Για σύγκρουση συμφερόντων του ΠτΔ, έκανε λόγο η Ελεγκτική Υπηρεσία

«Χρυσά» διαβατήρια τα οποία παραχωρήθηκαν με εικονικές πράξεις, αλλά και περιπτώσεις στις οποίες το Υπουργείο Εσωτερικών έκρυψε στοιχεία από το Υπουργικό Συμβούλιο και τη Βουλή, εντόπισε η Ελεγκτική Υπηρεσία.  

Όπως δήλωσε χθες στο ραδιόφωνο του «Άστρα» ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης, έχει ολοκληρωθεί η έρευνα της Υπηρεσίας η οποία, όπως και οι τρεις προηγούμενες, έδειξε ελλείψεις, τρύπες στο σύστημα, περιπτώσεις μη ενημέρωσης του Υπουργικού Συμβουλίου και εικονικές πράξεις. Ανέφερε επίσης ότι εντοπίστηκαν «σημαντικά ευρήματα που θα εκπλήξουν, όχι ευχάριστα». Ακόμη, ανέφερε ότι εξετάστηκαν περιπτώσεις στις οποίες κατατέθηκαν πωλητήρια έγγραφα, αλλά δεν έγινε ποτέ η μεταβίβαση του ακινήτου, καθώς και στοιχεία για τα έσοδα, τα οποία έχασε η Κυπριακή Δημοκρατία, «καθώς οι επενδυτές πλήρωναν ΦΠΑ 5% αντί 19% και είχαμε αποκρύψει στοιχεία από την ΕΕ».

Όπως ανέφερε ο Μ. Πετρίδης, η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα μετά τον Δεκαπενταύγουστο, καθώς πρέπει πρώτα να ελεγχθεί από τη διευθυντική ομάδα της υπηρεσίας.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής επτά στα δέκα διαβατήρια δόθηκαν παράνομα και παράτυπα. Συγκεκριμένα, δόθηκαν 6.779 διαβατήρια εκ των οποίων τα 3.609 «εκτός νομικού πλαισίου» και 1.042 χωρίς να πληρούνται τα κριτήρια. Αναφέρεται επίσης ότι δόθηκαν διαβατήρια σε «mafia-boss», «criminal structures», διαβόητους εγκληματίες και καταζητούμενους από Interpol.

Σημειώνεται επίσης ότι στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής επισημαίνεται η ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων του Προέδρου Αναστασιάδη και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη. Όπως αναφέρεται, «το Υπουργικό Συμβούλιο λειτουργούσε κατά παράβαση των αρχών της φυσικής δικαιοσύνης», αφού τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου παρακάθισαν σε συνεδρίες στις οποίες εγκρίθηκαν «χρυσά» διαβατήρια, με μεσάζοντες γραφεία τα οποία συνδέονται στενά με τους ίδιους, ενώ συμμετείχαν και σε συζητήσεις για τις κατά καιρούς αλλαγές των κριτηρίων του προγράμματος. Γίνεται επίσης αναφορά σε «ευθύνες στους υπουργούς και την κυβέρνηση γενικότερα, που αγνοούσαν τις εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση μπλόκαρε για μεγάλο χρονικό διάστημα την πρόσβαση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στους φακέλους των «χρυσών» διαβατηρίων. Αναγκάστηκε ωστόσο να της δώσει πρόσβαση, λόγω της λαϊκής κατακραυγής.

«Σύγκρουση συμφερόντων» για τον Αναστασιάδη

Σημειώνεται ότι στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής επισημαίνεται η ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων του Προέδρου Αναστασιάδη. Όπως αναφέρεται, «το Υπουργικό Συμβούλιο λειτουργούσε κατά παράβαση των αρχών της φυσικής δικαιοσύνης», αφού τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου παρακάθισαν σε συνεδρίες στις οποίες εγκρίθηκαν «χρυσά» διαβατήρια, με μεσάζοντες γραφεία τα οποία συνδέονται στενά με τους ίδιους.