Ηλεκτρονικά, οι αιτήσεις για επιδόματα

Με μικρή καθυστέρηση θα δοθεί τελικά η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για καταβολή του επιδόματος ανεργίας, καθώς αναμένεται να είναι στη διάθεση του κοινού στις αρχές Σεπτεμβρίου. Η προσπάθεια αρχικά ήταν η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για το ανεργιακό επίδομα να ήταν διαθέσιμη τέλος Ιουλίου, μήνας που άρχισε, μέσω της νέας κυβερνητικής πύλης gov.cy, να είναι διαθέσιμη ηλεκτρονικά και η αίτηση για το επίδομα μητρότητας αλλά και για το βοήθημα τοκετού.

Εντούτοις, αυτό δεν έγινε κατορθωτό και σε συνάντηση που είχε την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος με τον υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκο Κόκκινο τέθηκαν νέα χρονοδιαγράμματα. Στη συνάντηση τέθηκε ως χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης της ψηφιοποίησης όλων των παροχών του Υπουργείου Εργασίας και συγκεκριμένα των παροχών και επιδομάτων που προσφέρουν οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων το τέλος Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη αποφασίστηκε μεταξύ άλλων στις αρχές Σεπτεμβρίου να δοθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για το επίδομα ανεργίας και περί τα μέσα του μήνα η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικά και των αιτήσεων για θεσμοθετημένη σύνταξη και για σύνταξη χηρείας.

Στόχος είναι επίσης εντός Σεπτεμβρίου να διευθετηθεί και η εκκρεμότητα που υπάρχει σήμερα για καταβολή/πληρωμή ηλεκτρονικά και των ληξιπρόθεσμων κοινωνικών εισφορών, καθώς σήμερα μέσω του SISnet καταβάλλονται ηλεκτρονικά μόνο οι τρέχουσες εισφορές. Με την ηλεκτρονική πληρωμή και των ληξιπρόθεσμων κοινωνικών εισφορών, η ανάγκη για λειτουργία των επαρχιακών γραφείων κοινωνικών ασφαλίσεων στην ουσία θα εκλείψει, εξέλιξη που θα προσφέρει εξοικονομήσεις όχι μόνο πόρων αλλά και ανθρώπινου δυναμικού. Το τελευταίο, μαζί με την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για το σύνολο των παροχών του Υπουργείου Εργασίας, θα επισπεύσει την εξέταση των αιτημάτων που αφορούν παροχές των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα ηλεκτρονικά υποβάλλονται οι αιτήσεις για το επίδομα ασθενείας, το επίδομα μητρότητας, το βοήθημα τοκετού. Μόνο ηλεκτρονικά υποβάλλονται εδώ και καιρό οι αιτήσεις και για το επίδομα τέκνου και μονογονιού, τα οποία, όμως, πέρασαν στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας.

Στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας πέρασαν επίσης τα επίδομα χαμηλοσυνταξιούχων αλλά και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, τα οποία αναμένεται επίσης να ψηφιοποιηθούν, προκειμένου να μπορούν οι αιτήσεις να υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Ωστόσο, αυτό αναμένεται αργότερα το Φθινόπωρο αλλά εντός του χρόνου και μετά την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης των αιτήσεων του Υπουργείου Εργασίας. Στόχος της ψηφιοποίησης των διαδικασιών και των αιτήσεων είναι κατά κύριο λόγο ο εκσυγχρονισμός αλλά και η καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών οι οποίοι σήμερα αναμένουν αρκετούς μήνες για την παροχή όσων δικαιούνται. Στόχος της κυβέρνησης είναι σταδιακά να τερματιστεί πλήρως η έντυπη υποβολή αιτήσεων, όπως συνέβη ήδη για το επίδομα ασθενείας και όχι μόνο.