Εκδήλωση με θέμα «Η ψηφιακή τεχνολογία στα σχολεία», πραγματοποίησε την Παρασκευή το ΥΠΠΑΝ

Με στόχο την ανάδειξη μέρους της ποιοτικής δουλειάς που γίνεται στα δημόσια σχολεία για την παιδαγωγική αξιοποίηση και εφαρμογή νέων και σύγχρονων τεχνολογιών στην τάξη, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή εκδήλωση υπό τον τίτλο «Η Ψηφιακή Τεχνολογία στα σχολεία», στη Λευκωσία. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος αφού τόνισε την προτεραιότητα που δίνει το Υπουργείο Παιδείας στις νέες τεχνολογίες, σημείωσε πως η ενσωμάτωση των σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών στο δημόσιο σχολείο είναι μια ακόμη σημαντική κατάκτηση, προς όφελος των μαθητών και των μαθητριών μας, όλων των βαθμίδων.

Ακολούθησε παρουσίαση από τη Διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Αθηνά Μιχαηλίδου αναφορικά με τη Ψηφιακή Τεχνολογία στην Εκπαίδευση-Ψηφιακά υποστηριζόμενο περιβάλλον μάθησης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Υπουργός Παιδείας σε δηλώσεις του ανέφερε ότι με την πρωτόγνωρη, αναπάντεχη και τόσο δύσκολή εμπειρία της πανδημίας «βρεθήκαμε όλοι μπροστά σε τεράστιες προκλήσεις» και πρόσθεσε ότι η πρόκληση αυτή και η δυσκολία έγινε για το δημόσιο σχολείο μια ευκαιρία.

«Κατακτήθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η δυνατότητα της αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας στην εκπαίδευση. Όσα έγιναν τα προηγούμενα δύο χρόνια, τώρα ήρθε η ώρα να τα συστηματοποιήσουμε, να τα εντάξουμε και να τα εμπεδώσουμε στην καθημερινότητα του σχολείου. Χαίρομαι γιατί στη σημερινή παρουσίαση για την ψηφιακή τεχνολογία στην εκπαίδευση είχαμε την ευκαιρία να δείξουμε δουλειά που γίνεται στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο κατ’ αρχάς, όπου έχει αναπτυχθεί ένα Ψηφιακά Υποστηριζόμενο Παιδαγωγικό Περιβάλλον, αλλά και σε αριθμό σχολείων, σε Δημοτικά αλλά και σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης», σημείωσε.

Όπως είπε, τρία Δημοτικά Σχολεία (Κάμπου, Ταμασού (Περιφερειακό) και Ανάγειας) παρουσίασαν σήμερα καινοτομίες που εφαρμόζουν ήδη στο πρόγραμμά τους.

«Παρουσιάστηκαν τα πολύ ενδιαφέροντα επιτεύγματα των παιδιών στο Πιλοτικό Πρόγραμμα Ολοήμερου Γυμνασίου του Παγκυπρίου Γυμνασίου που είναι ταυτόχρονα και ένα πρόγραμμα με ένα σκέλος STEAM, (Επιστήμες (S), Τεχνολογία(T), Μηχανική (E), Τέχνες (A) και Μαθηματικά (M)), και ένα σκέλος που αφορά στην Ελληνική Γλώσσα και τον Πολιτισμό», ανέφερε.

«Τα όσα έχουν σχεδιαστεί στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο είναι καιρός να περάσουν, συγκροτημένα πλέον, σε όλα τα σχολεία», είπε.

«Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να μας δείξουν τα ίδια τα παιδιά την εφαρμογή πακέτων ρομποτικής στην εκπαίδευση, συστημάτων επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητάς, διαδραστικών προβολέων, τρισδιάστατων εκτυπώσεων, πραγματικά ήταν αξιοθαύμαστα τα όσα είδαμε», συμπλήρωσε.

Είναι συγκινητικό, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, το ότι το Δημοτικό Σχολείο Κάμπου, ένα μικρό Δημοτικό Σχολείο με πέντε παιδιά, σε γεωγραφικά απομονωμένη περιοχή, μπορεί παρόλα αυτά να είναι στην πρώτη γραμμή και να αξιοποιεί την ψηφιακή τεχνολογία.

«Αυτά που είδαμε στην παρουσίαση που έγινε θα φροντίσουμε να πάνε συστηματικά πλέον στα σχολεία, να ενταχθούν στα προγράμματα για να καθιερώσουμε αυτό το βήμα προς τα εμπρός που κάνει το δημόσιο σχολείο, αλλά και να είμαστε και έτοιμοι να αξιοποιήσουμε τον μετασχηματισμό όλων των αιθουσών διδασκαλίας σε ψηφιακές τάξεις που, ως γνωστόν, ξεκινάει τώρα -που είμαστε στη διαδικασία προσφορών και θα έχουμε σύντομα τον ανάδοχο- για να δημιουργήσουμε  6.600 ψηφιακές αίθουσες διδασκαλίας», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε σχόλιο δημοσιογράφου για το ότι η σημερινή παρουσίαση ήταν ένα δείγμα για το τι θα γίνει στο μέλλον και όχι του τι γίνεται τώρα στα σχολεία, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι είναι ένα δείγμα εφαρμογών που έχουν αναπτυχθεί.

«Αρκετές από αυτές τις εφαρμογές που αναπτύσσουν το προσωπικό στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, σε συνεργασία και με σχολεία, εντάσσονται και σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Προχωράμε σε στέρεο έδαφος, αξιοποιούνται ήδη Ευρωπαϊκά Προγράμματα αλλά πλέον θα πρέπει να προτείνουμε στα σχολεία συγκεκριμένη αξιοποίηση εφαρμογών σε συγκεκριμένο παιδαγωγικό πλαίσιο και να φτάσουν σε όλα τα σχολεία», είπε.

«Είναι πολλά τα σχολεία που ήδη εφαρμόζουν αυτές τις εφαρμογές. Το μικρό ρομπότ, το οποίο έχει δημιουργήσει και ιδιαίτερη εντύπωση, έχει ήδη περιηγηθεί σε αρκετά σχολεία», σημείωσε.

Το θέμα, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, «είναι τώρα είναι να συστηματοποιήσουμε κάποια πράγματα και χαίρομαι διότι ήταν επιτυχής η πιλοτική εφαρμογή της πρώτης χρονιάς του Ολοήμερου Γυμνασίου στο Παγκύπριο».

«Του χρόνου θα επιδιώξουμε να έχουμε δυο ολοήμερα. Εκεί, σε χρόνο πρόσθετο, όχι ακριβώς με διδακτικό περιεχόμενο αλλά σαν “προσφορά” στα παιδιά της ευκαιρίας να αναπτύξουν δεξιότητες/ικανότητες, αναπτύσσουμε και την Ελληνική Γλώσσα και τον Πολιτισμό αλλά και τις Επιστήμες την Τεχνολογία και τις Ψηφιακές Εφαρμογές. Εφόσον πετυχαίνει αυτή η απόπειρα, σε μερικά χρόνια θα μπορούμε να έχουμε περισσότερα Ολοήμερα Γυμνάσια. Με την προοπτική να γενικευτεί ενδεχομένως και σε όλα τα Γυμνάσια», ανέφερε.

«Όσον αφορά στη Δημοτική Εκπαίδευση υπάρχει επίσης χώρος, οι πολύ επιτυχημένες εφαρμογές που είδαμε από τρία Δημοτικά και υπάρχουν και σε άλλα, να γενικευθούν σε όλα τα σχολεία», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, μαθητές και μαθήτριες από τα Δημοτικά Σχολεία Κάμπου, Ταμασού (Περιφερειακό), και Ανάγειας, παρουσίασαν τη δουλειά που έγινε στα σχολεία τους, με τη στήριξη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου σχετικά με την χρήση ψηφιακής τεχνολογίας.

Επίσης, μαθητές από το Παγκύπριο Γυμνάσιο παρουσίασαν το Πιλοτικό Πρόγραμμα Ολοήμερου Γυμνασίου STEAM που υλοποιείται στο σχολείο τους.

Τέλος, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με τις τεχνολογίες που ήταν στην αίθουσα.