Η “Ιατρική Ασπίδα” καλεί την πολιτεία να δράσει – Αφορμή, ο θάνατος 10χρονου απο “απερίσκεπτη” πράξη γιατρού – Δείτε την ανακοίνωση

Η Ομάδα πρωτοβουλίας Ιατρική Ασπίδα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πολλοστή φορά, όπως αναφέρει, και καλεί τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας και την πολιτεία να δράσουν άμεσα προς αποφυγή άλλων παρόμοιων δυσάρεστων και ανεπιθύμητων περιστατικών όπως τον θάνατο του 10χρόνου παιδιού που προκλήθηκε «λόγω αλόγιστης, επικίνδυνης και απερίσκεπτης πράξης» του θεράποντα ιατρού, σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου.

Σε ανακοίνωση της, η Ιατρική Ασπίδα, σημειώνει ότι η άσκηση της ιατρικής είναι λειτούργημα και η προσήλωση του ιατρού στο ιατρικό καθήκον και ο σεβασμός του προς τον ασθενή πρέπει να αποτελούν τον βασικό άξονα για την σωστή καθημερινή ιατρική πρακτική.

Επισημαίνει ότι η κοινωνία αναμένει από τους αρμόδιους φορείς του κράτους και από το ίδιο το κράτος να είναι οι θεματοφύλακες στην παροχή ποιοτικών και ασφαλών υπηρεσιών υγείας προς όλους τους ασθενείς.

Είναι επίσης σημαντικό, αναφέρεται, το κράτος να έχει την δυνατότητα να παρέχει ένα σωστό σύστημα υγείας, όπου θα μπορεί να υπάρχει η εποπτεία, η αξιολόγηση και η εκπαίδευση των ιατρών για να αποτρέπονται φαινόμενα ιατρών που δεν τηρούν τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης είτε από απειρία, είτε από απερισκεψία, είτε από άγνοια ή ανεπιτηδειότητα.

Παρόλο, σημειώνεται, που η πλειοψηφία των ιατρών στην Κύπρο τηρούν τον όρκο του Ιπποκράτη και ασκούν το επάγγελμα τους σύμφωνα με τους αποδεκτούς και ισχύοντες κανόνες της ιατρικής επιστήμης, είναι πλέον, όπως υποστηρίζεται, «”απροκάλυπτη” πραγματικότητα το γεγονός ότι υπάρχουν και κάποιοι ιατροί που έχουν πάρει την επαγγελματική τους άδεια κατά παράβαση της νομοθεσίας».

Η Ιατρική Ασπίδα αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι έχει στείλει επανειλημμένως επιστολές στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο με σκοπό την διεξαγωγή ενός εποικοδομητικού διαλόγου προς όφελος της ασφάλειας και της προστασίας των ασθενών. «Παρατηρούμε την περιφρόνηση και την άρνηση της ηγεσίας του συλλόγου να αποδεχτεί το αίτημα της ομάδας» και εκφράζει τη λύπη της.