Ηπατίτιδα: Αρνητικές οι εξετάσεις για ύποπτο κρούσμα – Καθησυχάζει το υπουργείο Υγείας

Καλά είναι τα νέα για το παιδί που φαίνεται να παρουσίασε ύποπτα συμπτώματα οξείας ηπατίτιδας για την οποία βρίσκεται σε επιφυλακή ο ΕΟΔΥ, αλλά και οι οργανισμοί υγειονομικής προστασίας στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, έπειτα από τον εντοπισμό αλλεπάλληλων κρουσμάτων. 

Ένας παιδιάτρος ανέφερε ότι παιδί εμφάνισε συμπτώματα και αμέσως δόθηκε εντολή το παιδί να εξεταστεί ώστε να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για την νέα μορφή ηπατίτιδας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το περιστατικό σημειώθηκε πριν από 10 μέρες, όταν το παιδί παρουσίασε ηχηρά συμπτώματα και ανεβασμένους ηπατικούς δείκτες. Μετά τις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε, διαπιστώθηκε ότι δεν πρόκειται για περιστατικό οξείας ηπατίτιδας. Το παιδί είναι καλά στη υγεία του και είναι σπίτι του.

Κατά την διάρκεια της χθεσινή ημέρας εξετάστηκαν άλλα δυο παιδιά με τα συγκεκριμένα συμπτώματα ηπατίτιδας στο Νοσοκομείο Παίδων, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ως ύποπτα κρούσματα.

Υπουργείο Υγείας: Δεν έχει εντοπιστεί κρούσμα στην Ελλάδα

Καθησυχαστικό είναι το υπουργείο Υγείας, τονίζοντας ότι δεν έχει εντοπιστεί ακόμη περιστατικό οξείας ηπατίτιδας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου: «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει στη χώρα μας επιβεβαιωμένο από τον ΕΟΔΥ κρούσμα της ηπατίτιδας σε παιδιά που εμφανίζεται σε έξαρση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ. Όλοι οι φορείς της Υγείας έχουν ενημερωθεί εάν υπάρξει συμπτωματολογία σε παιδιά να έρχονται σε επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και υπάρχει πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο εάν χρειαστεί».

Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Πιθανόν να έχουμε κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά και στην Ελλάδα

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥΘεοκλής Ζαούτηςάφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν κρούσματα της οξείας ηπατίτιδας που χτυπά τα παιδιά στο εξωτερικό και στη χώρα μας.

Όπως είπε ο κ. Ζαούτης στην ΕΡΤ «δεν υπάρχει κρούσμα ακόμα στην Ελλάδα αλλά μπορεί πολύ σύντομα να τον δούμε κι εδώ».

Το πιθανό κρούσμα ελέγχεται για τον αδενοϊό, ο οποίος πιθανολογείται ότι ευθύνεται για τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά σε μια σειρά χωρών του κόσμου. Τα περισσότερα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ σημείωσε ότι τα περισσότερα παιδιά έχουν ήπια συμπτώματα.

Παράλληλα, κάλεσε σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία Παίδων της χώρας, να υποδεχτούν και να αντιμετωπίσουν πιθανά κρούσματα.

Τα εργαστήρια του ΕΟΔΥ, επίσης, είναι σε ετοιμότητα να εξετάζουν δείγματα πιθανών κρουσμάτων για την ανίχνευση του αδενοϊού ή άλλων ιών που προκαλούν τέτοια συμπτώματα, σημείωσε.

Τι είναι η ηπατίτιδα;

Είναι ένας ευρύς όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη φλεγμονή του ήπατος.

Συνήθως είναι το αποτέλεσμα μιας ιογενούς λοίμωξης, μπορεί επίσης να προκληθεί από έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ναρκωτικών και ορισμένων γενετικών διαταραχών.

Υπάρχουν πέντε κύριοι τύποι ηπατίτιδας που προκαλούνται από συγκεκριμένους ιούς – γνωστούς ως A, B, C, D και E – αλλά κανένας από αυτούς δεν φαίνεται να έχει προκαλέσει τη φλεγμονή του ήπατος σε αυτά τα παιδιά μέχρι στιγμής.

Ορισμένοι τύποι ηπατίτιδας μπορεί να περάσουν χωρίς σοβαρά προβλήματα, ενώ άλλοι μπορεί να είναι μακροχρόνιες.

Οι υγειονομικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσαν ότι οι γονείς θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για συμπτώματα όπως ο ίκτερος.

Τα έξι συμπτώματα της ηπατίτιδας

1. Ίκτερος

2. Αλλαγή στο χρώμα τον ούρων και των κοπράνων

3. Κνησμό στο σώμα

4. Πυρετό

5. Ναυτία

6. Πόνο στην κοιλιακή χώρα