Εξαιρετικά περήφανος για τα επιτεύγματα της Κυβέρνησής του, δήλωσε ο Τζόνσον που παραιτήθηκε

«Εξαιρετικά υπερήφανος» για τα επιτεύγματα της κυβέρνησής του, και ειδικά για την υλοποίηση του Brexit, δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον, κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του από Πρωθυπουργός.

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε παραίτησή του από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και από την πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου με διάγγελμα έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, μετά τις 59 παραιτήσεις μελών της κυβέρνησής του. Ωστόσο, θα παραμείνει στη θέση του Πρωθυπουργού έως ότου αναδειχθεί ο διάδοχός του από την εσωκομματική διαδικασία, δηλαδή, όπως πιστεύεται στις αρχές Οκτωβρίου.

«Είναι πλέον ξεκάθαρη η βούληση του κοινοβουλευτικού Συντηρητικού Κόμματος ότι πρέπει να υπάρξει νέος ηγέτης του κόμματος και επομένως νέος Πρωθυπουργός», είπε αρχικά κ. Τζόνσον, ο οποίος αναφέρθηκε στην ευρύτατη πλειοψηφία που κέρδισε στις εκλογές του 2019.

Σημείωσε ότι ο λόγος που δεν παραιτήθηκε νωρίτερα ήταν διότι αισθανόταν πως ήταν «η δουλειά μου, το καθήκον μου, η υποχρέωσή μου προς εσάς» να συνεχίσει να τιμά τη λαϊκή εντολή που έλαβε.

Δήλωσε στη συνέχεια «εξαιρετικά υπερήφανος» για τα επιτεύγματα της κυβέρνησής του. Ξεχώρισε την υλοποίηση του Brexit, την έξοδο από την πανδημία και την ανάπτυξη του εμβολιαστικού προγράμματος κατά του κορωνοϊού, αλλά και τον ηγετικό ρόλο της Βρετανίας στην αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Απευθυνόμενος μάλιστα στον ουκρανικό λαό είπε πως η Βρετανία θα συνεχίσει να στηρίζει τον αγώνα τους.

Χαρακτήρισε «εκκεντρική» την απόφαση των στελεχών της κυβέρνησής του να αλλάξουν ηγεσία έχοντας μία τόσο ευρεία λαϊκή εντολή από τις τελευταίες εκλογές και παραδέχθηκε ότι το τέλος της πρωθυπουργίας του είναι «οδυνηρό».

«Αλλά, όπως έχουμε δει στο Γουέστμινστερ, το ένστικτο του κοπαδιού είναι ισχυρό. Όταν το κοπάδι κινείται, κινείται», είπε ο Μπόρις Τζόνσον.

Δεσμεύθηκε ότι θα στηρίξει τον επόμενο ηγέτη και καταλήγοντας εξέφρασε τη λύπη του που αφήνει «την καλύτερη δουλειά» του κόσμου. «Αλλά, έτσι έχουν τα πράγματα», σχολίασε.

Πάντως κορυφαία στελέχη των Συντηρητικών έχουν δηλώσει δημοσίως ότι θέλουν την άμεση αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον από την Ντάουνινγκ Στριτ και την ανάληψη της ηγεσίας από έναν υπηρεσιακό Πρωθυπουργό, μέχρι να προκύψει ο νέος ηγέτης.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σερ Κιρ Στάρμερ προειδοποίησε ότι αν οι Τόρις δεν διώξουν άμεσα τον Μπόρις Τζόνσον από το Νούμερο 10, τότε το κόμμα του θα καταθέσει πρόταση μομφής στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Σχολιάζοντας την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον η μέχρι τώρα σιωπηλή Υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας έγραψε στο Twitter ότι ήταν η «σωστή απόφαση». Πρόσθεσε ότι πλέον απαιτείται «ηρεμία και ενότητα», αλλά και συνέχιση της διακυβέρνησης μέχρι να αναδειχθεί ο νέος ηγέτης.

Η κα Τρας, μαζί με τον Υπουργό Άμυνας Μπεν Γουάλας και τον παραιτηθέντα Υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σούνακ ξεχωρίζουν από τα γραφεία στοιχημάτων μεταξύ των πιθανών διαδόχων του Μπόρις Τζόνσον.

Λίγο πριν από το διάγγελμα παραίτησης, ο Βρετανός Πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει την πλήρωση των κενών υπουργικών θέσεων μετά από τις μαζικές παραιτήσεις από το βράδυ της Τρίτης και μετά.