται να παραδωθούν στην ΥΚΑΝ οι συλληφθέντες, απο τις Βρετανικές βάσεις, για την υπόθεση των 17,5 Kg κοκαϊνης στον Ασώματο

Πολύωρη ήταν η χθεσινή δικαστική διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου των Βρετανικών Βάσεων σε σχέση με το αίτημα που υπέβαλε η Κυπριακή Αστυνομία, για παράδοση των δύο υπόπτων σε σχέση με την υπόθεση των 17,5 κιλών κοκαΐνης που εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν σε αποθήκη εισαγωγής φρούτων στην περιοχή του Ασώματου, έδαφος των Βρετανικών Βάσεων.

Κατά τη χθεσινή διαδικασία, οι συνήγοροι υπεράσπισης των δύο υπόπτων, 40 και 46 ετών αντίστοιχα, ήγειραν ένσταση στο αίτημα των Κυπριακών Αρχών, κάνοντας λόγο για κατάχρηση διαδικασίας. Υποστήριξαν ότι τα αδικήματα μπορούν να εκδικαστούν από το Δικαστήριο των Β. Βάσεων και επεσήμαναν, κατά την ένστασή τους, ότι δεν συντρέχει λόγος παράδοσης των πελατών τους στις Κυπριακές Αρχές και δη στην ΥΚΑΝ (κλιμάκιο Λεμεσού), καθώς τα αδικήματα διαπράχθηκαν σε έδαφος των Βάσεων.

Ο ένας μάλιστα, εκ των συνηγόρων των υπόπτων, ανάφερε πως σε ό,τι αφορά την κατάχρηση διαδικασίας, συνίσταται στο ότι έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, για άλλα αδικήματα, άσχετα από την υπόθεση των 17,5 κιλών κοκαΐνης. Η σύλληψή τους από τις Βρετανικές Βάσεις σύμφωνα με τον δικηγόρο, αφορά τα αδικήματα της συνωμοσίας και παράνομης εισόδου στην αποθήκη φρούτων στην περιοχή του Ασώματου.

Ο Δικαστής των Βρετανικών Βάσεων, αφού άκουσε τις ενστάσεις των δικηγόρων των υπόπτων, αποφάσισε όπως μελετήσει περαιτέρω τους λόγους ένστασης και θα κληθεί να λάβει απόφαση κατά πόσον θα συναινέσει στην έκδοσή τους ή όχι, σήμερα στις 10 το πρωί.

Οι έρευνες από πλευράς αστυνομικών Αρχών των Βρετανικών Βάσεων, όπως μας αναφέρθηκε από αρμόδιο πρόσωπο, βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, ενώ οι δύο ύποπτοι δεν έχουν απαντήσει σε καμία από τις ερωτήσεις των ανακριτών. Σε ό,τι αφορά τους ιδιοκτήτες της αποθήκης εισαγωγής φρούτων, αναφέρουν πως σε κατάθεσή τους αρνούνται ανάμειξη στην υπόθεση.

Όπως έγινε γνωστό, τα ναρκωτικά προέρχονται από το Εκουαδόρ και φαίνεται ακολούθησαν τη διαδρομή μέσω Βελγίου, Πειραιά με τελικό προορισμό το Λιμάνι της Λεμεσού. Τα 17,5 κιλά κοκαΐνης ήταν κρυμμένα σε 14 συσκευασίες, σε ψυκτικό μηχάνημα εμπορευματοκιβωτίου, το οποίο περιείχε ποσότητα με μπανάνες. Η πληροφορία για τη μεγάλη ποσότητα των ναρκωτικών δόθηκε στις 19 Ιουλίου από την Ελληνική Αστυνομία προς την Αστυνομία Κύπρου και μετά από συντονισμένη επιχείρηση σε συνεργασία με τις Βρετανικές Βάσεις έγινε η σύλληψη των δύο προσώπων.

Στις 02:00 τα ξημερώματα της Τρίτης (02/08) θεάθηκαν οι δύο ύποπτοι να μεταβαίνουν στον χώρο. Αφού έκοψαν περίφραξη της αποθήκης, στη συνέχεια εισήλθαν εντός, άνοιξαν τη μεταλλική πόρτα του εμπορευματοκιβωτίου όπου άρχισαν να παραλαμβάνουν τα ναρκωτικά τα οποία βρισκόντουσαν εκτός ψυγείου.