Ισπανία: Η φερόμενη παρακολούθηση κινητών με το λογισμικό Pegasus, προκαλεί αντιδράσεις από τα κόμματα της Καταλονίας

Το “caso Pegasus”, που αφορά στο λογισμικό παρακολούθησης και κατασκοπείας Pegasus, προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις και στην Ισπανία όχι μόνο από τα πολιτικά κόμματα αλλά και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικούς φορείς.

Ανταπόκριση – Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Τις τελευταίες ημέρες κυρίως τα καταλανικά κόμματα ζητούν εξηγήσεις στη Βουλή και αιτούνται την παραίτηση της αρμόδιας υπουργού. Η ισπανική κυβέρνηση δεν απαντά ξεκάθαρα αν η ισπανική κρατική υπηρεσία πληροφοριών (CNI) χρησιμοποίησε το εν λόγω spyware, καλυπτόμενη από τον νόμο περί εθνικής ασφάλειας.

Στις 18 Απριλίου, το Citizen Lab, ένα πολυεπιστημονικό εργαστήριο στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο που επικεντρώνεται στην έρευνα, την ανάπτυξη της πληροφορίας και της επικοινωνίας στην τεχνολογία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την παγκόσμια ασφάλεια, κατήγγειλε, με την υποστήριξη της Διεθνούς Αμνηστίας, την κατασκοπεία τουλάχιστον 65 κινητών τηλεφώνων που ανήκαν σε προσωπικότητες της Καταλονίας. Επίσης το εργαστήριο αναφέρει ότι παρακολουθούνταν τα κινητά τηλέφωνα καταλανών πολιτικών, συγγενών τους , δικηγόρων, εκπροσώπων ΜΗΚΥΟ, δημοσιογράφων αλλά και ακτιβιστών , όλοι συνδεδεμένοι με το κίνημα απόσχισης της Καταλονίας. Η φερόμενη κατασκοπεία πραγματοποιήθηκε από το αμφιλεγόμενο λογισμικό υποκλοπής spyware που ονομάζεται Pegasus.

Το Pegasus είναι γνωστό ως ένα ισχυρό εργαλείο για την καταδίωξη εγκληματιών και τρομοκρατίας, γι’ αυτό και πωλείται μόνο σε κρατικές υπηρεσίες και κυβερνήσεις. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι το Pegasus είναι ένα ισχυρό όργανο κατασκοπείας και μαζικής παρακολούθησης που έχει χρησιμοποιηθεί για να προσπαθήσει να φιμώσει δημοσιογράφους, να επιτεθεί σε ακτιβιστές ή να διώξει αντιφρονούντες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ήδη το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αποφάσισε την σύσταση εξεταστικής επιτροπής μετά από αίτημα 290 βουλετών προκειμένου να εξεταστούν και να διερευνηθούν ενδεχόμενες παραβάσεις από τα κράτη μέλη στη χρήση του εν λόγω λογισμικού.