Γ. Ελεγκτής: Αυτά συμβαίνουν μόνο σε μπανανίες – Αντιδράσεις για το διορισμό των 4 συνεργάτιδων του ΠτΔ

Ομοβροντία αντιδράσεων μετά και την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όσο αφορά τις τέσσερις συνεργάτιδες του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι οποίες μονιμοποιήθηκαν από το παράθυρο, κάτι το οποίο υποχρέωσε την Kυβέρνηση να τις αφήσει μετέωρες, παραπέμποντας τις εμμέσως στο Δικαστήριο.

Έτσι για την ιστορία, οι τέσσερις συνεργάτιδες που εργοδοτήθηκαν παράνομα ειναι είναι η αδελφότεκνη του Προέδρου Αναστασιάδη, η δεύτερη προσωπική συνεργάτιδα του ενώ οι υπόλοιπες δυο ήταν οι ιδιαίτερες γραμματείς του στον ΔΗΣΥ και τις πήρε μαζί του στο Προεδρικό. Τους έδωσε μάλιστα και γενναίες αυξήσεις.

Και ενώ αναμένουμε την αντίδραση των τεσσάρων αυτών συνεργάτιδων, τα κόμματα επίκριναν σκληρά τον ΠτΔ, αφού η γενική άποψη που επικρατεί είναι πως η κυβέρνηση θα μπορούσε να αποφύγει όλο αυτό το ζήτημα, σχετικά ανώδυνα, αν δεν επέμενε μέχρι τέλους στην ορθότητα της θέσης της, παρά τις υποδείξεις του Γενικού Ελεγκτή και της πλειοψηφίας της Βουλής, ενώπιον της οποίας συζητήθηκε το θέμα σε ψηλούς τόνους.

Το ενδιαφέρον της όλης υπόθεσης είναι να δούμε πως φτάσαμε ως εδώ και γιατί δεν απετράπη η αντιπαράθεση Γενικού Ελεγκτή και Βουλής από τη μια και της κυβέρνησης από την άλλη.

Η ιστορία ξεκινάει απο το 2013, όταν οι τέσσερεις του προσελήφθησαν στην προεδρία της Δημοκρατίας ως έκτακτοι υπάλληλοι. Έπειτα όμως, 2018 μετετράπησαν σε υπαλλήλους αορίστου χρόνου. Μάλιστα, ήταν και η πρώτη φορά, όπου ο ίδιος ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης είχε υποδείξει πως μία από τις υπαλλήλους φέρεται να έχει συγγενική σχέση με την οικογένεια του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Για πρωτοφανή περίπτωση ευνοικρατίας και για παραπλάνηση των χιλιάδων εργαζομένων αορίστου χρόνου έκανε λόγο τότε και η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου όπου σε δηλώσεις της κατηγόρησε την ίδια την Προεδρία για διασπάθιση δημοσίου χρήματος και κατάχρηση εξουσίας.

Σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες, επειδή το κονδύλι των συμβούλων του Προέδρου εξαντλήθηκε, όταν μονιμοποιήθηκαν οι τέσσερις, οι απολαβές τους αφαιρέθηκαν από τον κονδύλι της προεδρίας και στη θέση τους προσελήφθησαν άλλοι σύμβουλοι. “Ούτε τη Βουλή δεν ενημέρωσαν για τις προσλήψεις των τεσσάρων”, ανέφερε ο Γενικός Ελεγκτής απευθυνόμενος στους βουλευτές.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή κ. Ονούφριου Κουλλά, ο κ. Μιχαηλίδης είχε υποδείξει, πως οι τέσσερις “δεν προσελήφθησαν ούτε κατόπιν απόφασης δικαστηρίου, ούτε από την ΕΔΥ. Αποτάθηκαν στο γραφείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τους ελέχθη ότι δικαιούνται να θεωρηθούν αορίστου χρόνου και αυτό έγινε στη συνέχεια από την προεδρία, είπε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, διευκρινίζοντας πως οι διεργασίες έγιναν σε υπηρεσιακό επίπεδο”.

Εξήγησε δε, πως “πρόκειται για πολιτικούς διορισμούς συμβούλων” για να προσθέσει πως σε αυτής της μορφής τους διορισμούς υπάρχει η λογική “προσλαμβάνονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και οι υπηρεσίες τους τερματίζονται όταν αυτός αποχωρήσει από την προεδρία”.

Περαιτέρω εξήγησε πως, “με την κήρυξη τους σε «αορίστου χρόνου» θα παραμείνουν στο δημόσιο αλλά αν ο επόμενος Πρόεδρος ανήκει σε άλλη παράταξη, και κρίνει ότι δεν χρειάζεται τις υπηρεσίες τους, δεν θα αποχωρήσουν“.

Ήταν τότε που η βουλευτής του ΔΗΣΥ κ. Σάβια Ορφανίδου, επίκρινε εμμέσως τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, αναφέροντας πως, “ο ρόλος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας είναι θετικός νοουμένου ότι λειτουργεί αντικειμενικά”.

Σε επιστολή του ημερομηνίας 8 Νοεμβρίου 2021 ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, πως “οι διορισμοί των πιο πάνω προσώπων έγιναν με επιστολή διορισμού την οποία υπέγραφε ο (τότε) Διευθυντής Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ). Στην επιστολή αναφερόταν ότι ο διορισμός γίνεται μετά από συνεννόηση με τον ΠτΔ και ότι αυτός θα έχει ισχύ από την ημερομηνία που καταγράφεται και “θα εξακολουθήσει να ισχύει μέχρις ότου τερματισθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ή μέχρι την εκπνοή της θητείας του Προέδρου της Δημοκρατίας”.

Το θέμα, όμως, στρέφεται πίσω μέχρι το 2014, αφού όπως αναφέρει στο ίδιο ενημερωτικό ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, με επιστολή του προς την Προεδρία της Δημοκρατίας ημερ. 30.9.2014 είχε αναφερθεί στο θέμα των συμβούλων του ΠτΔ και εισηγήθηκε όπως θεσπιστεί νομικό πλαίσιο, και στη βάση αυτού Κανονισμοί, αναφορικά με την αμοιβή και άλλα ωφελήματά τους. «Στις 16.10.2014», συνεχίζει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, «η Προεδρία μας απάντησε ότι έχει προχωρήσει σε ετοιμασία όρων υπηρεσίας για τους συμβούλους του ΠτΔ για να διασφαλιστεί η ομοιομορφία και για αποφυγή διαφορετικών ερμηνειών των όρων των συμβολαίων τους».

Σύμφωνα πάντα με τον Γενικό Ελεγκτή, στον κρατικό Προϋπολογισμό του 2016, αναφερόταν πως «η απασχόληση των συμβούλων θα είναι για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και θα τερματίζεται με τη λήξη της θητείας της Κυβέρνησης ή την αποχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, των Υπουργών, του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ή την αποχώρηση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων ή νωρίτερα».

Τελικά οι τέσσερις συνεργάτιδες βρέθηκαν μονιμοποιημένες, ύστερα από γνωμάτευση του διευθυντή Κοινωνικών Ασφαλίσεων ότι μεταξύ των τεσσάρων και της Κυβέρνησης υπάρχει σχέση εργοδότη-εργοδοτούμενου.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Από το 2014 φώναζε ο Γενικός Ελεγκτής

Ο Γενικός Ελεγκτής είχε εγείρει το θέμα των συνεργατών του Προέδρου από το 2014 και αν το χειριζόταν σωστά η Κυβέρνηση, αντί με κατεύθυνση εξυπηρέτησης ημετέρων, δεν θα φτάναμε εν έτει 2022 και εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας, να συζητάμε το θέμα. Δεν νοείται να διορίζεις οποιονδήποτε με πολιτικά κριτήρια, να τον μονιμοποιείς έξω από κάθε διαδικασία και να προσφεύγεις μέχρι το Ανώτατο για χάριν του. Αυτά συμβαίνουν μόνο σε μπανανίες. Δεν νοείται να βρίσκεις σολομωνικές, να κόβεις και να ράβεις, να διαολοστέλνεις κάθε φορά τον Γενικό Ελεγκτή  ή να αφήνεις να νοηθεί πως αναμειγνύεται σε όλα παριστάνοντας και ολίγον τον Γενικό Εισαγγελέα και τελικά να δικαιώνεται. Δεν είναι δικό του το πρόβλημα. Της Κυβέρνησης είναι και ας το κοιτάξει έστω και τους επόμενους μήνες.    

Με στοιχεία απο τον Φιλελεύθερο και διάλογο