Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους φοιτητές, είπε ο Υπ. Παιδείας στο συνέδριο της ΠΟΦΕΝ

Η  Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας θα συνεχίσουν να στέκονται δίπλα στους φοιτητές,   με στόχο την ενδυνάμωση, πρόοδο και ευημερία των νέων του τόπου,  δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου σε χαιρετισμό του το Σάββατο στο 47ο Τακτικό Συνέδριο της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ).

Ο Υπουργός είπε ότι είναι σημαντικό  η Παγκύπρια Ομοσπονδία των φοιτητών να είναι ενιαία και να εκπροσωπεί όλες τις φοιτητικές ενώσεις ενώ αναφερόμενος στην πανδημία είπε ότι μαζί με τα πανεπιστήμια και όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και με την υπεύθυνη στάση της ΠΟΦΕΝ και φοιτητών και φοιτητριών ατομικά, που έδειξαν κατανόηση, υπευθυνότητα και υπομονή, μπορέσαμε να κρατήσουμε το νήμα της εκπαίδευσης.

Επίσης, εξήρε τις προτάσεις που έγιναν από την Ομοσπονδία για τη δημιουργία ενός Κέντρου Εξυπηρέτησης Φοιτητών και ενός Γραφείου Σταδιοδρομίας λέγοντας ότι πρόκειται για δυο ενδιαφέρουσες εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν και επεξηγήθηκαν και οι οποίες καλύπτουν πραγματικές ανάγκες και θα επιφέρουν βελτιώσεις. Είπε ότι υιοθετήθηκαν κατ’ αρχήν από το Υπουργείο.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι η αναγνώριση της πολιτείας προς το έργο της ΠΟΦΕΝ εκφράζεται έμπρακτα και μέσα από την οικονομική και άλλη υποστήριξη που της δίνεται, τόσο από το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, όσο και από τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου.

Όσον αφορά την προσπάθεια της Κυβέρνησης στο επίπεδο της φοιτητικής μέριμνας, είπε ότι παρέχει φοιτητική χορηγία αλλά και φοιτητικά επιδόματα σε φοιτητές/τριες που προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικοοικονομικά ομάδες πληθυσμού, μέσω του προϋπολογισμού του υπουργείου. Η πολιτική αυτή, πρόσθεσε, ασκείται με κοινωνική στόχευση, βάσει ειδικών κριτηρίων και διαδικασιών που καθορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο. Κατά το έτος 2021 παραχωρήθηκε φοιτητική χορηγία ύψους €37.749.339,83 σε 17.787 οικογένειες φοιτητών/τριών.

Είπε ακόμη ότι την ακαδημαϊκή χρονιά 2020-2021, το Υπουργικό Συμβούλιο, μέσα από τη σχετική πρόταση του Υπουργείου Παιδείας, είχε εγκρίνει την αύξηση του ποσού που παραχωρήθηκε σε φοιτητικά επιδόματα. Ενώ αρχικά το ύψος των πιστώσεων για φοιτητικά επιδόματα ήταν για την ακαδημαϊκή χρονιά 2020/21 € 5 εκ., αποφασίσαμε αύξηση του κατά € 3,2 εκ, σημείωσε.

Υπενθύμισε ότι  στο πλαίσιο της πολιτικής για φοιτητική χορηγία, πέραν από τις τυπικές πρόνοιες που μοιραία αποκλείουν αριθμό φοιτητών, “φροντίσαμε μέσα από το διαθέσιμο κονδύλι να ενισχυθούν και επαναπατρισθέντες φοιτητές και φοιτήτριες, είτε στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό. Όπως επίσης παραχωρούνται -όπως οφείλουμε- φοιτητικά επιδόματα και σε συμφοιτητές/-τριες σας από την Ελλάδα, σε ανταπόδοση της γενναίας προσφοράς των ελληνικών πανεπιστημίων και της ελληνικής πολιτείας σε Έλληνες Κύπριους φοιτητές/-τριες, εδώ και αρκετές δεκαετίες”.

Κομβικό ρόλο, είπε, στη συνολική προσπάθεια για ενίσχυση της νεολαίας από την πολιτεία διαδραματίζει και ο καταρτισμός και η εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για τη Νεολαία. Ανέφερε πως η Εθνική Στρατηγική για την περίοδο 2017-22 βαίνει προς την ολοκλήρωσή της και ότι ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου έχει ήδη ξεκινήσει τη διαμόρφωση της νέας Εθνικής Στρατηγικής Νεολαίας για τα επόμενα χρόνια και σε αυτή την προσπάθεια έχει τη στήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Επιπρόσθετα, είπε ότι μια καινοτομία που αξίζει να αναφέρουμε είναι η πρωτοβουλία του Υπουργείου να συμπεριλάβει στην κυπριακή εκδοχή του ευρωπαϊκού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μια φιλόδοξη δράση που εστιάζεται στο επαγγελματικό μέλλον των νέων μας και στη σχέση που επιζητούμε να έχει η εκπαίδευση με τις ευκαιρίες και προοπτικές επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Σχετίζεται μάλιστα αυτό, είπε, και με σχετική εισήγηση της ΠΟΦΕΝ.

“Αρχής γενομένης από την ανάγκη για καλύτερη αντιστοιχία των προσφερόμενων προγραμμάτων σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και των συνθηκών στον κόσμο της απασχόλησης, των αναγκών όπως προβάλλονται και στο μέλλον, το Υπουργείο έχει συμπεριλάβει στη δική του μερίδα του εθνικού σχεδίου μας «Κύπρος_το αύριο» τη δημιουργία ενός μηχανισμού για συστηματική συλλογή δεδομένων για την επαγγελματική και κοινωνική πορεία των αποφοίτων Ανώτερης Εκπαίδευσης, σε σχέση με το πρόγραμμα σπουδών τους και με παράλληλη συλλογή δεδομένων και από την πλευρά της εργοδοσίας -ιδιώτες και οργανισμοί- σε σχέση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας σε δεξιότητες και προσόντα”.

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι τα αποτελέσματα θα αξιοποιηθούν και  αναμένεται να συμβάλουν στον σχεδιασμό κατάλληλων πολιτικών και στη διοχέτευσή τους στα ιδρύματα Ανώτερης Εκπαίδευσης για αναδιαμόρφωση των Προγραμμάτων Σπουδών. Απευθύνονται όμως και στους νέους ώστε να προχωρούν στις καταλληλότερες επιλογές σπουδών ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και δεδομένα και τους ίδιους τους στόχους τους, σημείωσε.

Αναφερόμενος στους φοιτητές, είπε ότι εκείνο που άλλοτε -πριν δυο δεκαετίες- ήταν μακρινός στόχος και φάνταζε ως όραμα, στις μέρες μας, τα τελευταία χρόνια, αρχίζει να είναι μια πραγματικότητα και είπε ότι στη διάρκεια  του ακαδημαϊκού έτους 2020-21 είχαμε στην Κύπρο 54.235 φοιτητές και φοιτήτριες. Σε σύγκριση με το ακαδημαϊκό έτος 2013-14 είχαμε αύξηση σχεδόν 70%.

“Αυτός ο φοιτητικός πληθυσμός κατανέμεται κυρίως σε πανεπιστημιακές σπουδές, σε ποσοστό 78% του συνόλου. Οι φοιτητές αυτοί προέρχονται τόσο από την Κύπρο, όσο και από όλο τον κόσμο. Ενδεικτικό της διεθνοποίησης που επιτυγχάνεται είναι ότι ενώ ο αριθμός των Κυπρίων φοιτητών στην Κύπρο παραμένει διαχρονικά περίπου ο ίδιος, από περίπου 70% του συνόλου που ήταν το 2013-14, στη διάρκεια του έτους 2020-21 αντιστοιχούσαν σε ποσοστό 44%”.

Ο λόγος, είπε, είναι γιατί υπάρχει μεγάλη αυξητική τάση της μερίδας των φοιτητών από άλλες χώρες της Ε.Ε., με το ποσοστό τους να έχει αυξηθεί από 20% το 2013-14, σε 40% το 2020-21. Το υπόλοιπο, ποσοστό 16%, προέρχεται από άλλες τρίτες χώρες, συμπληρώνοντας την εικόνα της διεθνοποίησης του πανεπιστημιακού πεδίου. “Ας προστεθεί πάντως η υποσημείωση ότι ειδικά εκείνο το χρόνο η προσέλευση φοιτητών από τρίτες χώρες μπορεί να έχει περιοριστεί από τις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας”.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι γεγονός αποτελεί ότι υπάρχει ταυτόχρονα μια ταχύτατη ανάπτυξη του πανεπιστημιακού τομέα στη χώρα μας, αλλά και μια μεγαλύτερη διαφοροποίηση ως προς τη χώρα προέλευσης που μαρτυρά διεθνοποίηση της κυπριακής ανώτερης εκπαίδευσης.

Επιπρόσθετα, είπε ότι μαζί με αυτή τη ραγδαία ανάπτυξη σε ποσοτικούς όρους, είναι η ώρα να φροντίσουμε ότι δεν θα επηρεαστεί η ποιότητα σπουδών. “Είναι γι’ αυτό το λόγο που, ως ασφαλιστική δικλείδα, η λειτουργία του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης, του γνωστού ΔΙΠΑΕ, μας επιτρέπει να κρατήσουμε ένα ψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο -που θα είναι εξάλλου μακροπρόθεσμα και προϋπόθεση για τη συνέχεια της πανεπιστημιακής ανάπτυξης”.

Ο κ. Προδρόμου είπε ωστόσο ότι δεν έχει ακόμα δοθεί η δυνατότητα και στα δημόσια πανεπιστήμια μας να συμμετέχουν ουσιαστικά σε αυτό το πλαίσιο διεθνοποίησης και εξέφρασε την ελπίδα να εγκριθεί τελικά η σχετική νομοθετική πρόταση που κατατέθηκε από την Κυβέρνηση και εκκρεμεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων εδώ και αρκετά χρόνια, προκειμένου και τα δημόσια πανεπιστήμια να προχωρήσουν στην παροχή και ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών.     

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Υπουργός είπε “ακουσα να γίνεται λόγος για το ποιά πλευρά είναι ή δεν είναι «δεκανίκι της Κυβέρνησης», όπως χαρακτηριστικά λέχθηκε. Αυτά βέβαια αφορούν τις μεταξύ σας συζητήσεις και θα μπορούσε να το αφήσει κανείς ασχολίαστο. Ωστόσο, είμαι μέλος αυτής της Κυβέρνησης και νιώθω την ανάγκη να επισημάνω ότι η κυβέρνηση δεν χρειάζεται… δεκανίκια”.

“Θέλουμε να έχουμε διάλογο και συνεργασία με όλους, με όλες τις πολιτικές παρατάξεις και η ανταλλαγή απόψεων και η συνεργασία, ακόμα και εκεί όπου υπάρχει διαφωνία, ξέρουμε ότι εμπλουτίζει τη δημοκρατική λειτουργία και ανταποκρίνεται καλύτερα σε αυτό που αναμένουν εκείνοι τους οποίους είμαστε ταγμένοι να υπηρετούμε, οι πολίτες” είπε.

Είπε ότι η Κυβέρνηση έσωσε τη χώρα από το χείλος του γκρεμού το 2013 και εμπέδωσε και μια σειρά από πρωτοποριακές και πολύ σημαντικές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και έκανε μεταξύ άλλων αναφορά στη μείωση της στρατιωτικής θητείας, το σύστημα κοινωνικής προστασίας με το εγγυημένο εισόδημα, το ΓΕΣΥ.

“Έχοντας αποτρέψει τη χρεοκοπία, αυτή η Κυβέρνηση έφερε μια νέα πορεία οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας. Αυτό νομίζω ότι αντικατοπτρίστηκε επαρκώς στην επανεκλογή του Προέδρου Αναστασιάδη το 2018, με ένα ποσοστό μάλιστα που δεν το συναντά κανείς συχνά, 56%. Άρα λοιπόν, η κυβέρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη δεν χρειάζεται «δεκανίκια». Ορμάται από τη στήριξη των πολιτών”.

Κλείνοντας, διαβεβαίωσε ότι ” η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας θα συνεχίσουν να στέκονται δίπλα σας, υποστηρικτές και συμπαραστάτες στο έργο σας  με στόχο την ενδυνάμωση, πρόοδο και ευημερία των νέων του τόπου μας”.