Γ. ΠΕΡΔΙΚΗΣ: Να είμαστε ευτυχείς που δεν θα επιτρέπεται η ανέγερση πύργων, στον Ακάμα, όπως αυτούς που στολίζουν τη Λεμεσό και τη Λευκωσία

Όλοι γνωρίζουμε για τη σημαντικότητα της Χερσονήσου του Ακάμα ως μιας από τις τελευταίες φυσικές παράκτιες περιοχές του τόπου μας, και τις πιέσεις που δέχεται για ανάπτυξη. Με αφορμή την αυριανή διαμαρτυρία των πολιτών,έξω απο το Υπουργείο Εσωτερικών, το NewsfeedCy, συνομίλησε με τον Γιώργο Περδίκη, αφού υπήρξε ένας απο τους πρώτους αγωνιστές για τη διαφύλαξη της Χερσονήσου του Ακάμα, και που με τις αιχμηρές του αναρτήσεις σε κοινωνικά δίκτυα δηλώνει την αντίθεση του, προς την "ήπια ανάπτυξη" της κυβέρνησης Αναστασιάδη.

“Ουσιαστικά, παρακολουθούμε, να παίζεται η τελευταία πράξη, μιας πολύχρονης προσπάθειας” δήλωσε ο Γιώργος Περδίκης, πρώην Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων και Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής, “η οποία είχε τρία επίπεδα”.

Το πρώτο επίπεδο, αφορά στους Βρετανούς και τα πολεμικά γυμνάσια που έκαναν στον Ακάμα. Καταφέραμε, έπειτα απο αγώνες ετών, να τους σταματήσουμε. Το δεύτερο επίπεδο, αφορά στους μεγάλους ιδιοκτήτες γης – συγκεκριμένα Φωτιάδη και την ίδια την Αρχιεπισκοπή και το τρίτο επίπεδο αφορά στα νόμιμα συμφέροντα των μικρών ιδιοκτητών γης.

“Η ίδια η κυβέρνηση, προσπαθεί να “χρυσώσει το χάπι” στους κατοίκους της περιοχής, συζητώντας μαζί τους για δημιουργία επισκέψιμων αγροκτημάτων, προτείνοντας ουσιαστικά, την επέκταση της οικιστικής ζώνης. Θα μπορούν δηλαδή, να εκμεταλευτούν την περιοχή τους, δημιουργώντας μικρά ξενοδοχεία. Μη ξεγελιόμαστε. Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Το χάπι πρέπει να χρυσώνεται” αναφέρει ο Γιώργος Περδίκης.

Για ποιο λόγο τόσοι αγώνες, μόχθος και απώλειες; Για το πολυκατάστημα ‘ο Ακάμας;’», διερωτάται ο Γ. Περδίκης, μετά από επισήμανση αρνητικών σημείων που εντόπισε στο τοπικό σχέδιο για τη χερσόνησο.

Τι συμβαίνει όμως με τον Ακάμα και ξεσηκώθηκαν όλοι;

Η διαχείριση που τυγχάνει η χερσόνησος του Ακάμα, είναι ένας καθρέφτης της νοοτροπίας που μας διακατέχει στις περισσότερες εκφάνσεις της πολιτικής και κοινωνικής μας συμπεριφοράς. Αν την σεβόμασταν, την προστατεύαμε και την αναδεικνύαμε ορθολογιστικά, όπως της αξίζει και όπως θα έπρεπε, θα μπορούσε στα όριά της να αναπτυχθεί με σεβασμό προς το περιβάλλον. Μη ξεχνάμε άλλωστε, πως η χερσόνησος του Ακάμα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες φυσικές περιοχές της Κύπρου, με ανεκτίμητη οικολογική και αισθητική αξία και περιλαμβάνεται στο Οικολογικό Δίκτυο προστατευόμενων περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης NATURA 2000. 

Το δράμα βέβαια είναι ότι κάποιοι πιστεύουν ή θέλουν να μας πείσουν, ότι η ευημερία του πληθυσμού βρίσκεται μέσα στην αλόγιστη κατασκευαστική ανάπτυξη του Ακάμα, όπως ακριβώς έγινε και γίνεται στην υπόλοιπη Κύπρο στο όνομα του πρόσκαιρου κέρδους.

“Έπειτα, απο τόσα χρόνια συρρίκνωσης της περιοχής προστασίας, το να προστατεύσεις το Κρατικό δάσος είναι υποχρέωση σου” αναφέρει ο Γιώργος Περδίκης και συνεχίζει “οι κινήσεις που κάνει η Κυβέρνηση, δεν δείχνουν σωστή βούληση, ώστε να εφαρμοστεί αυστηρή προστασία, γεγονός όμως που θα εκμηδενίσει την περιουσία των κατοίκων”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΚΑΜΑ: Με κατσαρόλες και σφυρίχτες έξω απο το Προεδρικό, αύριο το πρωί

“Θα μπορούσε κάλλιστα να εφαρμόσει μέτρα αποζημίωσης των κατοίκων όπως έγινε στη Λίμνη Παραλιμνίου, η οποία επίσης έχει ενταχθεί στο σχέδιο Natura. Η λίμνη Παραλιμνίου ανήκε σε ιδιώτη. Έπειτα και το διαχειριστικό σχέδιο για την περιοχή, κρίθηκε πως το κράτος θα αποζημίωνε τους ιδιοκτήτες.

“Μια τέτοια λύση, θα ώφειλε να επιλέξει η κυβέρνηση – τη λύση της αποποζημίωσης των μικρών ιδιοκτητών γης. Πράγμα που επέλεξε να μην το κάνει. Εάν θέλουμε να προστατεύσουμε, όντως, μια περιοχή, πρέπει να είμαστε έτοιμοι ως Κράτος, να δώσουμε και αυτές τις λύσεις”.

Η εξέλιξη του Ακάμα με ανυχησεί, τόνισε ο Γιώργος Περδίκης. Το Σχέδιο θα πρέπει να προωθεί συμπαγή και συμβατή ανάπτυξη, εντός των υφιστάμενων ορίων ανάπτυξης, προς όφελος των τοπικών κοινοτήτων και όχι των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων Οι πρόνοιες του τοπικού σχεδίου επιτρέπουν την εκτέλεση έργων που θα επιφέρουν σημαντική όχληση στα υπό Ευρωπαϊκή προστασία είδη της χλωρίδας και της πανίδας, τόσο στο στάδιο της υλοποίησης όσο και στο στάδιο της λειτουργίας τους. Από άποψη προστασίας του τοπίου ορισμένες από αυτές τις κατασκευές θα «μολύνουν» αισθητικά το περιβάλλον. Η ανθρώπινη παρουσία αναμένεται να αυξηθεί τόσο κατά τη διάρκεια της μέρας όσο και κυρίως κατά τη διάρκεια της νύκτας αφού θα επιτρέπεται η διανυκτέρευση ακόμα και εντός των περιοχών προστασίας της Φύσης.

Να είμαστε ευτυχείς που δεν θα επιτρέπεται η ανέγερση πολυόροφων πύργων όπως αυτούς που στολίζουν σήμερα τη Λεμεσό και Λευκωσία.

Εξάλλου με τόσες ευκαιρίες ανάπτυξης – ένα πολυκατάστημα ευκαιριών για προσωπικό κέρδος- το επενδυτικό ενδιαφέρον της αγοράς της ανάπτυξης γης αναμένεται να είναι τεράστιο αφού κάποιες από αυτές τις «αναπτύξεις» μπορούν να πλασαριστούν ως «πράσινες» για να τσιμπήσουν και καμιά ευρωπαϊκή επιχορήγηση από το πολυδιαφημιζόμενο «Σχέδιο Ανάκαμψης». Η γη βέβαια γρήγορα θα αλλάξει χέρια -για να μην ακούω παραμύθια περί φτωχών κατοίκων- και η ιστορία επαναλαμβάνεται. Ως τραγωδία κι αυτή τη φορά.

“Πραγματικά διερωτώμαι αν άξιζε τόσος αγώνας– τρεις φορές σύλληψη και διανυκτέρευση στα αστυνομικά κρατητήρια, απειλές, πραγματική σωματική βλάβη, ζημιές και φθορά στην περιουσία μου -και απώλεια εισοδήματος σε εκατοντάδες ώρες ζωής που ανάλωσα (εγώ και η οικογένεια μου) στον αγώνα για τον τερματισμό των Βρετανικών στρατιωτικών γυμνασίων στον Ακάμα και στη ματαίωση των σχεδίων 2-3 μεγαλοεπιχειρηματιών που ήθελαν να κτίσουν ένα «περιβαλλοντικό resort» στον Ακάμα” λέει τελειώνοντας ο Γιώργος Περδίκης