Η Γερμανία πρόκειται να επιβάλει τέλος φυσικού αερίου στους καταναλωτές για να στηρίξει τους προβληματικούς εισαγωγείς

Με τη Γερμανία να περνάει αυτό που ο Χάμπεκ αποκάλεσε «τη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση» της ιστορίας της, η αδυναμία της Gazprom να παραδώσει δεσμευμένο αέριο ωθεί τις εταιρείες να προμηθεύονται το καύσιμο σε σημαντικά υψηλότερες τιμές αγοράς, είπε.

«Αυτή η διαφορά (των τιμών) είναι η εισφορά. Στη συνέχεια μετακυλίεται στον τελικό καταναλωτή, διότι διαφορετικά οι εταιρείες θα έχαναν μόνιμα εκατομμύρια την εβδομάδα», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του οικονομικού ινστιτούτου DIW Μαρσέλ Φράτσερ δήλωσε ότι είναι «σωστό και αναγκαίο» να μετακυλιστεί το κόστος σε όλους τους καταναλωτές και οι Γερμανοί θα πρέπει να προετοιμαστούν για τουλάχιστον τριπλασιασμό των λογαριασμών θέρμανσης με φυσικό αέριο, αλλά θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα ανακούφισης για τη στήριξη των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα, σύμφωνα με την Rheinische Post.

Ο Χάμπεκ δήλωσε ότι οι άνθρωποι που κινδυνεύουν να μεταπέσουν σε συνθήκες φτώχειας λόγω των υψηλότερων τιμών ενέργειας πρέπει να προστατευθούν και τα μέτρα ανακούφισης θα είναι στοχευμένα.