Εκτοξεύθηκαν οι αγορές ρωσικού άνθρακα και πετρελαίου από την Ινδία

Εκτοξεύθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες οι αγορές ρωσικού άνθρακα από την Ινδία, παρά τις κυρώσεις στη Μόσχα που επιβλήθηκαν παγκοσμίως, καθώς προσφέρονται εκπτώσεις μέχρι και 30%, σύμφωνα με δύο πηγές της αγοράς αλλά και στοιχεία που κατέχει το Reuters.

Η Ρωσία, η οποία αντιμετωπίζει αυστηρές κυρώσεις από την Δύση για την εισβολή της στην Ουκρανία, προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Απρίλιο να μην επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις στον άνθρακα, λέγοντας ότι αυτές θα αποτύχουν καθώς η παραγωγή της θα κατευθυνθεί σε άλλες αγορές.

Η Ινδία απέφυγε να καταδικάσει τη Ρωσία, με την οποία έχει μακροχρόνιους πολιτικούς δεσμούς και δεσμούς ασφαλείας, ενώ ζήτησε να σταματήσει η βία στην Ουκρανία.

Το Νέο Δελχί υπερασπίζεται τις αγορές ρωσικών προϊόντων ως μέρος μιας προσπάθειας διαφοροποίησης των προμηθειών της και υποστηρίζει ότι μια ξαφνική διακοπή των αγορών θα ανέβαζε τις παγκόσμιες τιμές και θα έβλαπτε τους καταναλωτές του.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν στην Ινδία ότι δεν υπάρχει απαγόρευση στις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία, αλλά δεν θέλουν να δουν μια «ταχεία επιτάχυνση» των αγορών της.

Οι αγορές άνθρακα και συναφών προϊόντων της Ινδίας ήταν πέραν των εξαπλάσιων τις τελευταίες 20 ημέρες, σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι, αγγίζοντας τα 331,17 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με αδημοσίευτα στοιχεία της ινδικής κυβέρνησης που κατέχει το Reuters.

Επίσης, τα ινδικά διυλιστήρια έχουν αγοράσει φθηνό ρωσικό πετρέλαιο, το οποίο απέφευγαν οι δυτικές χώρες. Η αξία του εμπορίου πετρελαίου της Ινδίας με τη Ρωσία τις τελευταίες 20 ημέρες εκτινάχθηκε περισσότερο από 31 φορές, στα 2,22 δισεκατομμύρια δολάρια, κατέδειξαν τα στοιχεία.

Το υπουργείο Εμπορίου της Ινδίας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.