Γερμανία: Οκτόμπερφεστ ξανά μετά από διετή διακοπή λόγω πανδημίας

FILE - In this Saturday, Sept. 21, 2019 file photo, a waitress holds twelve glasses of beer during the opening of the 186th 'Oktoberfest' beer festival in Munich, Germany. Official data show that beer sales in Germany were down 5.5 percent last year, dragged lower by lengthy closures of bars and restaurants in the coronavirus pandemic. (AP Photo/Matthias Schrader, file)

Μετά από δύο χρόνια, το Μόναχο θα γιορτάσει και πάλι το «Οκτόμπερφεστ» (Oktoberfest). Ο Δήμαρχος Μονάχου, Ντίτερ Ράιτερ, ανακοίνωσε την Παρασκευή την απόφαση να πραγματοποιηθεί το «Οκτόμπερφεστ» μετά από τη διετή διακοπή λόγω της πανδημίας κορονοϊού. Και μάλιστα θα πραγματοποιηθεί χωρίς κανέναν περιορισμό πρόσβασης από τις 17 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου.

Το «Οκτόμπερφεστ» είναι το μεγαλύτερο λαϊκό πανηγύρι στον κόσμο – πριν από την πανδημία προσέλκυε περίπου έξι εκατομμύρια επισκέπτες. Ακυρώθηκε το 2020 και το 2021 λόγω της Covid-19. Στα 200 και πλέον χρόνια ιστορίας του, υπήρξαν μεγαλύτερα διαλείμματα μόνο σε περιόδους πολέμου.

Στο μεταξύ, έχουν αρθεί όλα τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό, γεγονός που επιτρέπει πλέον να ρέει άφθονη η μπίρα στην Theresienwiese που πραγματοποιείται το «Οκτόμπερφεστ». Προς στιγμήν εξετάστηκε το ενδεχόμενο να επισπευσθεί η πραγματοοποίησή του για να μην συμπέσει με τον αναμενόμενο αυξημένο αριθμό μολύνσεων την περίοδο του φθινοπώρου, αλλά το σενάριο αυτό απορρίφθηκε.

Προσφάτως, μετά από εμφάνιση του δημάρχου του Κιέβου Vitali Klitschko στο Δημοτικό Συμβούλιο του Μονάχου, προέκυψε και η συζήτηση περί συμβατότητας του πανηγυριού με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι διοργανωτές του «Οκτόμπερφεστ» επιχειρηματολόγησαν ότι βοηθά στην προώθηση της διεθνούς κατανόησης, όταν άνθρωποι από όλο τον κόσμο γιορτάζουν ειρηνικά. Και μία ακύρωση θα ενίσχυε τον αρχηγό του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Πούτιν, πιστοποιώντας τη δύναμή του