Επανενεργοποίηση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ ύστερα από αναστολή 10 ετών

Οι Υπουργοί εξωτερικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν ομόφωνα την επανέναρξη των εργασιών του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ, που είχαν διακοπεί το 2013 με πρωτοβουλία της τότε ισραηλινής κυβέρνηση υπό τον Βενιαμίν Νετανιάχου. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου Σύνδεσης πραγματοποιούνται τακτικές συναντήσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων των δύο πλευρών για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, ως επίσης και για την παρακολούθηση της πορείας των συμφωνιών που υπέγραψαν και τελούν σε ισχύ – όπως π.χ. για ζητήματα εμπορίου, τεχνολογίας ή ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής κ.λπ. Η τελευταία συνάντηση ΕΕ-Ισραήλ είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του 2012. Έκτοτε όμως, και από το έτος 2013, η ισραηλινή πλευρά αποφάσισε να διακόψει τις διμερείς συναντήσεις της με την ΕΕ στο πλαίσιο του Συμβουλίου Σύνδεσης, επειδή οι Βρυξέλες αποφάσισαν ότι η ισχύς των διμερών συμφωνιών Ισραήλ-ΕΕ δεν δύνανται να τυγχάνουν εφαρμογής σε περιοχές που ετέθησαν υπό ισραηλινό έλεγχο από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967 έως και σήμερα.

Όπως μεταδίδει η κρατική ισραηλινή τηλεόραση επικαλούμενη ισραηλινές διπλωματικές πηγές, από τότε που είχε αναλάβει καθήκοντα Υπουργού Εξωτερικών ο νυν υπηρεσιακός Πρωθυπουργός της χώρας, Γιαΐρ Λαπίντ, είχε θέσει σε ύψιστη προτεραιότητα την επανενεργοποίηση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης της ΕΕ, ο Λαπίντ χαιρέτισε την εξέλιξη δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι «το γεγονός πως 27 Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν ομόφωνα την ενίσχυση των οικονομικών και πολιτικών σχέσεων με το Ισραήλ αποτελεί απόδειξη της πολιτικής ισχύος του Ισραήλ και την ικανότητα της κυβέρνησης να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες με διεθνείς οργανισμούς».

Όπως έγινε γνωστό στα ισραηλινά ΜΜΕ, η πρώτη συνάντηση υψηλόβαθμων στελεχών ΕΕ-Ισραήλ στο πλαίσιο της επανέναρξης των εργασιών του Συμβουλίου Σύνδεσης πρόκειται να πραγματοποιηθεί πριν τις πρόωρες εκλογές που θα διεξαχθούν στο Ισραήλ την 1η Νοεμβρίου 2022. Ωστόσο, ανάμικτες είναι οι εκτιμήσεις που εκφράζονται από τον ισραηλινό Τύπο σχετικά με την επανενεργοποίηση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ. Συγκεκριμένα, η εφημερίδα ΧαΆρετς, σε σχετικό της σχόλιο, αποτιμά την εξέλιξη ως μία ενθαρρυντική εξέλιξη για τις σχέσεις του Ισραήλ με την Ευρώπη, ικανή να πρσδώσει ώθηση στην εικόνα του Γιαΐρ Λαπίντ στο εσωτερικό της χώρας, ως ένας πολιτικός που προωθεί θετικά το Ισραήλ σε διεθνές διπλωματικό επίπεδο. Από την άλλη όμως, τονίζει η εφημερίδα, σε περίπτωση κατά την οποία η Ευρώπη εμμείνει στην άποψή της περί της μη εφαρμογής των διμερών συμφωνιών σε περιοχές που βρίσκονται υπό ισραηλινό έλεγχο από τον Πόλεμο του 1967 μέχρι σήμερα, είναι πιθανόν να δημιουργήσουν επικρίσεις κατά του Λαπίντ εκ μέρους της δεξιάς αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τον για ενδοτικότητα.