Η ΓΣ ΠΑΣΥΚΙ εκφράζει ανησυχία για κατάσταση δημοσίων νοσηλευτηρίων

Η γενική συνέλευση της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) καταθέτει την έντονη δυσαρέσκεια και ανησυχία της για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα Δημόσια Νοσηλευτήρια υπό την διαχείριση του ΟΚΥπΥ. 

Δυστυχώς, σημειώνεται σε ανακοίνωσή της, «εφαρμόζεται ένα ιδιαίτερα δυσλειτουργικό μοντέλο διοίκησης όπου επικρατεί η απουσία αντίληψης του ρόλου και χαρακτήρα των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων, η έλλειψη βασικών γνώσεων Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας και δη Δημοσίων Νοσηλευτηρίων, ο ερασιτεχνισμός στη διαχείριση του προσωπικού και των υποδομών τα πολλαπλά εργασιακά προβλήματα η μη επίτευξη συμφωνίας για συλλογική σύμβαση, ο παραγκωνισμός των Επιστημονικών Συμβουλίων / Επιτροπών, και η σοβαρή δυστοκία στη λήψη αποφάσεων».

«Το πολυδιαφημιζόμενο μοντέλο διοίκησης των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων, επισημαίνεται, όχι μόνο δεν επιλύει προβλήματα, αντιθέτως δημιουργεί», αναφέρεται.

«Η απουσία χρηστής διοίκησης σε συνδυασμό με την μεροληπτική ή/ και κατά το δοκούν εφαρμογή των προνοιών της νομοθεσίας Περί Ο.Κ.Υπ.Υ. και Περί ΓΕΣΥ, τον δήθεν ελεύθερο ανταγωνισμό με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και την άρνηση της πολιτείας να ενσκήψει στα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων, απειλούν πλέον την βιωσιμότητα των τελευταίων», προστίθεται.

Στα ίδια πλαίσια, αναφέρεται, η εισήγηση για παραχώρηση υποδομών του Δημόσιου Τομέα (Κρατική περιουσία) σε ιδιώτες Προσωπικούς Ιατρούς, στα πλαίσια εφημεριών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΓεΣΥ, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. «Συνεπώς τη καταγγέλλουμε, καθώς αποτελεί το πρώτο βήμα στην είσοδο Θεσμικών ή Ιδιωτών Επενδυτών στα Δημόσια Νοσηλευτήρια», προστίθεται.

Σημειώνεται τέλος, ότι οι υποδομές υγείας του Δημόσιου Τομέα αποτελούν εγγύηση στην ισότιμη και καθολική πρόσβαση του πληθυσμού σε υπηρεσίες Υγείας, βασική παράμετρος και προϋπόθεση του ΓεΣΥ.