Επίσημα και με ευρώ η Κροατία – Δείτε απο πότε

Επίσημα μέλος της ευρωζώνης από την 1η Ιανουαρίου του 2023 θα είναι η Κροατία μετά την τελική υιοθέτηση των σχετικών νομικών πράξεων από το Συμβούλιο της ΕΕ την Τρίτη, στο πλαίσιο της συνάντησης του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων στις Βρυξέλλες.

Με την υιοθέτηση των τριών νομοθετικών πράξεων ολοκληρώθηκε η διαδικασία για υιοθέτηση του ευρώ από την Κροατία, η οποία θα είναι η 20η χώρα στην ευρωζώνη.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Υπουργός Οικονομικών της Κροατίας, Ζντράβκο Μάριτς υπέγραψε τη συμφωνία εισόδου στην ευρωζώνη παρουσία του Αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, του Επιτρόπου Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

Βάσει της απόφασης του Συμβουλίου, η ισοτιμία με το μέχρι σήμερα εθνικό νόμισμα της χώρας ορίζεται στις 7,53450 κούνα προς ένα ευρώ.

«Η υιοθέτηση του ευρώ δεν αποτελεί κούρσα, αλλά υπεύθυνη πολιτική απόφαση» δήλωσε εκ μέρους της Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου ο Υπουργός Οικονομικών της Τσεχίας Ζμπίνεκ Στανούρα.

(ΚΥΠΕ/ΓΚ/ΗΦ)