Εκτόξευση της Σταθμικής Τιμή​​ς Καυσίμων σε ποσοστό πέραν του 80%

Η Κύπρος είναι πρωταθλήτρια στην αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα.

Την ίδια ώρα που η Κομισιόν έδωσε τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη της ΕΕ, να μειώσουν τους φόρους στον ηλεκτρισμό με αποτέλεσμα χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία,να μειώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος σε ποσοστό πέραν του 50%, στο μικρό μας νησί, η ΑΗΚ φαίνεται να αγνοεί επειδεικτικά αυτή τη δυνατότητα.

Δεν εξηγείται αλλιώς η αλλαζονική συμπεριφορά του Ημικρατικού Οργανισμού που απο ότι όλα δείχνουν ετοιμάζει νέες αυξήσεις-φωτιά. 

Σύμφωνα με έρευνα Ευρωπαϊκής Στατιστικής υπηρεσίας, η Σταθμική Τιμή​​ Καυσίμων για την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου 2022 έφτασε στα 845,40 ευρώ, σε σύγκριση με 463,24 ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Δηλαδή αυξήθηκε κατά 82,5%! Μέχρι που θα φτάσει;

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, το δεύτερο εξάμηνο του 2021 οι μέσες τιμές οικιακής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ αυξήθηκαν απότομα στα 23,7 ευρώ ανά 100 kWh, σε σύγκριση με 21,3 ευρώ την ίδια περίοδο του 2020. Σημειώνεται επίσης ότι οι χώρες οι οποίες κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση είναι η Εσθονία (+50%), η Σουηδία (+49% ) και η Κύπρος (+36%). Αναφέρεται ακόμη ότι οι φόροι και οι εισφορές αντιπροσώπευαν το 36% των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας που χρεώθηκαν στα νοικοκυριά στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Σημειώνεται δε, ότι τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας, αφορούν το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Δηλαδή δεν περιλαμβάνουν τις μεγάλες αυξήσεις οι οποίες επιβλήθηκαν το 2022. Ενδεικτικά τον Μάρτιο ο πληθωρισμός στον ηλεκτρισμό έφτασε στο 31,9%, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Η πρόταση της Βουλής

Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή ψήφισε πρόταση νόμου, για μείωση του Φ.Π.Α. στο ηλεκτρικό ρεύμα για όσο χρονικό διάστημα αυτό απαιτείται από τις συνθήκες οι οποίες διαμορφώθηκαν λόγω του κορονοϊού και του πολέμου στην Ουκρανία.

Παρά ταύτα η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ αρνήθηκε να την υιοθετήσει. Αντί αυτού ο Πρόεδρος Αναστασιάδης άσκησε το δικαίωμά του για αναπομπή, ενώ όταν η Βουλή ψήφισε για δεύτερη φορά το νόμο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης άσκησε το δικαίωμά του για αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο (το τελευταίο όπλο που του είχε απομείνει) σε μια απέλπιδα προσπάθεια να βαφτίσει την πρόταση νόμου ως αντισυνταγματική, προκειμένου να αποφευχθεί η εφαρμογή της.