Γαλλικές εκλογές: Μεγάλη νίκη για τον Εμανουέλ Μακρόν δείχνουν τα ανεπίσημα exit polls

Τα ποσοστά της Μαρίν Λεπέν κινούνται μεταξύ του 42% και του 45% σύμφωνα με ανεπίσημα exit polls

Από 55% έως 58% θα κυμανθεί το ποσοστό του Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών, σύμφωνα με τα ανεπίσημα exit polls, γεγονός που του δίνει μια μεγάλη νίκη έναντι της ακροδεξιάς αντιπάλου του, Μαρίν Λεπέν, και μια δεύτερη θητεία στο Μέγαρο των Ηλυσιών.

Τα ποσοστά της Μαρίν Λεπέν κινούνται μεταξύ του 42% και του 45% σύμφωνα με exit polls, όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του ΣΚΑΪ στο Παρίσι, Αντώνης Αντζολέτος, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ με τον Νίκο Στραβελάκη, επικαλούμενος τις τέσσερις δημοσκοπήσεις από τέσσερις διαφορετικές εταιρείες που μετέδωσε το βελγικό δίκτυο LN24. 

Τα αποτελέσματα αυτά προέρχονται από έρευνες που έγιναν σε πολίτες που έχουν ήδη ψηφίσει μέχρι τις 5 το απόγευμα.

Όσο για το ποσοστό συμμετοχής, αναλυτές εκτιμούν ότι θα κινηθεί γύρω στο 28%. Αν οι εκτιμήσεις αυτές επαληθευτούν, θα πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά αποχής των τελευταίων δεκαετιών.

Η αυξημένη αποχή μπορεί να ερμηνευτεί ως απροθυμία των ψηφοφόρων που στον πρώτο γύρο ψήφισαν υποψήφιους που αποκλείστηκαν, να ακολουθήσουν τις προτροπές τους και να ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο.

Οι περισσότεροι από τους αποκλεισμένους υποψήφιους λίγο – πολύ τάχθηκαν υπέρ του Μακρόν, οι ακροδεξιοί υπέρ της Λεπέν, ενώ από την αριστερά ο Μελανσόν δήλωσε «καμία ψήφο στην Λεπέν» χωρίς ωστόσο να προτείνει τον Μακρόν.

Μία άλλη εξήγηση που επίσης μπορεί να υπάρξει για την αύξηση της αποχής είναι ότι αυτή η εβδομάδα στη Γαλλία ήταν εβδομάδα σχολικών διακοπών και πολλοί Γάλλοι έχουν αναχωρήσει από τους τόπους κατοικίας τους. 

Πηγή: skai.gr