Η Ρωσία ζητά αποδοχή διχοτόμησης της Ουκρανίας και ‘νέες εδαφικές πραγματικότητες”

Ένα βήμα πέρα από τις συνήθεις απειλές κατά της Δύσης και την ασφυκτική πίεση προς το Κίεβο για συνθηκολόγηση, κάνει πλέον η Μόσχα μετά την κλιμάκωση των επιθέσεων, με στόχους και στη νότια και δυτική Ουκρανία για να αποκόψει τη στρατιωτική βοήθεια που φτάνει από Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη.

Ζητά από τις δυτικές χώρες και την κυβέρνηση Ζελένσκι να αποδεχθούν επίσημα τη διχοτόμηση της Ουκρανίας, αναγνωρίζοντας τον έλεγχο που έχει ο ρωσικός στρατός σε εδάφη της χώρας, μετά από 70 ημέρες εισβολής. Να συμφωνήσουν δηλαδή ότι όχι μόνο η Κριμαία ανήκει στη Ρωσία, αλλά και ότι η περιφέρεια του Ντονμπάς είναι πια ανεξάρτητη περιοχή – για «νέες εδαφικές πραγματικότητες» έκανε λόγο η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα!

Η απαίτηση αυτή του Κρεμλίνου διατυπώνεται λίγες μέρες την ημερομηνία ορόσημο της 9ης Μαΐου, ενισχύοντας την πεποίθηση ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να ανακοινώσει στην επέτειο της νίκης κατά της ναζιστικής Γερμανίας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πέτυχε τους στόχους της.

Παράλληλα η κίνηση αυτή της Μόσχας συνοδεύεται και με νέες απειλές κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και των ευρωπαϊκών χωρών, που στέλνουν όπλα στο Κίεβο ότι αυτές οι αποστολές για βοήθεια προς την Ουκρανία αποτελούν νόμιμους στρατιωτικούς στόχους για τις ρωσικές δυνάμεις. Χθες μάλιστα διατυπώθηκαν και προειδοποιήσεις προς την Σουηδία και τη Φινλανδία ότι η ενδεχόμενη ένταξή τους στο ΝΑΤΟ θα έχει συνέπειες.

Όλα αυτά σε μία κρίσιμη καμπή για την τύχη των αμάχων στην χαλυβουργία Αζοφστάλ, τελευταίο σημείο αντίστασης στη Μαριούπολη, όπου σήμερα αναμένεται να ανοίξουν διάδρομοι για την απομάκρυνση των αμάχων, όπως δεσμεύτηκε η Μόσχα, με τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι να απευθύνει δραματική έκκληση στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για να σωθούν όσοι έχουν εγκλωβιστεί εκεί.

Παράλληλα στο ενεργειακό πεδίο και ενώ η Ευρώπη εμφανίζεται διχασμένη για το πλήρες εμπάργκο στα ρωσικά καύσιμα – σήμερα θα γίνουν νέες συζητήσεις στις Βρυξέλλες – η Μόσχα φαίνεται ότι βρήκε στην Ινδία κυρίως, την εναλλακτική λύση να διαθέσει το πετρέλαιο που «κόβουν» οι δυτικές χώρες, έστω και αν χρειάζεται να το πουλά με σημαντικά μειωμένη τιμή.

Στό μεταξ ακόμη 344 άνθρωποι διασώθηκαν από τη Μαριούπολη και άλλες πόλεις, ανακοίνωσε η κυβέρνηση στο Κίεβο.

Γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν στη Ζαπορίζια, πόλη ελεγχόμενη από τον ουκρανικό στρατό, ανέφερε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ.

«Είναι ακόμα μια μικρή νίκη για εμάς», ανέφερε μέσω της πλατφόρμας Telegram η κυρία Βέρεστσουκ, ευχαριστώντας τον ΟΗΕ και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού για τη συμβολή τους.

Οι άνθρωποι που διασώθηκαν έφυγαν χθες από τη Μαριούπολη, τη Μάνχους, την Μπερντιάνσκ, την Τοκμάκ και τη Βασίλιφκα. Δεν είναι σαφές πόσοι εξ αυτών είχαν βρει καταφύγιο στα υπόγεια της αχανούς χαλυβουργίας Αζοφστάλ, του τελευταίου τομέα υπό τον έλεγχο ουκρανικών δυνάμεων στη Μαριούπολη, λιμάνι στρατηγικής σημασίας.