Επιτακτική ανάγκη η άμεση θεσμοθέτηση του Πιστοποιητικού Επιθεώρησης Κτηρίων, λέει το ΕΤΕΚ

Το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ), με αφορμή τα δύο πρόσφατα περιστατικά κατάρρευσης μπαλκονιών και προβόλου στην Πάφο, που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό συνανθρώπων μας, επαναφέρει την ανησυχία του για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται αρκετά κτήρια στην Κύπρο και υπογραμμίζει την αναγκαιότητα της διενέργειας τακτικών επιθεωρήσεων και συστηματικής συντήρησής τους.

Σε ανακοίνωσή του το ΕΤΕΚ καλεί την πολιτεία όπως προβεί άμεσα σε εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί η έλλειψη περιοδικής συντήρησης κτηρίων και ιδιαίτερα των γηρασμένων οικοδομών, καθώς και για την ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια των ενοίκων αλλά και των διερχομένων, κάτι το οποίο αποτελεί άλλωστε υποχρέωση του κάθε ιδιοκτήτη.

Σημειώνοντας ότι μεγάλο μέρος του κτηριακού αποθέματος της χώρας είναι γηρασμένο, ενώ αρκετές οικοδομές στην Κύπρο έχουν ανεγερθεί κατά χρονικές περιόδους που δεν εφαρμόζονταν αντισεισμικοί κώδικες στον σχεδιασμό τους και παράλληλα γινόταν χρήση ακατάλληλων υλικών κατά την κατασκευή τους, αναφέρει ότι  η έλλειψη κουλτούρας συστηματικής συντήρησης των κτηρίων στην Κυπριακή Δημοκρατία, δυστυχώς εντείνει τα υπάρχοντα προβλήματα στα κτήρια αυτά, ενώ συχνά αποτελεί τον κύριο παράγοντα για την τμηματική ή ακόμη και την ολική κατάρρευση κτηρίων.

Θέση του ΕΤΕΚ είναι ότι η προώθηση προληπτικών μέτρων για τη θωράκιση των κτηρίων έναντι φθορών από το πέρασμα του χρόνου, σεισμών ή άλλων καταστροφών, πρέπει να προχωρήσει άμεσα, με γνώμονα τη διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας. 

Το Επιμελητήριο αναφέρει ότι έχει ήδη καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στο Υπουργείο Εσωτερικών για τη θεσμοθέτηση της περιοδικής επιθεώρησης οικοδομών και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο για την προώθησή της.

Ταυτόχρονα, το Επιμελητήριο, πέραν από τη συνεχή εκπαίδευση και κατάρτιση των μελών του στην επιθεώρηση και την αξιολόγηση της επικινδυνότητας κτηρίων, έχει ετοιμάσει και δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα του έντυπα που μπορούν να αξιοποιηθούν για τη διενέργεια οπτικών επιθεωρήσεων σε κτήρια, με γνώμονα την ενθάρρυνση των τακτικών επιθεωρήσεων.

Μετά τα τελευταία γεγονότα, έχει αποφασίσει την επανάληψη των συγκεκριμένων εκπαιδεύσεων όπου μεταξύ άλλων θα γίνει παρουσίαση των εντύπων επιθεώρησης κτηρίων του ΕΤΕΚ, σημειώνεται.