Διαδηλώσεις σε ισπανικές πόλεις και το Ραμπάτ μετά την τραγωδία με τους μετανάστες στη Μελίγια

epa10035694 Hundreds of peoples attend a protest against the Spanish police action in the Melilla border in Madrid, Spain, 26 June 2022. The number of migrants killed in the assault on the fence of Melilla on last Friday at dawn amounts to over 20 people, according to sources from the local authorities of the Moroccan province of Nador, adjacent to the Spanish city located in North Africa. EPA/David Fernandez

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις της Ισπανίας και το Ραμπάτ χθες Παρασκευή το βράδυ μετά την τραγωδία στη Μελίγια που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 23 Αφρικανούς μετανάστες οι οποίοι προσπάθησαν στις 24 Ιουνίου να εισέλθουν στον ισπανικό θύλακα στο Μαρόκο.

Στη Βαρκελώνη, τη Μάλαγα, το Βίγκο, στο Σαν Σεμπάστιαν και τη Λα Κορούνια, αλλά και στη Μελίγια πολλές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έπειτα από έκκληση διάφορων οργανώσεων για να καταγγείλουν “τις μεταναστευτικές πολιτικές, που βασίζονται στην αστυνομική βία και τη στρατιωτικοποίηση των συνόρων”.

Στην πρωτεύουσα του Μαρόκου μερικές δεκάδες εκπρόσωποι της Ένωσης Υποσαχάριων Κοινοτήτων στο Μαρόκο και οργανώσεων αρωγής των μεταναστών διαδήλωσαν μπροστά από το κοινοβούλιο ζητώντας το Ραμπάτ “να σταματήσει να παίζει τον ρόλο του χωροφύλακα της ΕΕ”.

“Ζητάμε να τερματιστεί η μεταναστευτική πολιτική που χρηματοδοτεί η ΕΕ, την έναρξη ανεξάρτητης έρευνας και την παράδοση των σορών στις οικογένειες”, δήλωσε ο ακτιβιστής Μαμαντού Ντιαλό,

Η μαροκινή δικαιοσύνη έχει απαγγείλει κατηγορίες εναντίον 65 παράτυπων μεταναστών, κυρίως Σουδανών, που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στην απόπειρα μαζικής εισόδου στη Μελίγια από το Μαρόκο.

Στο περιστατικό αυτό σκοτώθηκαν τουλάχιστον 23 μετανάστες, σύμφωνα με τις μαροκινές αρχές, “τουλάχιστον 37”, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Η τραγωδία αυτή είναι η πιο φονική που έχει καταγραφεί ποτέ στα σύνορα μεταξύ του Μαρόκου και της Θέουτα και Μελίγια – των μοναδικών χερσαίων συνόρων της ΕΕ με την αφρικανική ήπειρο- και έχει προκαλέσει διεθνή αγανάκτηση. Ο ΟΗΕ εξέδωσε μια σπάνιας αυστηρότητας ανακοίνωση για το θέμα, ενώ δύο έρευνες έχουν ξεκινήσει στην Ισπανία.

Στη Μαδρίτη πολλές εκατοντάδες άνθρωποι φώναξαν συνθήματα όπως “Κανένας άνθρωπος δεν είναι παράνομος”, “Οι αντιρατσιστές είναι εδώ” ή “ΕΕ εγκληματικά υπεύθυνη” και κρατούσαν πανό στα οποία είχαν γράψει: “Τα σύνορα σκοτώνουν”.

Σύμφωνα με το Ραμπάτ, τα θύματα σκοτώθηκαν “σε ποδοπάτημα και πηδώντας” από τον ψηλό μεταλλικό φράκτης που χωρίζει το Μαρόκο από τη Μελίγια στη διάρκεια “επίθεσης την οποία χαρακτήρισε η χρήση πολύ βίαιων μεθόδων από την πλευρά των μεταναστών”.

Όμως σύντομα είδαν το φως της δημοσιότητες φωτογραφίες “με πτώματα να κείτονται στο έδαφος μέσα σε λίμνες αίματος, μέλη των μαροκινών δυνάμεων ασφαλείας (…) να χτυπούν ανθρώπους και μέλη της ισπανικής Εθνοφρουράς να ρίχνουν δακρυγόνα εναντίον ανθρώπων που κρεμόντουσαν από τον φράκτη”, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Η τραγωδία αυτή σημειώθηκε αφού η Μαδρίτη και το Ραμπάτ εξομάλυναν στα μέσα Μαΐου τις σχέσεις τους, έπειτα από μια διπλωματική αντιπαράθεση που διήρκησε σχεδόν ένα χρόνο για το θέμα της δυτικής Σαχάρας. Για τη Μαδρίτη η εξομάλυνση αυτή έχει βασικό στόχο να εξασφαλίσει “τη συνεργασία” του Ραμπάτ στον έλεγχο της παράτυπης μετανάστευσης.