Ελληνική Τράπεζα: Έρχονται 350 απολύσεις και αποκοπές βασικών εργατικών δικαιωμάτων, μετά το Πάσχα

Σοβαρή εργατική κρίση έχει ξεσπάσει την Ελληνική Τράπεζα, μετά και τις δηλώσεις του Ανώτατου Εκτελεστικού Διευθυντή του ομίλου, Όλιβερ Γκάτζκε, ο οποίος προανήγγειλε Πασχαλιάτικα, 350 απολύσεις καθώς και αποκοπές βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Όλιβερ Γκάτζκε, ανέφερε ότι εντός των επόμενων δύο εβδομάδων θα κατατεθεί από την Τράπεζα στο Υπουργείο Εργασίας και τη συντεχνία των τραπεζοϋπαλλήλων ΕΤΥΚ, σχέδιο αναδιάρθρωσης της Τράπεζας, το οποίο θα προβλέπει μείωση του προσωπικού κατά 300-350 άτομα.

Διευκρίνισε επίσης ότι η μείωση θα γίνει «μέσω πλεονασμών», αποκλείοντας ουσιαστικά το ενδεχόμενο να δοθεί σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης με αποζημιώσεις. Ακόμη, ανέφερε ότι η Τράπεζα επιδιώκει τη συνομολόγηση μιας «ισοζυγισμένης συλλογικής σύμβασης» και έθεσε θέμα για αποκοπές βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων όπως η ΑΤΑ, η συνεισφορά στο ταμείο υγείας της ΕΤΥΚ και οι ετήσιες αυξήσεις.

Επιπρόσθετα, ο Όλιβερ Γκάτζκε κατηγόρησε την ΕΤΥΚ ότι δεν παρακάθεται στο τραπέζι του διαλόγου για συζήτηση των πιο πάνω θεμάτων, ενώ επιχείρησε να θέσει διλήμματα προς τη συντεχνία λέγοντας ότι: «Αν μπορέσουμε να βρούμε μια λύση για μια πιο ισοζυγισμένη συλλογική σύμβαση, αυτό θα επηρεάσει τον αριθμό των ατόμων που θα μπορούμε να εργοδοτούμε στο μέλλον».

Ακόμη, αναφερόμενος στη στάση την οποία τηρεί η ΕΤΥΚ στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, είπε: «Απειλούν, γιατί απειλούν; Είναι αυτό μια διαπραγματευτική τακτική, θέλουν να με ξεφορτωθούν; Το ζήτημα είναι άλλο, υπάρχει ένα συστημικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Το Διοικητικό Συμβούλιο και οι μέτοχοι της τράπεζας στηρίζουν πλήρως αυτή τη στρατηγική».

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΤΥΚ κατήγγειλε πρόσφατα την Τράπεζα για παραβίαση της νομοθεσίας η οποία αφορά την προστασία των μισθών (ποινικό αδίκημα), επειδή, σύμφωνα με τη συντεχνία, η Ελληνική αρνείται να εφαρμόσει την απόφαση του Υπουργείου Εργασίας όσον αφορά την αποκατάσταση των μισθών των εργαζόμενων που προέρχονται από την πρώην Συνεργατική.

Ανακοίνωσε επίσης ότι αριθμός εργαζομένων έχουν προχωρήσει στην καταχώριση ποινικών αγωγών στο δικαστήριο.

Ακόμη, κατηγόρησε την Τράπεζα ότι αρνείται να εφαρμόσει αποφάσεις του Υπουργείου Εργασίας, όπως η παραχώρηση οδοιπορικών, η τήρηση προνοιών συμβάσεων των πρώην ΣΠΙ και η παραχώρηση εισφοράς στο ΤΕΤΥΚ για το προσωπικό των πρώην ΣΠΙ.

Χρεώσεις και στις καταθέσεις των νοικοκυριών μετά τις επιχειρήσεις

Χρεώσεις και στις καταθέσεις των ιδιωτών πέραν των 100 χιλ. ευρώ προανήγγειλε χθες ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας, Όλιβερ Γκάτζκε, στα πλαίσια δημοσιογραφικής διάσκεψης για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Ομίλου για το 2021.

«Θα επιβάλουμε αρνητικό επιτόκιο για καταθέσεις νοικοκυριών από τις αρχές Ιουνίου και θα ενημερώσουμε τους πελάτες μας με καταθέσεις πέραν των 100 χιλ. ευρώ», είπε ο Όλιβερ Γκάτζκε, σημειώνοντας ότι οι πελάτες αυτοί αντιστοιχούν σε 5% – 10% της καταθετικής βάσης της τράπεζας.

Ανέφερε επίσης ότι η τράπεζα προσφέρει εναλλακτικές επιλογές στους επηρεαζόμενους πελάτες της, όπως να μετατρέψουν τις καταθέσεις τους σε τακτής προθεσμίας ενός έτους ή να επιλέξουν τα επενδυτικά προϊόντα που προσφέρει η τράπεζα σε συνεργασία με την Allianz.

Εξάλλου, ο οικονομικός διευθυντής της τράπεζας, Αντώνης Ρούβας, υπενθύμισε πως η τράπεζα έχει εφαρμόσει αρνητικά επιτόκια σε καταθέσεις νομικών προσώπων πέραν των 50 χιλ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, η Τράπεζα ανακοίνωσε ζημιές ύψους 11,7 εκατ. ευρώ για το 2021, κυρίως λόγω των έκτακτων ζημιών απομείωσης από το Project Starlight (πώληση ΜΕΧ αξίας 0,7 δισ. ευρώ περίπου). Παρά ταύτα φαίνεται ότι έχει καθαρίσει τον ισολογισμό της, αφού ο Δείκτης ΜΕΧ έχει μειωθεί στο 3,4% (εξαιρουμένων των ΜΕΧ που καλύπτονται από το Πρόγραμμα Περιουσιακών Στοιχείων).

Σημειώνεται επίσης ότι η Τράπεζα διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια (21,7%) και πλεόνασμα ρευστότητας ύψους 6,4 δισ. ευρώ. Επισημαίνεται ακόμη ότι το 2021 η Τράπεζα έδωσε νέα δάνεια ύψους 908 εκατ. ευρώ.