Ισραήλ-Λίβανος: Αντικρουόμενες δηλώσεις για ΑΟΖ και αίτημα για διάλυση επιτροπής

Αντικρουόμενα μηνύματα φέρεται να εκφράζουν αξιωματούχοι στον Λίβανο ως προς την πορεία των έμμεσων διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ για την θαλάσσια οριοθέτηση των ΑΟΖ τους. Αυτό προκύπτει από τις δημόσιες δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων μετά τις επαφές του αμερικανού διαμεσολαβητή Άμος Χόχσταϊν στην Βηρυτό, χθες Κυριακή 31/7.

Τα λιβανικά ΜΜΕ επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες που διέρρευσαν στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, ότι ο Χόχσταϊν θα μετέφερε στην λιβανική πλευρά μία ολοκληρωμένη ισραηλινή πρόταση. Αμέσως μετά την άφιξή του στη Βηρυτό, χθες μετά το μεσημέρι, συναντήθηκε με τον διοικητή της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας του Λιβάνου, στρατηγό Αμπάς Ιμπραχίμ, και στη συνέχεια με τον απερχόμενο Υπουργό Ενέργειας της χώρας, Ουαλίντ Φαγιάντ, παρουσία και της πρέσβειρας των ΗΠΑ στη Βηρυτό.

Ενώ τις προηγούμενες ημέρες τα ισραηλινά κρατικά μέσα μετέδιδαν ότι λαμβάνονταν ενθαρρυντικά μηνύματα από τον Λίβανο για επίτευξη λύσης, οι δηλώσεις του απερχόμενου Υπουργού Ενέργειας του Λιβάνου, Φαγιάντ, αφού ολοκληρώθηκε η συνάντησή του με τον Χόχσταϊν, διέψευσε το ελπιδοφόρο κλίμα που μεταδιδόταν στο Ισραήλ. Συγκεκριμένα, ο Ουαλίντ Φαγιάτ δήλωσε στα τοπικά μέσα ότι, σε απάντηση της ισραηλινής πρότασης, «ο Λίβανος δεν προτίθεται να συνεργαστεί με το Ισραήλ στον τομέα της αξιοποίησης των κοιτασμάτων» της διαφιλονικούμενης θαλάσσιας ζώνης. Ωστόσο, το ακριβές περιεχόμενο της ισραηλινής πρότασης δεν δημοσιοποιήθηκε.

Στη συνέχεια ο Άμος Χόχσταϊν συναντήθηκε με τον αρχηγό των λιβανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Ζοζέφ Αούν, ο οποίος δήλωσε ότι «ο στρατός θα σεβαστεί οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί από την πολιτική ηγεσία». Ο αμερικανός απεσταλμένος συναντήθηκε επίσης με τον Αντιπρόεδρο του λιβανικού κοινοβουλίου Ελίας Μπου Χαμπίμπ και με τον απερχόμενο Υπουργό Εξωτερικών Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ.

Νωρίτερα χθες, ο λιβανέζος ΥΠΕΞ διαβεβαίωνε σε δηλώσεις του στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό Αλ-Τζιαντίντ, ότι κατά τις κατ’ιδίαν συναντήσεις που αναμένεται να έχει ο Άμος Χόχσταϊν με τον Πρόεδρο Μισέλ Αούν, τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι και τον απερχόμενο Πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι, θα ενημερωθεί περί της «ενιαίας στάσης που υιοθετεί η πολιτική ηγεσία του Λιβάνου», προσθέτοντας ότι και οι τρεις πολιτειακοί αυτοί παράγοντες «συμφωνούν στην επανέναρξη των συνομιλιών στην κωμόπολη Νακούρα» του Νοτίου Λιβάνου με την ισραηλινή διαπραγματευτική ομάδα, συνομιλίες που είχαν αρχίσει τον Οκτώβριο του 2020 αλλά διεκόπησαν τον Μάιο του 2021.

Προχθές Σάββατο, παραμονή της άφιξης του Άμος Χόχσταϊν στη Βηρυτό, η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ δημοσιοποίησε στο διαδίκτυο ένα προπαγανδιστικό βίντεο που παρουσίαζε τις στρατιωτικές δυνατότητες της οργάνωσης να πλήξουν την πλατφόρμα της Energean στο κοίτασμα Καρίς. Στο βίντεο παρουσιάζονταν τα τεχνικά χαρακτηριστικά των πλοίων που χρησιμοποιεί η εταιρεία, τονίζοντας την μικρή απόσταση που απέχει η πλατφόρμα από τις ακτές του Νοτίου Λιβάνου που ελέγχονται στρατιωτικά από την οργάνωση. Το βίντεο περιλάμβανε αποσπάσματα πρόσφατων δηλώσεων του ηγέτη της οργάνωσης Χασάν Νασράλα, τονίζοντας τη φράση «Είναι ανώφελο να παίζεις με τον χρόνο».

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο του βίντεο της Χεζμπολάχ ο Υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, δήλωσε χθες στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό Αλ-Τζιαντίντ ότι «το βίντεο στο οποίο εμφανίζονται τα drones της Χεζμπολάχ δεν εκφράζει τις επίσημες λιβανικές θέσεις», προσθέτοντας ότι «οποιαδήποτε απόφαση που αφορά τα θαλάσσια σύνορα της χώρας λαμβάνεται από την λιβανική κυβέρνηση και όχι από την σιιτική παράταξη».

Από ισραηλινής πλευράς δεν εκδηλώθηκε επίσημη αντίδραση για το περιεχόμενο του βίντεο της Χεζμπολάχ και δεν σχολιάστηκε ιδιαίτερα από τα ισραηλινά ΜΜΕ πέρα από την απλή περιγραφή του περιεχομένου του.

Από την άλλη, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, με δηλώσεις του χθες το βράδυ διευκρίνισε ότι η οργάνωσή του «δεν προτίθεται να παρέμβει στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων, καθότι αρμόδια για αυτό είναι η λιβανική κυβέρνηση». Κατά τον Νασράλα, η οργάνωση Χεζμπολάχ ενδιαφέρεται να ενδυναμώσει την διαπραγματευτική θέση του Λιβάνου και ότι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων είναι αυτό που θα κρίνει την μελλοντική στάση της οργάνωσης.

Πάντως, στο Ισραήλ, κυβερνητικοί κύκλοι φέρονται να διατηρούν την αισιοδοξία τους ότι τελικά θα επιτευχθεί συμφωνία με τον Λίβανο μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και πριν την έναρξη της εξόρυξης φυσικού αερίου από το κοίτασμα Καρίς, που έχει προγραμματισθεί για τις αρχές Σεπτεμβρίου. Από την άλλη, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η πλατφόρμα της Energean να δεχθεί επίθεση από τα UAV της Χεζμπολάχ. Η έγκυρη εφημερίδα Χα’Αρετς σε χθεσινό της δημοσίευμα αναφέρει ότι, σε περίπτωση που σημειωθεί επίθεση της Χεζμπολάχ κατά της πλατφόρμας στο Καρίς, αμερικανοί αξιωματούχοι συνιστούν στην ισραηλινή πλευρά να αντιδράσει ήπια. Απαντώντας στις αμερικανικές συστάσεις, η ισραηλινή πλευρά φέρεται να απαντά ότι η αντίδραση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων θα εξαρτηθεί από το εύρος της επίθεσης που θα επιχειρήσει η σιιτική οργάνωση.

Με την ολοκλήρωση των επαφών του στον Λίβανο, ο αμερικανός διαπραγματευτής Άμος Χόχσταϊν αναμένεται να επισκεφθεί το Ισραήλ τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ ζητεί όπως ο ΓΓ του ΟΗΕ διαλύσει επιτροπή έρευνας για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ο ισραηλινός Πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ αξίωσε χθες ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες να προχωρήσει στη διάλυση επιτροπής έρευνας μετά τις «αντισημιτικές» δηλώσεις ενός από τα μέλη της, εντείνοντας την πίεση στον διεθνή οργανισμό.

Η επιτροπή αυτή του ΟΗΕ ερευνά παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης.

Σε συνέντευξή του που μεταφορτώθηκε την 25η Ιουλίου στον ιστότοπο Mondoweiss, ο ινδός ειδικός Μιλούν Κοθάρι, ένα από τα τρία μέλη της επιτροπής, είπε μεταξύ άλλων ότι «είμαστε απογοητευμένοι διότι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης, ελεγχόμενοι κατά μεγάλο μέρος τους από το εβραϊκό λόμπι, καθώς και ορισμένες συγκεκριμένες ΜΚΟ αφιερώνουν πολύ χρήμα για να μας δυσφημίσουν».

«Αυτά τα αντισημιτικά σχόλια αμαυρώνουν ολόκληρο τον ΟΗΕ», ανέφερε ο κ. Λαπίντ σε επιστολή του στον κ. Γκουτέρες. Κάλεσε να «καθαιρεθούν τα τρία μέλη της επιτροπής και η επιτροπή αυτή να διαλυθεί», καθώς την κατηγόρησε πως «τροφοδοτεί» τον αντισημιτισμό. Η επιστολή δόθηκε στη δημοσιότητα χθες από τις υπηρεσίες του Πρωθυπουργού του Ισραήλ.

Την Παρασκευή, η πρεσβεύτρια του Ισραήλ στη Γενεύη, η Μεϊράβ Εϊλόν Σαχάρ, αξίωσε επίσης να διαλυθεί επιτροπή.

Η πρόεδρος της επιτροπής αυτής, η Νοτιοαφρικανή Νάβι Πιλάι, τόνισε ότι τα σχόλια του κ. Κοθάρι «μοιάζουν να αποσπάστηκαν εσκεμμένα από το πλαίσιό τους» και ότι αντανακλούσαν την «απογοήτευση της επιτροπής μπροστά στη μόνιμη έλλειψη συνεργασίας του Ισραήλ» με τους ειδικούς.

Ο κ. Λαπίντ απέρριψε τις εξηγήσεις της κυρίας Πιλάι.

Σε έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούνιο, η επιτροπή έκρινε ότι η κατοχή παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ και η πολιτική διακρίσεων σε βάρος του παλαιστινιακού πληθυσμού είναι «οι κύριες αιτίες» των εντάσεων και της αστάθειας.

Πηγή: ΚΥΠΕ