Δεν ανανεώνουν το συμβόλαιο με το κράτος οι ιδιοκτήτες των ΥΚΕ στη Λακατάμια

Την πρόθεση των ιδιοκτητών να μην ανανεώσουν το συμβόλαιο τους με το κράτος, εξέφρασε ο διαχειριστής του κτηρίου όπου στεγάζει τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας στη Λακατάμια, εάν το κράτος προχωρήσει στην άμεση επίλυση του προβλήματος με την οχληρία που δημιουργεί η καθημερινή παρουσία εκατοντάδων μεταναστών στην περιοχή για την παραλαβή επιδομάτων. Υπενθυμίζεται πως έξω από τα γραφεία, συγκεντρώνονται σε καθημερινή βάση 100 έως 200 πρόσφυγες και μετανάστες, για την παραλαβή επιδομάτων ή για να επιλύσουν προβλήματα που προκύπτουν με τις αιτήσεις τους, με τους κατοίκους να διαμαρτύρονται για την οχληρία που δημιουργείται λόγω του αυξημένου αριθμού προσώπων και της έλλειψης υποδομών για την εξυπηρέτηση τους. και για το γεγονός ότι η έλλειψη υποδομών. Αύριο Δευτέρα, η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση θα κληθεί να δώσει χρονοδιαγράμματα αναφορικά με το πότε θα καταστεί δυνατή, η μετακίνηση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας από το υφιστάμενο κτήριο από τη Λακατάμια. Πρόκειται άλλωστε για παραδοχή και από την ίδια την Υφυπουργό ότι δηλαδή το υφιστάμενο κτήριο, αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες της Υπηρεσίας. Η μετεστέγαση την υπηρεσίας, θα βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό στην επίλυση του προβλήματος και μάλιστα, όπως είναι ήδη γνωστό έχει προταθεί συγκεκριμένο κτήριο στον Στρόβολο, το οποίο εκ πρώτης φαίνεται να ανταποκρίνεται στις παρούσες και μελλοντικές ανάγκες. Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με την επιστολογραφία την οποία εξασφάλισε το Alphanews.live, από το 2018 ο Δήμος Λακατάμιας ζητούσε από τις αρμόδιες αρχές την επίλυση του προβλήματος με την οχληρία που παρατηρείται στην περιοχή λόγω της εξυπηρέτησης από το συγκεκριμένο γραφείο αλλοδαπών αιτητών ασύλου. Πλέον η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο με αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται σε καθημερινή βάση 100 έως 200 πρόσφυγες και μετανάστες.  

Αναμονή μέχρι τη Δευτέρα

Αναφορικά με τις κτηριακές εγκαταστάσεις, αν και όπως έχει γίνει γνωστό η όλη διαδικασία βρίσκεται ενώπιον της Επιτροπής Αξιολόγησης των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, με προοπτική ολοκλήρωσης εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος, εντούτοις όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, το θέμα είναι ακόμη ανοικτό. Όπως πληροφορούμαστε, η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, αναμένει ακόμη από τους υπηρεσιακούς του Υφυπουργείου τις τελικές τους θέσεις αναφορικά με το εάν μπορούν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για ενοικίαση του κτηρίου στο Στρόβολο καθώς και για τις μετατροπές οι οποίες είναι απαραίτητες να γίνουν ή όχι. Αυτό όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, θα γίνει τη Δευτέρα πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση με το Δήμο Λακατάμιας και τους κατοίκους της περιοχής ενώ επιπρόσθετα πρόθεση της Αναστασίας Ανθούση είναι κατά τη συνάντηση να είναι παρόν και οι υπηρεσιακοί του Υφυπουργείου. Σε περίπτωση που υπηρεσιακοί δεν ανάψουν το πράσινο φως για το τότε η διαδικασία αναζήτησης στέγης θα αρχίσει εκ νέου. Στο μεσοδιάστημα, για να καταστεί δυνατόν οι Υπηρεσίες μας να ανταποκριθούν στις τωρινές απαιτήσεις, έχει δρομολογηθεί, σε συνεργασία με το Τμήμα Δημοσίων Έργων και άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίας ο σχεδιασμός αναδιαμόρφωσης του υφιστάμενου χώρου, ώστε να δημιουργηθεί κατάλληλος χώρος εξυπηρέτησης του κοινού κατά τρόπον που θα εξασφαλίσει την άμεση και αποτελεσματική εξυπηρέτηση.

Παράλληλα με την πιο πάνω διαδικασία, έχουν δοθεί σχετικές οδηγίες για διαφοροποίηση της μέχρι σήμερα ακολουθούμενης πρακτικής, ώστε να γίνεται επί τόπου καταχώρηση των αιτήσεων Υλικών Συνθηκών Υποδοχής στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Πουρνάρα, πριν από την αναχώρηση των αιτητών, ώστε όλοι οι αιτητές να προσέρχονται στα οικεία επαρχιακά γραφεία των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας της Επαρχίας διαμονής τους για παραλαβή των επιδομάτων τους. Η πιο πάνω διευθέτηση αναμένεται να συνδράμει τα μέγιστα στη μείωση της παρουσίας αιτητών διεθνούς προστασίας στο κτήριο του Γραφείου Κοινωνικών Υπηρεσιών Λακατάμειας. Έχουν δρομολογηθεί όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τον σκοπό αυτό σε συνεννόηση με την Υπηρεσία Ασύλου και στο αμέσως επόμενο διάστημα θα εφαρμοστεί η νέα πρακτική.

Αναμονή μέχρι τη Δευτέρα

Από την πλευρά της η δήμαρχος Λακατάμιας, Φωτούλα Χατζήπαπα, δήλωσε στον Alphanews.live πως ο δήμος από το 2018 είχε εντοπίσει το πρόβλημα και για τον σκοπό αυτό είχε αποστείλει αρκετές επιστολές στις αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας χωρίς καμία ανταπόκριση. Σύμφωνα με την κα. Χατζήπαπα, ο δήμος θα αναμένει την ενημέρωση από την πλευρά του Υφυπουργείου και συγκεκριμένα το χρονοδιάγραμμα για τη μεταφορά του γραφείου σε άλλα περιοχή και ανάλογα θα ληφθούν και οι αποφάσεις. Ο δήμος, είπε, έχει απευθυνθεί στο νομικό του σύμβουλο ο οποίος έχει ετοιμάσει νομική συμβουλή για το ποια είναι τα μέτρα τα οποία μπορεί να λάβει ο δήμος ως αντίδραση στα πλαίσια πάντα της νομοθεσίας. Εξήγησε δε πως μέτρα ετοιμάζονται να λάβουν και οι κάτοικοι ωστόσο και οι ίδιοι θα αναμένουν να ακούσουν τι θα τους πει η Υφυπουργός πρόνοιας.

Δεν ανανεώνει ο ιδιοκτήτης

Το Alphanews.live επικοινώνησε και με τον κ. Άριστο Μελή διαχειριστή του κτηρίου όπου στεγάζεται το Γραφείο Κοινωνικής Ευημερίας. Όπως εξήγησε, οι ιδιοκτήτες και η Κυβέρνησης, βρίσκονται σε διαδικασία διαπραγμάτευσης του συμβολαίου, η χρονική διάρκεια του οποίου έχει παρέλθει και με βάση την ισχύουσα νομοθεσία υπάρχει περίοδος επαναξιολόγησης και διαπραγμάτευσης του συμβολαίου. Σύμφωνα με τον κ. Μελή, πρόθεση των ιδιοκτητών είναι να μην ανανεωθεί το συμβόλαιο εάν το κράτος δεν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να λυθεί το πρόβλημα με την οχληρία που δημιουργείται στην περιοχή. Ο κ. Μελή, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για ρατσιστική αντίδραση και εξήγησε πως το κτήριο δεν πληροί τις προδιαγραφές για να μπορεί να εξυπηρετεί τόσο μεγάλο αριθμό προσώπων.

Πηγή:Alfanews