Κίτρινη προειδοποίηση για εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες

Καμίνι και σήμερα η Κύπρος με τον υδράργυρο να ξεπερνάει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Ως εκ τούτου η Μετεωρολογική Υπηρεσία Κύπρου εξέδωσε κίτρινη προειδοποίηση για εξαιρετικά υψηλή θερμοκρασία.

Σύμφωνα με την προειδοποίηση, που θα τεθεί σε ισχύ στις 11 το πρωί μέχρι και τις 5 το απόγευμα, η μέγιστη θερμοκρασία αναμένεται να ανέλθει γύρω στους 41 βαθμούς σε περιοχές του εσωτερικού και γύρω στους 33 βαθμούς στα υψηλότερα ορεινά.

Εποχική χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή.

Σήμερα, μετά τη διάλυση της χαμηλής νέφωσης και αραιής ομίχλης, ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί ασθενείς 3 Μποφόρ, για να καταστούν σταδιακά κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 Μποφόρ και το απόγευμα τοπικά στα νότια παράλια, μέχρι ισχυροί 4 με 5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 41 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 31 βαθμούς στα δυτικά και νοτιοδυτικά παράλια, γύρω στους 34 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στους 33 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, παρόλο που κυρίως στα δυτικά παράλια θα παρατηρούνται χαμηλές νεφώσεις, ενώ αργότερα αναμένεται να σχηματιστιεί τοπικά ομίχλη και χαμηλή νέφωση κυρίως στα νοτιοανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς 2 με 3 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 22 βαθμούς στο εσωτερικό και στα ψηλότερα ορεινά, και γύρω στους 24 βαθμούς στα παράλια.

«Κόκκινος συναγερμός» για δασικές πυρκαγιές 

Σε επίπεδο «Κόκκινου Συναγερμού», ο κίνδυνος έκρηξης και επέκτασης δασικών πυρκαγιών, για την Κυριακή, ανακοινώνει το Τμήμα Δασών, υπενθυμίζοντας το κοινό να αποφεύγει δραστηριότητες που πιθανόν να προκαλέσουν πυρκαγιά.

Συγκεκριμένα, το Τμήμα Δασών πληροφορεί το κοινό ότι την Κυριακή 31 Ιουλίου 2022, «λόγω του παρατεταμένου καύσωνα και των ψηλών θερμοκρασιών, ο κίνδυνος έκρηξης και επέκτασης δασικών πυρκαγιών, θα είναι σε επίπεδο «Κόκκινου Συναγερμού»».

Οι ποινές για άναμμα φωτιάς χωρίς άδεια

Τονίζεται στην ανακοίνωση ότι, απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς χωρίς άδεια και ότι συνιστά αδίκημα το οποίο σύμφωνα με τον περί Δασών Νόμο του 2012τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 10 χρόνια ή με πρόστιμο μέχρι €50.000,00 ή και τις δύο ποινές μαζί και σύμφωνα με τον περί Προλήψεως Πυρκαγιών στην Ύπαιθρο Νόμο του 1988 μέχρι 5 χρόνια ή με χρηματική ποινή μέχρι €20.000 ή και τις δύο ποινές μαζί.

«Το άναμμα φωτιάς, για ετοιμασία φαγητού, επιτρέπεται μόνο στις ψησταριές των εκδρομικών χώρων», αναφέρεται.

Το Τμήμα Δασών απευθύνει επίσης, «θερμότατη έκκληση προς το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό κατά τις εξορμήσεις του, αποφεύγοντας πλήρως ενέργειες και δραστηριότητες που πιθανόν να προκαλέσουν πυρκαγιά, όπως η χρήση εργαλείων ή γεωργικών μηχανημάτων που παράγουν θερμότητα, σπινθήρες ή φλόγα, όπως σμυρίλιο, οξυγονοκόλληση και ηλεκτροσυγκόλληση».

Τέλος, σε περίπτωση που κάποιος αντιληφθεί καπνό ή φωτιά καλείται να τηλεφωνήσει άμεσα στο 1407 (Τμήμα Δασών) ή στο 112 (Πυροσβεστική Υπηρεσία).

Τι μας επιφυλάσσει ο καιρός μέχρι και την Τετάρτη

Σύμφωνα με την πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας τη Δευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος και θερμός.

Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, παραμένοντας πιο πάνω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές.