Διέταξαν έρευνα για αξιωματικό Αστυνομίας μετά από 3 χρόνια

Ένας πατέρας κατήγγειλε το 2019 αξιωματικό της Αστυνομίας ότι ουσιαστικά παράκουσε διάταγμα του δικαστηρίου και επέτρεψε στη σύζυγό του να φύγει με τα δυο παιδιά τους στο εξωτερικό χωρίς τη συγκατάθεσή του και χρειάστηκαν τρία χρόνια για να διαταχθεί ανάκριση.

Ο πατέρας είχε καταγγείλει στον Αρχηγό Αστυνομίας στις 30/8/2019 αξιωματικό της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης ότι εισάκουσε τις οδηγίες δικηγορικού γραφείου που εκπροσωπούσε την αλλοδαπή σύζυγό του και αγνόησε, όπως υπάρχει ισχυρισμός, το διάταγμα του δικαστηρίου με το οποίο απαιτείτο η συγκατάθεσή του για να ταξιδέψουν εκτός Κύπρου οι δυο κόρες του. Ο πατέρας ισχυριζόταν ότι η προϋπόθεση αυτή δεν καταχωρήθηκε στο σύστημα της ΥΑΜ και όταν η σύζυγός του εμφανίστηκε στο αεροδρόμιο με τα δυο παιδιά τους, της επετράπη να ταξιδέψει. Σημειώνεται ότι ο πατέρας μετά την εξέλιξη αυτή είχε καταγγείλει τη μητέρα στο ΤΑΕ Λευκωσίας, το οποίο εξέδωσε ένταλμα σύλληψής της και με την επιστροφή της στην Κύπρο αυτό εκτελέστηκε.

Στις 17/10/2019 ο πολίτης πήρε απάντηση από την Αστυνομία με την οποία τον ενημέρωνε ότι διενεργήθηκε έρευνα και δεν διαπιστώθηκε κάτι μεμπτό από τον συγκεκριμένο αξιωματικό ή από οποιονδήποτε άλλο αστυνομικό. «Όλες οι ενέργειες που προέβησαν ήταν καθόλα νόμιμες και πλήρως εναρμονισμένες με το διάταγμα του δικαστηρίου», αναφερόταν στην επιστολή που έλαβε από την Αστυνομία. Ο πατέρας με επιστολή του στις 30/1/2020 κατήγγειλε τον αξιωματικό στην Ανεξάρτητη Αρχή Ισχυρισμών και Παραπόνων Κατά της Αστυνομίας, η οποία με επιστολή της στις 7/2/2022 τον ενημέρωνε ότι μελετήθηκε η καταγγελία του και δεν διαπιστώθηκε αμέλεια καθήκοντος από ανώτερο αξιωματικό.

Ο πολίτης όμως δεν τα έβαλε κάτω και επιμένοντας με νέα επιστολή του προς την Ανεξάρτητη Αρχή ζητούσε όπως επανεξεταστεί η καταγγελία του, αφού παραβιάστηκε το διάταγμα του δικαστηρίου και ταυτόχρονα παρέθετε τα γεγονότα της υπόθεσης. Τελικά η Αρχή τον πληροφόρησε στις 4/7/2022, δηλαδή δυόμιση χρόνια μετά, ότι το παράπονό του έτυχε επανεξέτασης και αποφασίστηκε ότι αυτό χρήζει ποινικής/πειθαρχικής διερεύνησης, γι’ αυτό και ζητήθηκε η συγκατάθεση του Γενικού Εισαγγελέα για το διορισμό ποινικού ανακριτή. 

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο πολίτης νιώθει δικαιωμένος γιατί θεωρεί πως από τη στιγμή που δεν υπήρχε η συγκατάθεσή του, όπως όριζε το δικαστικό διάταγμα, δεν μπορούσαν τα παιδιά του να ταξιδέψουν εκτός Κύπρου.

Η περίπτωση αυτή είναι μια από τις πολλές που συμβαίνουν με παιδιά διαζευγμένων γονιών που τα παίρνουν και φεύγουν είτε λόγω λανθασμένων καταχωρήσεων στο σύστημα, είτε γιατί δεν ζητείται η συγκατάθεση του άλλου γονέα.