Εδώ debate, εκεί debate, ποιος θα δείξει το debate;

Η απόφαση του Κρατικού καναλιού να διοργανώσει debate, χωρίς την εμπλοκή των ιδιωτικών καναλιών, προφανώς ενόχλησε τα ιδιωτικά κανάλια, τα οποία προχωρούν με τη διοργάνωση των δικών τους debate.

Δεν θα προλαβαίνουν οι υποψήφιοι να φιλοξενούνται σε κάθε κανάλι και να εκφέρουν τις απόψεις τους αφού σύμφωνα με τις πληροφορίες Alpha, Sigma, Antenna και Ωμέγα, εμφανίζονται πρόθυμα να διοργανώσουν τα μεγάλα διακαναλικά debate, που μεταδίδονται πριν τις εκλογές, δηλαδή περίπου δύο εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο και το δεύτερο ανάμεσα στους δύο μονομάχους του δεύτερου γύρου.

Το θέμα των debate συζητείται και σε επίπεδο επιτελείων των υποψηφίων, μετά από πρωτοβουλία του επιτελείου του ανεξάρτητου υποψήφιου, Γιώργου Κολοκασίδη. Στο τραπέζι βρίσκονται αυτή τη στιγμή δύο προτάσεις, η μία από πλευράς του ανεξάρτητου υποψήφιου Αχιλλέα Δημητριάδη, για την επανεξέταση της πρότασης του ΡΙΚ και η πρόταση από το επιτελείο του ανεξάρτητου υποψήφιου Χριστόδουλου Πρωτοπαπά, το οποίο εμφανίζεται πρόθυμο για την παραχώρηση του εξοπλισμού και τη μετάδοση διακαναλικών debate στη Δημοσιογραφική Eστία, ή σε οποιοδήποτε άλλο χώρο ήθελε συμφωνηθεί. Η πρόταση αυτή φαίνεται να γίνεται κατ’ αρχήν αποδεκτή, αλλά απομένει να συζητηθεί λεπτομερώς.

Ενοχλημένα με το ΡΙΚ είναι τα εκλογικά επιτελεία των Αχιλλέα Δημητριάδη, Γιώργου Κολοκασίδη και Κωνσταντίνου Χριστοφίδη, τα οποία διαμαρτύρονται ότι ουσιαστικά η δημόσια ραδιοτηλεόραση ακολουθεί την λογική της κομματοκρατίας και προβάλλει πολύ περισσότερο τους υποψήφιους που στηρίζονται από κόμματα. Μετά από παραστάσεις του υποψήφιου Γιώργου Κολοκασίδη, το ΡΙΚ ενέταξε στο τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό του πρόγραμμα εμφανίσεις των υποψηφίων που δεν στηρίζονται από κόμματα, σε συνολικό χρόνο 45 λεπτών για κάθε μήνα, από τώρα μέχρι τις εκλογές.

Τα επιτελεία των τριών επικρατέστερων υποψηφίων εμφανίζονται πρόθυμα για διοργάνωση των debate αλλά από την άλλη θεωρούν ότι ο μεγάλος αριθμός των υποψηφίων και των καναλιών, εκ των πραγμάτων δημιουργεί «συνωστισμό» τηλεμαχιών που θα διοργανωθούν, γεγονός που προκαλεί πρακτικά προβλήματα.