Ιταλία: Το “κοριτσάκι Napalm” και ο φωτογράφος που την έσωσε, ξανά μαζί σε έκθεση στο Μιλάνο

FILE - In this June 8, 1972, file photo, 9-year-old Kim Phuc, center, runs with her brothers and cousins, followed by South Vietnamese forces, down Route 1 near Trang Bang after a South Vietnamese plane accidentally dropped its flaming napalm on its own troops and civilians. The terrified girl had ripped off her burning clothes while fleeing. In late September 2015, Phuc, 52, began a series of laser treatments at the Miami Dermatology and Laser Institute to smooth and soften the pale, thick scar tissue that she has endured for more than 40 years. (AP Photo/Nick Ut, File)

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Η ασπρόμαυρη φωτογραφία που απεικονίζει το 9χρονο κοριτσάκι να τρέχει κλαίγοντας, γυμνό, τραυματισμένο και σε απόλυτο πανικό μακριά από τους βομβαρδισμούς του Βιετνάμ είναι μια από τις σημαντικότερες στην ιστορία της πολεμικής δημοσιογραφίας. Μια φωτογραφία του Nick Ut, ο οποίος βραβεύτηκε το 1973 με το βραβείο Πούλιτζερ. 

Σήμερα, 50 χρόνια μετά, ο Ut και το τότε κοριτσάκι Kim Phuc, γνωστή και ως “Napalm girl”, βρέθηκαν στο Μιλάνο για να εγκαινιάσουν την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “From Hell to Hollywood”, στο Palazzo Lombardia του Μιλάνου έως τις 31 Μαΐου.

Την έκθεση επιμελήθηκαν οι La Thi Than Thao και Sergio Mandelli, και περιγράφει ολόκληρη την καριέρα του φωτορεπόρτερ Nick Ut. 

In this Sept. 25, 2015 photo, Kim Phuc and AP photographer Nick Ut, meet at Miami International Airport. Phuc will start a series of laser treatments with a Miami dermatologist to reduce burn scars and pain caused by a napalm attack when she nine years old in Trang Bang, Vietnam. Ut took a photo showing Phuc running from her village after the napalm attack during the Vietnam War. (AP Photo/Jennifer N. Kay)

Ο φωτογράφος, ο οποίος εργάστηκε και στο Hollywood, και η Phuc διηγήθηκαν στην Corriere della Sera την φρικτή μέρα των βομβαρδισμών. Στις φωτογραφίες φαίνονται, για παράδειγμα, οι κάτοικοι του χωριού Τρανγκ Μπανγκ να τρέχουν τραυματισμένοι και πανικόβλητοι κατά τη διάρκεια του γνωστού βομβαρδισμού το 1972. Ανάμεσα σε αυτούς, και η γιαγιά της Phuc ενώ κρατά νεκρό το μικρό της εγγονό. 

Η Phuc υποβλήθηκε συνολικά σε 17 επεμβάσεις και έζησε σε Κούβα, Βιετνάμ και Καναδά. Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία τόνισε πως “ξανατελούνται τα ίδια πράγματα” και πως “θα ήθελα να μοιραστώ την ιστορία μου για να χρησιμεύσει ως μάθημα”, ενώ ευχή της είναι να παραδώσει “ένα αντίγραφο αυτής της φωτογραφίας μου στον Πάπα Φραγκίσκο”.

Από την πλευρά του ο φωτορεπόρτερ Ut μίλησε στην Corriere della Sera τονίζοντας, πως για να σώσει την Phuc και άλλα παιδιά, άφησε τις φωτογραφικές του μηχανές και έτσι την μετέφερε σε νοσοκομείο με το βαν του.

Πάντα υποστηρικτικός των μαχών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, και απαντώντας σε ερώτημα για το “τι θα μπορούσε να κάνει μια φωτογραφία για τον πόλεμο στην Ουκρανία;”, ο Ut απάντησε πως “ακόμη και μια φωτογραφία θα μπορούσε να είναι χρήσιμη” και είπε πως “μίλησα πολύ με Ουκρανούς πρόσφυγες στο Λος Άντζελες, οι οποίοι μου ζήτησαν να πάω. Θα ήθελαν να δω κι εγώ αυτόν τον πόλεμο και να συνεχίσω τις φωτογραφίσεις”.