Δύο συλλήψεις για την πυρκαγιά στα κατεχόμενα: Κάηκαν 12.000 στρέμματα

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από τα κατεχόμενα, η γενική εικόνα της μεγάλης πυρκαγιάς στην κατεχόμενη Καντάρα ήταν βελτιωμένη σε σχέση με τις συνθήκες που επικρατούσαν προηγουμένως.

Ο «πρόεδρος της επιτροπής καταστροφών και έκτακτης ανάγκης του γραφείου του πρωθυπουργού» Χιουσεγίν Τζαχίτολγου, ανάφερε ότι η πυρκαγιά είχε τεθεί σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο.

Ο κ. Τζαχίτογλου ανάφερε ότι, επί του παρόντος, 2 ελικόπτερα από Βρετανικές Βάσεις, 1 ελικόπτερο από την Τουρκία και 2 αεροπλάνα από την Κυπριακή Δημοκρατία ανταποκρίνονται στην πυρκαγιά, προσθέτοντας ότι 2 αεροπλάνα από το Ισραήλ συνδράμουν επίσης, στις προσπάθειες κατάσβεσης.

Σύμφωνα με τον κ. Τζαχίτογλου «5-6 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο επειδή επηρεάστηκαν από τον καπνό».

Ο κ. Τζαχίτογλου σημείωσε ότι η πυρκαγιά, η οποία έλαβε διαστάσεις με την εντατικοποίηση του ανέμου στις 03:00 τα ξημερώματα, περιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό παράλληλα τη μείωση της έντασης του ανέμου στις 06:00 και την επανέναρξη της εναέριας επέμβασης.
Αισιόδοξες οι προβλέψεις, υπό έλεγχο το ανατολικό μέτωπο
Για την πορεία της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στα κατεχόμενα και την εικόνα που έχει ενώπιον του με βάση την τελευταία πληροφόρηση ενημέρωσε ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου μιλώντας στον ΣΠΟΡ ΦΜ 95,0 και την εκπομπή της Οριάνας Παπαντωνίου «Διασπορά Ειδήσεων».

Η εικόνα λοιπόν που προέρχεται -όπως ανέφερε- από τις φωτογραφίες των πτητικών μέσων που έχει αποστείλει η Κυπριακή Δημοκρατία, τα πληρώματα αλλά και τον υπάλληλο που βρίσκεται στο τμήμα επιχειρήσεων των Τουρκοκυπρίων είναι εμφανώς βελτιωμένη σε σχέση με την αντίστοιχη χθεσινή και υπάρχει πλέον διάχυτη αισιοδοξία ότι θα τεθεί σύντομα υπό έλεγχο. Καθοριστικός παράγοντας για τη μάχη που δίνεται με τις φλόγες είναι η απουσία υποβοηθητικών ανέμων ενώ το ανατολικό μέτωπο της πυρκαγιάς (προς Φλαμούδι) έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο.

Το ανοιχτό και πλέον καίριο μέτωπο βρίσκεται προς την πλευρά Ακανθού-Μάντρες -δηλαδή βόρεια της οροσειράς του Πενταδακτύλου- ενώ σε αυτό πέραν των 2 αεροσκαφών και του ενός ελικοπτέρου που απέστειλε η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένεται να συνδράμουν και 2 Ισραηλινά που έφτασαν λίγο μετά τις 11:00 και θα εκκινήσουν πτήσεις στις 14:00 το μεσημέρι καθώς και αεροσκάφη από την Τουρκία.

Κάηκαν 12.000 στρέμματα
Σύμφωνα με την «προεδρία», η πυρκαγιά έχει επηρεάσει μια περιοχή 18 χιλιομέτρων και θα χρειαστούν 600 χιλιάδες φυτά για την αποκατάσταση της περιοχής που επλήγη από τη φωτιά.

«Δυστυχώς, λόγω του ισχυρού ανέμου, μια έκταση 12 χιλιάδων στρεμμάτων έχει καεί. Ωστόσο, μας παρηγορεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει απώλεια ζωής. Η πολιτεία μας είναι εδώ με όλες τις διευκολύνσεις της και γίνονται όλα τα απαραίτητα», αναφέρει το σχετικό ανακοινωθέν.

Εν τω μεταξύ, σχετικά με την μεγάλη πυρκαγιά, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι δυνάμεις και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος του τουρκικού στρατού συνδράμουν στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Διαφωνία Ελληνοκυπριακής και Τουρκοκυπριακής πλευράς στην εκτίμηση της ζημιάς
Η μεγαλύτερη ζημιά αφορά την οροσειρά του Πενταδακτύλου όπως υπογράμμισε ο κύριος Χαράλαμπος Αλεξάνδρου ενώ παρά το γεγονός ότι εκκενώθηκαν χωριά -σωστά όπως ανέφερε- δεν κινδύνεψαν σοβαρά κατοικημένες περιοχές με τον κύριο όγκο της πυρκαγιάς να κατακαίει αναδασωμένες εστίες και βλάστηση του κρατικού δάσους. Διαφωνία φέρεται να υπάρχει μεταξύ Ε/κ και Τ/κ πλευράς σε ότι αφορά την αποτίμηση αφού σύμφωνα με την Τ/κ ενημέρωση υπολογίζεται πως έχουν καεί γύρω στα 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα ενώ η δική μας εκτίμηση κάνει λόγο για λίγο κάτω από 20.

Έφτασαν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη από Ισραήλ
Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Αλεξάνδρου ανέφερε ότι έχει ήδη προσγειωθεί το μεταγωγικό που απέστειλε η ισραηλινή Κυβέρνηση και γύρω στις 11:00 έφτασαν τα δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα, τα οποία συνδράμουν βοήθεια, μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το ΚΥΠΕ η απόφαση της ισραηλινής Κυβέρνησης χαρακτηρίζεται ως απόλυτα ανθρωπιστική και τίθεται σε εφαρμογή αποκλειστικά σε συνεργασία με τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Αλεξάνδρου είπε ότι οι επιχειρήσεις κατάσβεσης θα γίνουν σε συντονισμό με τις αρχές της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Εκτός από τις εναέριες δυνάμεις, στην μεγάλη πυρκαγιά επεμβαίνουν όλα τα διαθέσιμα μέσα και οι «υπηρεσίες» των κατεχομένων. Ο κατοχικός στρατός, η «αστυνομία», η «πολιτική άμυνα», οι «δήμοι» και οι αρμόδιες «υπηρεσίες» υποστηρίζουν το έργο των χερσαίων δυνάμεων της «πυροσβεστικής».
Ομάδα 40 ατόμων θα αποστείλει η ΚΔ εάν της ζητηθεί
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών είπε πως η ΚΔ είναι έτοιμη να στείλει και επίγειες δυνάμεις, αν της ζητηθεί, λέγοντας ότι από χθες είχε εκφραστεί η ετοιμότητά της.

«Αν μας το ζητούσαν θα το πράτταμε. Όσο και να βοηθούν τα πτητικά μέσα χρειάζονται και οι επίγειες δυνάμεις. Αν δεν επιχειρήσουν επίγειες δυνάμεις δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί η πυρκαγιά. Δεν σβήνει μόνο από τα πτητικά μέσα», είπε.

Εξάλλου, ανέφερε ότι στην περίπτωση, που ζητηθεί δυναμικό από τα κατεχόμενα, είναι έτοιμοι να διαθέσουν γύρω στα 40 άτομα.

Εξήγησε πως η Ομάδα των 40 ατόμων θα συγκροτηθεί από κοινού με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Πολιτική Άμυνα.

Στο μεταξύ, σημείωσε πως το Τμήμα Δασών εξασφαλίζει διαρκή πληροφόρηση από τα πτητικά μέσα, που έχει αποστείλει και από τοπικό παρατηρητή, που βρίσκεται επί τόπου.

Εκκενώθηκαν δύο χωριά
Δύο χωριά, το Φλαμούδι και τα Άρδανα, εκκενώθηκαν κατά την διάρκεια της νύχτας στα κατεχόμενα για λόγους ασφαλείας, καθώς οι φλόγες είχαν πλησιάσει πολύ κοντά σε κάποια σπίτια. Ο «κοινοτάρχης» στο Φλαμούδι δήλωσε, σύμφωνα με τ/κ ΜΜΕ, ότι οι φλόγες ήταν μόλις 500 μέτρα από τα πρώτα σπίτια του χωριού νοτίως.

Οι κάτοικοι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία στον κατεχόμενο Δαυλό ενώ ο τ/κ σύνδεσμος ξενοδόχων ανακοίνωσε ότι εάν χρειαστεί θα φιλοξενήσουν κατοίκους της περιοχής σε καταλύματα που έχουν μέλη τους. Κατά την διάρκεια της νύχτας ο «έπαρχος» Τρικώμου είχε πει ότι και ο Άγιος Ανδρόνικος ήταν σε επιφυλακή για εκκένωση.

Πώς ξεκίνησε η φωτιά – Δύο συλλήψεις
Σημειώνεται ότι εκπρόσωποι της «κυβέρνησης» και η «αστυνομία» επιμένουν στο γεγονός ότι «η φωτιά εκδηλώθηκε ως αποτέλεσμα βραχυκυκλώματος ενός οχήματος εργασίας». Με βάση αυτήν την θεωρία, χθες, η «αστυνομία» είχε συλλάβει δυο άτομα.

Η φωτιά μαίνεται από το μεσημέρι της Τρίτης κοντά στο κατεχόμενο Φλαμούδι και από αυτή επηρεάζονται τα χωριά: Φλαμούδι, Άρδανα, Άγιος Ανδρόνικος, Άγιος Ιάκωβος, Μάντρες και τώρα Ακανθού και Λευκόνοικο.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ