Καθιέρωση φιλίας μεταξύ Λευκωσίας και κινεζικής πόλης Fuzhou για συνεργασίες σε έρευνα και εκπαίδευση

Κοινή δήλωση προθέσεων για την καθιέρωση σχέσεων φιλίας και συνεργασίας συνυπέγραψαν εχθές Τρίτη ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης και ο αντιδήμαρχος της πόλης Fuzhou της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Huang Jianxiong, με σκοπό τη διεύρυνση της συνεργασίας, ιδίως στους τομείς της έρευνας και εκπαίδευσης. Λευκωσία και Fuzhou είναι το έκτο «ζευγάρι» πόλεων Κύπρου και Κίνας που καθιερώνουν σχέσεις φιλίας και συνεργασίας, ενώ η Λευκωσία έχει ήδη υπογράψει αντίστοιχες συμφωνίες με τις πόλεις Qingdao και Σανγκάη.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Δήμου Λευκωσίας, σε διαδικτυακή σύνδεση που πραγματοποιήθηκε κατά την τελετή έναρξης του Διεθνούς Πολιτιστικού Φεστιβάλ Φιλίας Πόλεων, στο οποίο προέδρευσε ο Δήμαρχος της Fuzhou, Wu Xiande, οι δύο πόλεις επισφράγισαν την κοινή τους επιθυμία να δημιουργηθούν φιλικοί δεσμοί και να ανοίξει ο δρόμος για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο λαών και της συνεργασίας σε σημαντικούς τομείς, όπως η επιστήμη και η τεχνολογία, η έρευνα και η καινοτομία, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, ο αθλητισμός κ.α.

Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, εξέφρασε τη χαρά και την ανυπομονησία του, αναφέροντας την ήδη υπάρχουσα συνεργασία του Πανεπιστημίου Minjung με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, η οποία, όπως τόνισε, ανυπομονεί να διευρυνθεί περισσότερο. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στους ιδιαίτερους δεσμούς που έχει η πόλη της Λευκωσίας με άλλες πόλεις της Κίνας, υπενθυμίζοντας τις αντίστοιχες συμφωνίες φιλίας που έχουν υπογραφεί κατά το παρελθόν, με τις πόλεις Qingdao και Σανγκάη, το 2001 και 2004 αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι ο κ. Γιωρκάτζης τόνισε ότι στόχος των σχέσεων αυτών είναι η ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών και οι κοινές δραστηριότητες προς αμοιβαίο όφελος των πόλεων  και των πολιτών τους, ιδίως στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας μέσω της συνεργασίας του Κέντρου Αριστείας στην Έρευνα και την Καινοτομία CYENS και αντίστοιχων ερευνητικών ιδρυμάτων στην πόλη σας.

Συγκεκριμένα, μέσα από τη συνεργασία με την πόλη Fuzhou, όπως είπε ο Δήμαρχος Λευκωσίας, επιδιώκεται η «ανάπτυξη κοινών ερευνητικών προτάσεων, μαθημάτων και προγραμμάτων ανταλλαγής επισκέψεων για φοιτητές και ερευνητές». Στο μέλλον, πρόσθεσε, «θα έχουμε την ευκαιρία να γνωριστούμε καλύτερα, να ανταλλάξουμε ιδέες, να οικοδομήσουμε ισχυρές σχέσεις, να χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητες των πόλεων και των συμπολιτών μας, με σεβασμό στην ιστορία, τις αξίες, την παράδοση, τις πεποιθήσεις και τις φιλοδοξίες. για να στηρίξουμε την ανάπτυξη των χωρών μας».

Άλλωστε, επιβλέπων την διαδικασία και εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο της Fuzhou, ήταν και ο πρέσβης της Κίνας στην Κύπρο, Liu Yantao, ο οποίος στο δικό του μήνυμα επεσήμανε πως Fuzhou και Λευκωσία είναι το έκτο «ζευγάρι» που δημιούργησαν φιλικές σχέσεις μεταξύ Κίνας και Κύπρου, τονίζοντας πως στην κινεζική κουλτούρα, ο αριθμός έξι αντιπροσωπεύει την καλή τύχη. «Ελπίζω ότι η σύναψη φιλικών σχέσεων θα φέρει περισσότερη «τύχη» όχι μόνο στις δύο πόλεις, αλλά και στη στρατηγική εταιρική σχέση που βασίζεται σε κοινές αρχές και έννοιες μεταξύ Κίνας και Κύπρου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρόντες ήταν επίσης η πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Δήμου Λευκωσίας, Ελένη Λουκαϊδου, εκπρόσωποι της κινεζικής πρεσβείας στην Κύπρο, ο Καθηγητής Κώστας Γουλιάμος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, μέλη του Γραφείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Δήμου Λευκωσίας και του Κέντρου Αριστείας CYENS.