Ευχαριστίες Προέδρου Ισραήλ προς Ερντογάν για τη συνεργασία στην απόκρουση της τρομοκρατίας, εντός Τουρκίας, κατά Ισραηλινών

Ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση, οι αρχές ασφαλείας και τα ΜΜΕ της χώρας συνεχίζουν να προειδοποιούν για άμεσο κίνδυνο ιρανικής τρομοκρατικής ενέργειας κατά Ισραηλινών τουριστών στην Κωνσταντινούπολη, σήμερα ο Πρόεδρος της χώρας, Ιτσχάκ Χέρτσογκ, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον ευχαρίστησε για την αγαστή συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών των δυο χωρών καθ’ όλο το πρόσφατο διάστημα «στην προσπάθειά τους να αποκρούσουν την τρομοκρατία εντός του τουρκικού εδάφους».

Στην κοινή τους δήλωση προστίθεται ότι «είναι πολλαπλά τα αμοιβαία οφέλη χάρη στην εμπιστοσύνη που κτίζεται μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και των δύο λαών».

Η ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε το Ισραηλινό Επιτελείο Εθνικής Ασφαλείας, βάσει της οποίας συνιστάται στους Ισραηλινούς πολίτες να μην ταξιδεύουν στην Τουρκία και να μην προβάλουν την εθνική τους καταγωγή σε δημόσιους χώρους για όσο καιρό βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος, συνεχίζει να ισχύει .

Κατά το τελευταίο διήμερο μάλιστα, η ισραηλινή κυβέρνηση επανήλθε με έκτακτες οδηγίες προς τους Ισραηλινούς που βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη να παραμείνουν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου τους, λόγω φερόμενης άμεσα επικείμενης ιρανικής τρομοκρατικής ενέργειας στην πόλη.

Ωστόσο, χαρακτηριστική είναι η αδιαφορία που επιδεικνύει η συντριπτική πλειοψηφία των Ισραηλινών τουριστών, εκ των οποίων μόνο το 5% ακύρωσε κρατήσεις και αεροπορικά εισιτήρια. 

Παράλληλα, τα ιρανικά ΜΜΕ, καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου επιφυλακής των τουρκικών και ισραηλινών αρχών ασφαλείας στην Τουρκία και ειδικότερα στην Κωνσταντινούπολη, δεν έχουν κάνει καμία απολύτως αναφορά στα τεκταινόμενα.

Συγχρόνως, πέρα από γενικές αναφορές του Ισραηλινού Υπουργού Εξωτερικών, Γιαΐρ Λαπίντ, περί «διάσωσης της ζωής Ισραηλινών πολιτών κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή από ιρανικό τρομοκρατικό κτύπημα», καμία άλλη διευκρινιστική πληροφορία δεν έχει ακόμα δημοσιοποιηθεί.