Θέλουν να μας κάνουν σκλάβους – Αυξάνουν τις ώρες εργασίας με πρόσχημα την αύξηση του κατώτατου μισθού

Οι πολύωρες διαπραγµατεύσεις για τον εθνικό κατώτατο µισθό την περασµένη βδοµάδα στο Υπουργείο Εργασίας ανέδειξαν τις πολλές διαφορές που χωρίζουν εργοδοτική και συνδικαλιστική πλευρά στο θέµα.

Η φόρµουλα που κατατέθηκε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη -µετά από εισήγηση των εργοδοτικών οργανώσεων- στη σύσκεψη στο Προεδρικό στις 5/7/2022 µε τους κοινωνικούς εταίρους ανέτρεψε όλη τη συζήτηση που προηγήθηκε.

Βασικό χαρακτηριστικό της είναι η διαµόρφωση του ύψους του κατώτατου µισθού στη βάση των στοιχείων της Στατιστικής Υπηρεσίας για τον διάµεσο µισθό (1.573 ευρώ) αντί των στοιχείων για τις ανάγκες που έχουν τα νοικοκυριά για να έχουν µια αξιοπρεπή διαβίωση (1.727 ευρώ), σύµφωνα µε το δείκτη EU SILC (Survey on Income and Living Conditions) της Eurostat.

Η φόρµουλα που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας, κατ’ απαίτηση των εργοδοτών, περιλαµβάνει και διάφορες αποκλίσεις και µειώσεις που εκπίπτουν από το πλαίσιο αρχών στο οποίο κατέληξαν πρόσφατα τα θεσµικά όργανα της ΕΕ.

Για παράδειγµα, οι εργοδοτικές οργανώσεις απαιτούν ο κατώτατος µισθός να είναι µειωµένος σε συγκεκριµένο ποσοστό για εργαζοµένους ηλικίας έως 21-22 ετών!

Στο τραπέζι των συζητήσεων δεν είναι µόνο το ύψος του κατώτατου µισθού και το πλαίσιο υπολογισµού του. Παραµένουν και άλλα ζητήµατα στα οποία η απόσταση που χωρίζει την εργοδοτική από τη συνδικαλιστική πλευρά είναι µεγάλη. Για παράδειγµα, κάθε πότε θα αναθεωρείται ο εθνικός κατώτατος µισθός, αν θα υπόκειται σε αυτόµατη τιµαριθµική αναπροσαρµογή, η δεσµευτικότητα των συµφωνηµένων κατώτατων µισθοί στις Συλλογικές Συµβάσεις για όλους τους εργαζοµένους του κλάδου κ.α.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως ο Υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος, ετοιμάζει φόρμουλα που θα αφορά στη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού σε επίπεδα, πιο χαμηλά ακόμη και απο αυτά τα οποία ισχύουν σήμερα!

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η φόρμουλα θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

• Επέκταση του ωραρίου από τις 38 στις 40 ώρες την εβδομάδα, ώστε να μειωθεί ο ωριαίος μισθός. Σημειώνεται ότι σήμερα ο κατώτατος μισθός, ο οποίος εφαρμόζεται σε ορισμένα επαγγέλματα, είναι 924 ευρώ και αφορά 38 ώρες την εβδομάδα. Δηλαδή για 40 ώρες πάει στα 972 ευρώ. Επίσης, με την αναπροσαρμογή των μισθών λόγω της ακρίβειας, κανονικά πρέπει να πάει τουλάχιστον στα 1.027 ευρώ. Αυτό προκρίνει εξάλλου και η έκθεση η οποία ετοιμάστηκε από την Κομισιόν. Παρά ταύτα, όπως πληροφορούμαστε, ο Κ. Κούσιος επεξεργάζεται φόρμουλα, η οποία οδηγεί τον κατώτατο μισθό γύρω στα 950 ευρώ και μάλιστα για 40 ώρες την εβδομάδα, αντί 38 που ισχύει σήμερα.

• Απορρίπτει επίσης τη θέση των συνδικαλιστικών οργανώσεων για εισαγωγή ρυθμίσεων, ώστε οι συμφωνημένοι κατώτατοι μισθοί στις Συλλογικές Συμβάσεις να είναι δεσμευτικοί για όλους τους εργαζομένους του κλάδου. Σημειώνεται ότι με τον τρόπο αυτό ενδέχεται να επηρεαστούν αρνητικά ακόμη και εργαζόμενοι οι οποίοι σήμερα βρίσκονται σε Συλλογικές Συμβάσεις, οι οποίες προνοούν πιο υψηλούς κατώτατους μισθούς.

• Απορρίπτει επίσης τη θέση των συνδικαλιστικών οργανώσεων για αποκατάσταση της ΑΤΑ και επέκτασή της ώστε να καλύπτει το σύνολο των εργαζομένων. Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός έχει σπάσει ήδη το φράγμα του 10%, αφού καλπάζει ανεξέλεγκτα μειώνοντας μήνα με μήνα την αγοραστική δύναμη των μισθωτών.

• Την ίδια ώρα, ο Κ. Κούσιος βλέπει με θετικό μάτι τη θέση των εργοδοτών για εξαιρέσεις και υποσημειώσεις στον κατώτατο μισθό, οι οποίες θα αφορούν κυρίως τους νεοεισερχόμενους. Σημειώνεται ότι και αυτή η παράμετρος έρχεται σε αντίθεση με την έκθεση της Κομισιόν, η οποία επεσήμανε ότι «ένας μηνιαίος κατώτατος μισθός 1.000 ευρώ αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση του κινδύνου φτώχειας (-10%), ιδιαίτερα της φτώχειας στην εργασία (-22%), και προς όφελος των νέων και των γυναικών εργαζομένων».

Ορόσημο το τέλος Αυγούστου

Ενδεικτικό των προθέσεων της κυβέρνησης είναι το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων έφυγαν ικανοποιημένοι από τη χθεσινή συνάντηση με τον Κ. Κούσιο. Επίσης, ο Υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι δεν αναμένει να υπάρξει πλήρης ομοφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, θέτοντας ως στόχο «να εφαρμοστεί ο θεσμός με τις λιγότερες δυνατό διαφωνίες».

Επανέλαβε επίσης ότι το ορόσημο για λήψη αποφάσεων είναι το τέλος Αυγούστου, προσθέτοντας ότι στις 9 Αυγούστου θα έχει συνάντηση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και «ανάλογα με τις εξελίξεις θα αποφασιστεί η περαιτέρω πορεία, δηλαδή αν θα γίνει μια νέα κοινή συνάντηση ή αν θα πρέπει να γίνουν κι άλλες ξεχωριστές συναντήσεις».