Ιστορική απόφαση με άμεση ισχύ: Εκτός Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού η Ρωσία

19 κράτη-μέλη της ΕΕ ψήφισαν υπέρ, 11 κατά, αρκετές οι αποχές

Στις εργασίες της πρώτης έκτακτης γενικής συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO-ΠΟΤ) η Ρωσία δήλωσε ότι αποσύρεται οικειοθελώς από τον ΠΟΤ. Ωστόσο, βάσει των προβλέψεων του άρθρου 35 παρ. 1 του Καταστατικού του Οργανισμού, προβλέπεται ότι η απόσυρση λαμβάνει χώρα μετά την παρέλευση ενός έτους και κατόπιν έγγραφης ειδοποίησης.

Με στόχο την άμεση αναστολή της ιδιότητας της Ρωσίας ως μέλους του ΠΟΤ, η έκτακτη γενική συνέλευση συνέχισε κανονικά τις εργασίες της και εν τέλει υπερψήφισε το σχέδιο ψηφίσματος περί αναστολής αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Συγκεκριμένα, τα 19 κράτη-μέλη της ΕΕ που είναι πλήρη μέλη του ΠΟΤ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ψήφισαν ομόφωνα υπέρ της αναστολής της ιδιότητας μέλους της Ρωσίας από τον Οργανισμό, μαζί με άλλα 21 κράτη-μέλη, έναντι 11 αρνητικών ψήφων, ενώ κατεγράφησαν και αρκετές αποχές. Κατά συνέπεια ελήφθη με πλειοψηφία άνω των 2/3 που απαιτεί το Καταστατικό του ΠΟΤ μια ιστορική απόφαση με άμεση ισχύ.

Στις εργασίες συμμετείχε χθες (27/4) η γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Ολυμπία Αναστασοπούλου, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.