Ιρανικές κυρώσεις σε 61 Αμερικανούς, μεταξύ των οποίων και στελέχη Kυβέρνησης Τραμπ

Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι επέβαλε κυρώσεις σε άλλους 61 Αμερικανούς, μεταξύ των οποίων είναι και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, επειδή στηρίζουν μια ιρανική οργάνωση αντιφρονούντων.

Οι κυρώσεις αυτές επιβάλλονται ενώ οι πολύμηνες συνομιλίες για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 (JPCOA) μεταξύ της Δύσης και της Τεχεράνης έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν έβαλε στη «μαύρη λίστα» μεταξύ άλλων τον δικηγόρο του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι και τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκουο Τζον Μπόλτον, όπως μεταδίδουν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης. Η Τεχεράνη λέει ότι έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στην οργάνωση των εξόριστων αντιφρονούντων Μουτζαχεντίν του Λαού (MEK).

Οι κυρώσεις σημαίνουν ότι οι ιρανικές αρχές μπορούν να κατασχέσουν οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο διαθέτουν τα πρόσωπα αυτά στο Ιράν. Δεδομένου ότι οι αξιωματούχοι αυτοί δεν έχουν περιουσία στο Ιράν, οι κυρώσεις είναι κυρίως συμβολικές.

Ο Τζουλιάνι, ο Πομπέο και ο Μπόλτον φέρεται ότι συμμετείχαν σε εκδηλώσεις των MEK και εξέφρασαν τη στήριξή τους στην οργάνωση.

Τον Ιανουάριο και τον Απρίλιο το Ιράν επέβαλε και πάλι κυρώσεις σε Αμερικανούς αξιωματούχους, συνολικά σε 75 πρόσωπα.

r