Η Κύπρος αγοράζει 6+6 ελικόπτερα H-145M Airbus, σύμφωνα με την εφημερίδα

To οπλισμένο H-145M της Airbus. Μια εξαιρετική λύση χαμηλού κόστους για την Αεροπορία Στρατού

Η Κυπριακή Εθνοφρουρά θα αγοράσει 6 ελικόπτερα H-145M, με δυνατότητα option για άλλα 6, από την Airbus Helicopters. To κόστος των πρώτων 6 ελικοπτέρων θα φτάσει, μαζί με εκπαίδευση, εξοπλισμό υποστήριξης και follow on support, τα 140 εκ. ευρώ. Στο συμβόλαιο περιλαμβάνονται τα όπλα και τα πυρομαχικά του τύπου, που θα αντικαταστήσει τα ρωσικής κατασκευής Mil Mi-35P από υπηρεσία.

Τα ρωσικά Mi-35P χρειάζονταν τουλάχιστον 100 εκ. ευρώ για να έλθουν σε μια αξιοπρεπή κατάσταση, ενώ αυτή τη στιγμή, η Εθνοφρουρά αγοράζει με 140 εκ. ευρώ, πλήρη 6 ελικόπτερα. Καθώς ξέρουμε πως πολλά θα γραφούν τις επόμενες μέρες, να πούμε ότι παρότι μικρότερα κι ελαφρύτερα, τα Η-145Μ είναι ικανότατα, ενώ οι δυνατότητές τους απείρως ανώτερες από τα παρωχημένα Mi-35P.

Ειδικά, σε αποστολές νύχτα, τα Η-145Μ σε συνδυασμό με τους SPIKE ER2 θα δώσουν τρομερές δυνατότητες στην Εθνοφρουρά, επιτρέποντάς της να εκτελεί αποστολές που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να εκτελέσουν τα εντυπωσιακά μεν, μειωμένης επιβιωσιμότητας δε Mi-35P. Οι Κύπριοι φοβόντουσαν και δικαίως, πως τα ούτως ή άλλως προβληματικά στη συντήρηση Mi-35P θα καθηλώνονταν από το εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη Ρωσία.